Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow El Molo – tribul cu dialectul disparut 25 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 4 vizitatori online

El Molo – tribul cu dialectul disparut

Imprimare E-mail
luni, 14 martie 2022

In anul 1994, au fost identificati ultimii opt nativi ai tribului El-Molo care mai vorbeau limba stramosilor lor, dintre care astazi nu mai exista niciunul.

 Interpretând intr-o nota dramatica acest fapt, dar in dinamica evolutiei limbilor si a populatiilor mici, sta cumva in firea lucrurilor ca permanent sa dispara asemenea entitati ale civilizatiei umane. Totusi, cei despre care vorbim continua sa vietuiasca in stilul lor traditional, sa-si conserve si sa perpetueze traditii, obiceiuri, creatii artistice cu valoare de unicat.

Vânatori de hipopotami

 Grupul etnic El-Molo, originar din Cornul Africii si fortat sa coboare in zona Marilor Lacuri pe la anul 1000 i.Hr., este cel mai mic din Kenya, in prezent numarul membrilor sai fiind de circa 1000, cu totii localizati in numai doua sate. Sunt numiti si Samburu, ceea ce se traduce prin „mâncatorii de peste”, deoarece pescuitul este ocupatia lor principala.

 Sursa principala de hrana este pestele, alaturi de crocodili, broaste testoase si alte salbaticiuni, cum sunt hipopotamii. De altfel, in sânul tribului, inca persista conceptia ca un razboinic care a ucis un hipopotam trebuie sa aiba un statut social deosebit. Legate in mod vital de perpetuarea neamului El-Molo, modurile de procurare a hranei sunt dintotdeauna definitorii pentru orice populatie. Totodata, foarte importanta ramâne atasarea de aceste elemente practice a traditiilor spirituale, a artei, a practicilor specifice comunitatii si de neconfundat cu ale altor semeni.

 O adevarata intrepatrundere a vietuirii lor cu cea a naturii apare evidenta la tot pasul. Barbatii Samburu au in sânge ceea ce inseamna vânatoarea straveche de pe plute, cu harpoane facute manual din radacini de salcâm, iar pescarii folosesc plase facute din fibra de palmier.

Lacul Turkana, caminul milenar

 Admirabila forta de supravietuire a micului grup etnic consta si in preluarea in timp a unor elemente definitorii vitale, cum sunt religia crestina si renuntarea la stilul de viata nomad. In mod traditional, religia El-Molo este centrata pe inchinarea la Waaq, „singurul Dumnezeu al credintei monoteiste pre-abrahamice timpurii”.

 Impresionant este faptul ca locurile sacre ale comunitatii sunt respectate la fel de mult si de vecinii acesteia, chiar si in perioadele de conflict. Familiile au drept locuinte colibe costruite pe malul lacului Turkana – caminul acestei populatii de aproape doua milenii – unde intreaga comunitate isi cladeste viitorul din pacate fragil dintr-o traditie cultural-artistica fascinanta, conservata in mod miraculos.

 Potrivit traditiei, mamele nu concep un alt copil, pâna când fiul nascut devine suficient de puternic pentru a pescui cu o sulita sau fiica poate face o oala de gatit, din lut. In cadrul familial si comunitar, o alta credinta interesanta se refera la papusile confectionate manual, dar nu ca jucarii. Obiect de ritual magic, papusa reprezinta forma feminina, fiind simbol al fertilitatii. Fetele le atârna in casa pentru a se asigura ca vor avea multi copii. Din materiale exclusiv naturale sunt lucrate si toate obiectele de uz curent.

 Un anume os al pestelui iji foloseste ca lingura, din tesaturile brute din fibre de frunze de palmier se fac desagii ce servesc pentru transportul de catre barbati al lemnelor de foc, pestelui si vânatului, cele din piele de capra (mbene), fiind pentru bani, tutun si hrana. Ouale de strut sunt folosite la confectionarea vaselor de baut, dar si a splendidelor bijuterii kukuti, printr-o lucrare migaloasa obtinându-se piese insirate apoi pe snururi din frunzele aceluiasi palmier doum. Margele de sticla multicolore, nasturi de sidef si mici piese de os, insirate pe sârme sau pe fire sunt bratarile, cerceii si colierele purtate de membrii tribului mai ales la ceremonii, in functie de vârsta fiecaruia.

 La câtiva kilometri de satele El Molo se afla Muzeul Desertului care gazduieste artefacte ale comunitatii, precum carapace de testoasa folosite ca farfurii, recipiente pentru mâncare si tutun. Ingrijitorul muzeului, membru al comunitatii, declara ca muzeul va fi singurul loc in care generatiile viitoare vor afla informatii despre un trib pierdut, o limba disparuta si o cultura ce nu va mai exista.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9