Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Jocuri cu margele de sticla 05 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Jocuri cu margele de sticla

Imprimare E-mail
luni, 31 ianuarie 2022

 Numeroase romane, jurnale, insemnari ale unor calatori peste mari si tari se refera la o anume „apetenta”, observata la populatii mai putin evoluate in comparatie cu navigatorii europeni, pentru margelele colorate.

 Pe de alta parte, acestea, deseori de dimensiuni reduse, sunt folosite in arta populara traditionala a multor popoare, inclusiv in unele sate din Romania. Aceste minuscule piese, care impreuna alcatuiesc decoratiuni fermecatoare in special pe tesaturi, pot fi cusute individual, aplicate pe fire sau tesute in material. Margelele au fost utilizate decorativ in Grecia, Roma si Egiptul antic, precum si de catre druizi, in riturile religioase.

 In Evul Mediu, cand broderia era o forma importanta de arta, margele erau uneori folosite in cele mai fine lucrari. Magnifica mantie liturgica cunoscuta in lumea artistica si religioasa sub denumirea de Copa Butler-Bowden, care dateaza din anii 1330, a fost infrumusetata in mod elaborat cu perle de seminte si margele verzi ce prezinta scene din viata Sfintei Fecioare.

 De asemenea, se crede ca o serie de portrete mici ale apostolilor, executate integral cu margele colorate cusute pe un suport de velina, din catedrala din Halberstadt (Germania), ar fi putut fi inspirate de mozaicuri bizantine. In timpul Renasterii, perlele si margelele erau cusute in modele pe imbracamintea celor bogati.

 In Anglia elisabetana, posetele si alte obiecte mici erau deseori impodobite cu fire aurite, margele si perle. Pana in al treilea sfert al secolului al XVII-lea, perlele devenisera atat de populare in Anglia, incat multe articole – in special cutii fanteziste, tablouri mici si cosuri – erau decorate cu margele. In sudul Italiei si Sicilia, o forma indrazneata de decor cu fir aurit si margele de corali a fost produsa in cantitate considerabila, incepand din secolul al XVII-lea.

 Pungile tricotate cu bumbac si decorate cu margele au fost deosebit de populare dupa 1800, iar articole mici (manusi, curele, jartiere, ciorapi si umbrele de soare) erau adesea decorate la fel. Numeroase modele de rochii erau bogat ornamentate cu margele de tot felul.

 La nativii nord-americani, cele mai simple si mai vechi margele erau confectionate din os, cochilii sau seminte. Introducerea margelelor comerciale de sticla de catre europeni intre secolele XV-XIX a stimulat modele mai complexe. La indienii de campie, desenele cu margele erau initial geometrice, asemanatoare cu vechile tesaturi si plasate pe imbracaminte de piele, tolbe si pe alte obiecte.

 In secolul al XIX-lea, au devenit populare desenele florale. Eschimosii din Groenlanda si America de Nord folosesc margele pentru a ornamenta cizmele, pelerinele si tunicile.

 In Africa, se impodobesc palarii ceremoniale, tunici, masti, cosuri, vase, papusi si alte obiecte. Motivele si paletele variaza intre popoare, predominand o geometrie vie si sofisticata. Margelele sunt folosite si in cea mai mare parte din Asia de Sud-Est, in principal ca ornamente pentru rochii si arme.

 In mod exceptional, perlele Borneo utilizeaza un ornament zoomorf curbiliniar, mai ales in negru, galben si rosu. Margelele oceanice sunt mai simple si, cu exceptia Melaneziei, tind sa se bazeze pe materiale naturale, cum ar fi lemnul si cochiliile.

 Multe culturi au traditii artistice bogate in folosirea margelelor, totusi estetica si motivele pot varia foarte mult, chiar si in aceeasi regiune. La fel ca alte forme traditionale de mestesuguri, cum ar fi broderia sau tesaturile, margelele inglobeaza deseori un limbaj vizual simbolic, mesaje transmise intr-o comunitate sau unitate familiala. Dar margelele nu sunt doar obiecte traditionale benigne.

 Incepand cu secolul al XV-lea, cand comerciantii portughezi au sosit in Africa de Vest, margelele de sticla au fost folosite de europeni pentru infiintarea de retele comerciale, schimb de resurse si cumpararea de sclavi. In America de Nord, margelele erau folosite in scopuri dezonorante.

 Poate cel mai josnic caz a fost al lui Peter Minuit, un comerciant olandez, despre care se spune ca a cumparat Manhattanul, de la indienii Lenape, in schimbul unei cutii cu margele si bibelouri.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9