Prima pagina arrow TERRA X arrow Transfigurarea artistica a realitatii 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Transfigurarea artistica a realitatii

Imprimare E-mail
luni, 10 ianuarie 2022

Un subiect deosebit de vast privitor la arta este cel al modelelor aflate la originea realizarii unor opere de mare valoare. Nu ne referim neaparat la portretele de regi si imparati, de nobili si bancheri, de militari sau „ilustre” amante.

 Exista capodopere in care chipurile personajelor reprezentate preiau de fapt fizionomia unor oameni simpli, ramasi anonimi pentru totdeauna sau ale caror biografii sunt incerte si dupa sute de ani.

Slujbasi, marionete, sfinti...

 Imaginea femeilor care pozeaza pentru diverse tipuri de tablouri este destul de obisnuita pentru iubitorii domeniului esteticii. Asociat in general cu grupuri, scoli sau cu anumite comunitati artistice ca faimoasa boema pariziana ce a dat lumii numerosi creatori de prima marime in acest sens, contextul respectiv face trimitere la un fel de slujbasi, intrucat erau platite pentru a servi drept model.

 Practica aceasta nu e insa noua, ci a fost semnalata pe scara larga inca din secolul al XV-lea. Si, nu tocmai surprinzator, notiunea de model se referea inclusiv la cele neinsufletite, manechine de lemn sau lut, cu sau fara articulatii, aidoma unor marionete ce puteau fi „drapate” si asezate in posturi diferite, in functie de intentia artistului.

 Explicatia procedurii e simpla: modelul uman viu era mai costisitor si nu pastra o fizionomie sau o postura constante, pe durata executiei lucrarii. Renasterea a cunoscut si ea din plin acest mod de lucru, de la Michelangelo si Leonardo da Vinci toti marii artisti pregatindu-si creatia unica folosindu-se de modele.

 Este edificatoare o afirmatie recenta a curatorului Xavier Bray, referitoare la un alt gigant al picturii universale, El Greco, dupa a carui moarte s-au gasit circa 50 de mulaje in ipsos, lut si ceara pe care le folosea la realizarea scenelor pictate: „Interactiunea dintre lumea reala si cea spirituala a fost una dintre principalele preocupari filozofice ale lui El Greco. Dar, ca orice artist al vremii sale, a trebuit sa inceapa cu un concept fizic inainte de a crea o viziune asupra lumii de dincolo. (...) Facand intentionat sa nu reprezinte corpul in mod realist, a fost capabil sa comunice un sentiment al imaterialului si al nevoii indivizilor de a renunta la legaturile lor fizice cu lumea pentru a participa mai strans in lumea spirituala”.

Femeie si salbaticiune: o improbabila asociere

 Viata unui model oarecare poate fi cel putin la fel de fascinanta precum cea a personajului caruia ii imprumuta chipul. Deseori insa, statutul sau social nu era cel mai avantajos. Michelangelo, de pilda, a fost acuzat ca s-a folosit de vagabonzi si de indivizi cu reputatie indoielnica pentru a reprezenta sfinti. Totusi, un caz de o sensibilitate aparte il constituie cel al unei capodopere universale realizate de maestrul Leonardo – „Dama cu hermina”.

 In unele cercuri de istorici ai artei, e vie si astazi controversa legata de identitatea modelului. Versiunea acceptata cel mai frecvent o identifica pe protagonista cu Cecilia Gallerani, devenita pe la numai 15-16 ani metresa lui Ludovico Sforza, duce de Milano, supranumit Maurul. La frumusetea ei feciorelnica se adauga o cultura nu foarte des intalnita nici chiar la multe dintre nobilele din epoca, astfel ca puternicul barbat i-a facut cadou, intre altele, propriul ei portret pictat de faimosul da Vinci.

 Trimiterea la modelul presupus a fi cel real s-a facut inclusiv pe baza unor indicii oferite de catre artist. In momentul realizarii tabloului, elemente introduse de acesta in cadru erau neobisnuite, iar interpretarea lor da un plus de credibilitate ipotezei sus-mentionate. Principalul indiciu este chiar al doilea „model” insufletit, animalul cu blana alba tinut in brate de femeie. S-a speculat ca ar fi un dihor – mai frecvent intalnit ca docil animal de companie pe vremea lui Leonardo, hermina fiind mult mai independenta, dar si un simbol al puritatii. A ramas totusi astfel adusa in prim-plan, din doua motive invocate de istorici.

 Primul – denumirea herminei in greaca ar fi „galè”, o trimitere directa la numele de familie al enigmaticei doamne, Gallerani. Al doilea, dar mai plauzibil: Ludovico Sforza, iubitul Ceciliei, a primit titlul de cavaler al Ordinului Erminei de la regele Neapolelui in 1488, anul realizarii picturii. In fine, ca o completare a presupusului statut de model pentru maestrul da Vinci, mentionam si parerea unor istorici ca a folosit figura aceleiasi tinere pentru tabloul „Fecioara intre stanci”.

 Este mimesisul realitatii un scop artistic primordial? Unii teoreticieni ai artelor sustin aceasta, insa in detrimentul identificarii esteticului autentic. Ce se poate spune, de pilda, despre Gala, sotia lui Salvador Dalí, transfigurata in nenumarate ipostaze de acesta, mergand pana la recompunerea suprarealista a chipului ei din forme geometrice, in lucrarea „Galatea sferelor”? Sau despre „Portretul Dorei Maar” a lui Picasso? Sau despre „Portretul Jeannei Hébuterne”, sotia lui Modigliani?

 Niciodata acest fabulos subiect nu va fi epuizat, dar un lucru este cert: cata vreme dincolo de modalitatea de transpunere a unui model in opera de arta exista har si iubire, aceasta expresie a frumosului lumii va dainui.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9