Prima pagina arrow TERRA X arrow Iluzia, o dimensiune materiala? 10 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Iluzia, o dimensiune materiala?

Imprimare E-mail
luni, 21 martie 2022

Cel mai de pret simt al omului, vederea, joaca deseori feste incredibile. Presupunem ca intr-o incapere se afla cel putin doua persoane, care privesc un obiect oarecare, insa neincadrat intr-o forma cu contururi simetrice, cum ar fi o sfera sau o piramida.

 Un vas pentru lichide? Foarte bine: acesta are o „silueta”, unele variatiuni de forma, o toarta, doua sau chiar mai multe, asezate diferit si mai ales decoratiuni incizate ori pictate, in relief sau in basorelief, in unele cazuri chiar si cu parti mobile. Când privitorii vor descrie obiectul asa cum il vad din locul ocupat, imaginea va fi de fiecare data alta decât cele observate de ceilalti.

 In mod similar, insasi realitatea fizica din jurul nostru ni se prezinta frecvent in imagini inselatoare, uneori in mod evident, alteori insesizabile chiar la o privire atenta. Ceea ce fizica numeste iluzie optica a dobândit, mai ales de câteva decenii, un statut uluitor in arta a unui nivel de intelegere a lumii incredibil de inalt. Creatiile artistice rezultate din asemenea modalitati de a privi si a ne raporta la realitate ar putea fi interpretate ca veritabile portaluri prin care ni se permite accesul catre acel „dincolo” deseori visat, râvnit, dar aparent interzis omului de rând. Iar daca nu de putine ori pictorii si sculptorii moderni s-au lasat sedusi de asemenea cai deschise catre mister – sa ne gândim numai la suprarealisti, la cubisti, la abstractionisti – unii dintre ei ne ofera provocari explicite la un „duel”, fara indoiala, inegal, dintre ratiunea noastra trecuta prin rigorile scolii si o alta aparenta rigoare, dar de fapt lunecoasa, a ceea ce ochiul vede, dar mintea nu poate procesa.

 Un exponent de vârf al acestei orientari artistice este olandezul Maurits Cornelis Escher (1898-1972), ilustrator de carti, desenator, realizator de tapiserii si de picturi murale dar, mai mult decât orice, grafician si tipograf.

 Ca arhitectura l-a atras dintotdeauna, acesta este un detaliu ce spune multe despre intreaga lui opera, dar formarea sa practica, materiala – daca iluzia poate deveni o dimensiune materiala a existentei umane si a lumii, in general – s-a bazat pe arhitectura concreta realizata de om: strazi, cladiri, variatii artificiale de relief cu inevitabilele urcusuri si coborâsuri, cu alternantele de plin si gol, de umbra-penumbra-lumina. Dincolo de opozitiile acestui gen de extreme evidente, el a vazut insa mult mai mult – transformarile ce se petrec permanent in lumea vie si in lumea nevie, acel dinamism caruia nu i se poate opune nimeni si nimic – metamorfozele.

 Acestea se pot traduce deopotriva ca imprevizibil, nesiguranta sau chiar ca neliniste si teama, dar Escher se descopera ca un om vulnerabil si totodata lucid care nu oboseste in cautarea iesirii din labirintul destinului. Labirint in care exista doua puteri supreme ce ne guverneaza fiecare miscare, fiecare clipa: viata si moartea.

 Istoria traita aievea l-a mistuit si l-a impins catre o lume halucinanta, codificata, a carei cheie a dorit cu ardoare sa o ofere semenilor. Ranile razboiului au sângerat pâna la moarte in constiinta sa, desi nu el era responsabil pentru ele. Poate ca o culpabilitate universala ancestrala il va fi bântuit pâna dincolo de limitele suportabilitatii umane, opunându-i-se prin forta irezistibila a iubirii si a frumusetii regasite in arta.

 Imaginile florale, portretele oamenilor apropiati si in special cele dedicate sotiei sale, Jetta, vin ca un leac impotriva durerilor sufletului. Remediu insa temporar si identificat ca atare de privitorul lucrarilor lui Escher, pe când acesta s-a adâncit in suferinta sa interioara. Ce poate fi mai tulburator in acest sens, decât imaginea ochiului ce tine reflectata in iris, ca pe o osânda eterna, demna de un Prometeu, o alta imagine – cea a craniului simbol al mortii, desi ne-am astepta ca acolo sa regasim lumina si culori vii, peisaje cu flori si izvoare, portrete de copii si de mame?

 Universul tulburator al artistului olandez cu evidente racorduri in sufletul mediteranean nu trebuie „citit” totusi ca o forma de pesimism ireversibil. Este un avertisment, poate un strigat de ajutor, insa il putem asimila si ca pe un remediu al ratiunii aruncate in deruta.

 Cascadele de trepte ale lui Escher, care par ca urca atunci când coboara, usile care se deschid pentru a ne introduce de fapt in alte meandre de labirint ori in camere lipsite de alte usi si ferestre pot servi cititorului de arta drept ghid esential pentru a regasi calea cea buna in ratacirile clipei si ale vietii.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9