Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Un spion distruge imperiul 10 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Un spion distruge imperiul

Imprimare E-mail
luni, 28 februarie 2022

Cand auzim rostit numele Gavrilo Princip, stim imediat ca este vorba despre studentul sarb care, asasinandu-l pe mostenitorul tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz-Ferdinand, a dus la declansarea Primului Razboi Mondial. Adesea, el este numit „distrugatorul Imperiului”.

 De fapt, adevaratul distrugator al monarhiei duale austro-ungare a fost altcineva: un oarecare Alfred Redl, spion austriac care, trecand de partea rusilor, le-a vandut acestora toate planurile de lupta ale compatriotilor sai, contribuind decisiv la extinderea conflictului dintre Serbia si Austria intr-un razboi mondial si, implicit, la destramarea imperiului, dupa razboi.

 Nascut intr-o familie modesta din Lvov (astazi in Ucraina, dar pe atunci in componenta provinciei austriece Galitia), Alfred a dovedit o inteligenta si o ambitie iesite din comun inca din copilarie, astfel incat nu-i de mirare ca la varsta adolescentei a fost unul dintre cei doar 50 de elevi admisi la prestigioasa Scoala de Razboi din Viena, din cateva mii de candidati.

 Desi cariera militara era pe atunci rezervata, indeobste, fiilor de nobili, mintea sclipitoare a fiului de functionar feroviar Redl a fost remarcata de dascali, iar acesta nu i-a dezamagit. Cu o inzestrare uimitoare pentru deprinderea limbilor straine, tanarul a devenit pasionat de afacerile interne ale Rusiei si ca atare a fost angajat in sectorul rezervat Rusiei la Statul-Major al armatei austro-ungare.

 Curand, a fost primit in serviciile de informatii austriece, unde inovatiile aduse de el au fost de mare insemnatate. Redl a fost primul care a introdus o baza de amprente detaliate, a folosit microfilmele si dispozitivele de inregistrare, aflate inca la inceputurile lor, pentru fotografierea de documente sau pentru surprinderea unor discutii compromitatoare.

 In calitatea sa de ofiter al Inaltului Stat-Major, a venit curand in contact cu diplomati si ofiteri rusi. Nu a trecut mult timp si Redl va ajunge pe statul de plata al rusilor. Se pare ca la aceasta a contribuit si aflarea, de catre spionii rusi, a secretului lui de capatai: tanarul ofiter era homosexual, iar dezvaluirea inclinatiilor sale sexuale ar fi insemnat, cu siguranta, sfarsitul carierei pentru el.

 Ca atare, Red a imbinat utilul cu placutul si a inceput sa le ofere noilor stapani informatii extrem de pretioase. In 1902, de pilda, el a furnizat rusilor o copie a planului de razboi austro-ungar, in eventualitatea unei invazii in Rusia. Observand disparitia unor documente importante, comandantul lui, generalul von Gieslingen, l-a insarcinat chiar pe Redl sa investigheze cazul.

 Cu acordul rusilor, Redl a tradat fara nicio remuscare identitatea unor spioni rusi de mica anvergura, invinuindu-i pe acestia ca ar fi furat planurile. „Succesul” i-a atras aprecierea celor mai inalti comandanti austrieci, care-l percepeau drept „spionul numarul 1 al Imperiului”, fara sa aiba habar de dublul sau joc.

 Cea mai importanta realizare, ca dublu spion, a lui Redl, a fost sustragerea planului de razboi contra Serbiei, pe care austriecii l-au pregatit cu multa migala. Planul, o capodopera strategica, ar fi fost incununat de succes, atunci cand a fost, in sfarsit, transpus in practica, in 1914, dar instiintati din vreme sarbii s-au aparat, intarindu-si punctele sensibile, vizate de austrieci.

 A fost un urias esec pentru austro-ungari si a permis Serbiei sa reziste, iar Rusiei sa intervina. Ulterior, razboiul a cuprins toata Europa. Cel care a sesizat ca este ceva in neregula cu Redl a fost chiar protejatul acestuia, maiorul Maximilian Ronge, care nu s-a sfiit sa-i desfaca scrisorile sefului sau, afland astfel despre tradarea lui.

 Informat imediat, seful Statului-Major, generalul Conrad von Hötzendorf, l-a convocat pe Redl si, dupa o discutie taioasa, i-a lasat pe masa un revolver. Redl a inteles aluzia si, stiind ca nu mai are scapare, s-a impuscat. Astfel, scandalul a fost evitat si adevarul privind faptele lui Redl si contributia lui la sabotarea armatei austro-ungare avea sa iasa la iveala multa vreme dupa razboi.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9