Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow In atentia parintilor responsabili: 09 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

In atentia parintilor responsabili:

Imprimare E-mail
luni, 06 decembrie 2021

Vârsta adolescentei pare a fi una relativ privilegiata in privinta eventualelor probleme de sanatate ce pot produce neplaceri pe termen foarte lung, dar din pacate lucrurile stau altfel.

 Scolioza la persoanele din aceasta categorie de vârsta nu e o problema de data recenta, insa trebuie tratata cu toata seriozitatea, in primul rând de parinti, care pot constata primii ca este ceva in neregula cu copiii lor.

 Semnale de alarma. Sa spunem ca nu foarte frecvent parintele isi observa fiica/fiul cu torsul gol. Ar trebui totusi sa cunoasca indiciile si simptomele ingrijoratoare. Un umar mai ridicat decât celalalt, o usoara proeminenta in partea superioara a spinarii (nu situata central, ci de o parte sau de cealalta a coloanei vertebrale) ori chiar un sold asimetric ce da impresia ca „iese” in exterior, in comparatie cu celalalt – acestea sunt principalele elemente vizibile care pot semnala o scolioza.

 Persoanele cu aceasta afectiune au coloana vertebrala intr-o forma ce poate fi comparata cu aceea a unei scari in spirala: vertebrele sunt rasucite in jurul axei lor, intr-o miscare de rotatie, iar in functie de unghiul acesteia vorbim despre o forma mai usoara ori mai severa a bolii.

 Daca rotatia vertebrelor se produce in partea de sus a spatelui, coastele pot fi ridicate fata de pozitia naturala, anomalie ce formeaza o cocoasa pe una dintre laturile coloanei. Daca localizarea este mai jos, muschii exteriori vertebrelor, fiind mai ridicati, provoaca asimetria soldurilor.

 Cauze necunoscute. Informarea si actiunea la timp reprezinta strategia si arma cea mai importanta, in orice patologie. In cazul de fata, se adauga comunicarea si colaborarea efectiva dintre parinte si adolescentul cu probleme. Trebuie facuta diferenta dintre boala in sine si o asa-numita atitudine scoliotica, si ea un pericol la adresa sanatatii, manifestata prin desenarea de catre coloana a unei curburi in forma literei C.

 Totusi, vertebrele nu au efectuat o rotatie si adolescentul nu prezinta nici cocoasa, nici proeminenta soldului. Atitudinea e provocata de o diferenta de lungime a picioarelor; in consecinta, bazinul este dezechilibrat, fapt repercutat pe coloana, mai sus.

 De retinut ca atitudinea scoliotica nu are nimic in comun cu scolioza si nici nu constituie o premisa a aparitiei acesteia. Aceasta din urma poate fi, in cazuri rare, consecinta unei maladii ca malformatia vertebrala, anumite miopatii, probleme neurologice etc.

 Insa in circa 80% din cazuri ea nu are cauze identificate. Parintii nu trebuie totusi sa fie convinsi de aceasta, dar nici sa intre in panica: purtatul sacului de scoala pe un singur umar sau pozitia aplecat deasupra tastaturii nu le provoaca adolescentilor o scolioza, conform spuselor medicilor specialisti.

 Un element relativ linistitor ar fi acela ca rareori scolioza se declanseaza in adolescenta, ea având de obicei originea in copilarie sau la pubertate; nu neaparat cu o cursivitate de la o categorie de vârsta la cealalta. Fenomenul dezvoltarii fizice mai rapide la adolescenti poate favoriza si evolutia bolii, dar nu reprezinta o cauza in sine, mai ales ca in general nu e insotita de durere.

 Daca totusi aceasta apare in zona osoasa si e insotita de dificultati de miscare (de pilda, la aplecarea in fata), se suspecteaza o scolioza, ce poate provoca contracturi musculare dureroase ale spatelui. Cu cât apare mai târziu, exista cu atât mai putine riscuri de a evolua, proces care nu se desfasoara dupa ce cresterea fizica s-a incheiat. Cu toata vigilenta parintilor si profesionalismul medicilor, diagnosticarea certa a scoliozei se realizeaza pe baza radiografiei coloanei vertebrale din fata si din profil. In functie de anumite criterii (vârsta, talie, maturitatea osoasa, prezenta parului in zonele subaxilare si pubiana, menstruatia la fete etc.), ortopedul poate evalua procentul de crestere ulterioara a adolescentului si deci gradul de risc in evolutia scoliozei.

 Tratamentul bolii aparute la inceputul pubertatii se poate face prin purtarea unui corset recomandat de medic, element ce nu va indrepta rotatia vertebrelor, dar va evita agravarea. Nu este usor pentru pacient, in special atunci când situatia poate fi expusa ziua in fata colegilor, astfel ca se recomanda corsetul special pentru noapte.

 Totusi, spre sfârsitul pubertatii, nu se impune aceasta masura. Pe de alta parte, in toate cazurile, ar trebui ca adolescentul sa practice un sport, indiferent care, astfel incât sa isi intretina si sa isi intareasca muschii spatelui. Si mai avantajos ar fi accesul la un kinetoterapeut, care sa-l invete pe pacient miscarile si posturile de protectie a spinarii, precum si de tratare a eventualelor contracturi.

 Solutia chirurgicala se recomanda rareori pentru adolescenti si numai atunci când deformarea trunchiului este foarte puternica, deci inestetica si de regula dureroasa. Iar aceasta – trebuie stiut – presupune implantarea de tije, cârlige si suruburi, fiind o interventie dificila.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9