Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Un Paradis printre vulcani si gheturi 09 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Un Paradis printre vulcani si gheturi

Imprimare E-mail
luni, 30 mai 2022

Insulele Aleutine reprezinta unul dintre teritoriile cele mai interesante din nordul Pacificului, sub forma unui sirag continuu, separand Oceanul Pacific de Marea Bering.

 Acest arhipelag alcatuit din peste doua sute de insule , cu o lungime de 1750 km si o suprafata de 37850 km2, constituie dovada ca, in vremuri stravechi, Eurasia si America de Nord erau unite printr-un fel de punte.

Milioane de vietati marine

 Arhipelagul formeaza prelungirea nordica a Inelului de Foc al Pacificului, extinzandu-se intr-un arc spre vest, de la Peninsula Alaska, pana la Peninsula Kamceatka. Pe aceste insule vulcanice lava topita urca la suprafata, iar o parte din ele sunt vulcani activi.

 Unalaska este cea mai cunoscuta insula din arhipelag si singura cu populatie permanenta. Insula Attu, cea mai vestica, reprezinta o destinatie de prim rang pentru ornitologi, gazduind peste zece milioane de specii de pasari marine si numeroase locuri de cuibarit si colonii. Insulele sunt invaluite in ceata care se formeaza din cauza contactului dintre curentul de apa rece, care coboara prin stramtoarea Bering din Oceanul Arctic si apa mai calda din Pacificul de Nord. Milioane de foci traiesc in cele mai multe insule, cu vulcani activi din crapaturile carora ies continuu vaporii de apa calda ce le incalzesc in timpul iernii, motiv pentru care insulele au fost numite „caloriferul focilor”.

 Pe cele mai multe dintre aceste insule, creste vegetatia de tundra verde luxurianta, presarata cu flori salbatice de vara si acoperita cu ierburi, rogoz, muschi, licheni, insa temperaturile medii scazute impiedica copacii sa se dezvolte masiv aici.

 Populatia aleuta (sau unangan) s-a stabilit pe aceste insule inca de acum peste zece milenii. Traind pe un pamant batut de furtuni aproape fara incetare, sarac in caldura Soarelui, dar bogat in hrana, au intemeiat sate in zonele litorale si i-au dat tinutului numele Alaska – „Tara Mare”.

 La apogeu populatia arhipelagului numara intre 15.000 si 25.000 de locuitori. Dupa sosirea rusilor in 1741, aleutii au fost decimati mai intai de atacuri violente si inrobire, iar mai tarziu de boli. Pana in 1831, mai putin de 1.000 de aleuti au supravietuit, iar astazi satele lor exista doar pe sapte dintre insule, acestia fiind vanatori de animale pentru blanuri si pescari. Pozitionata intr-un loc strategic important, zona este cunoscuta si pentru rolul sau in Al Doilea Razboi Mondial: in mai 1943, fortele americane si cele japoneze care invadasera arhipelagul s-au ciocnit intr-o batalie sangeroasa timp de o luna, care a culminat cu victoria Aliatilor si retragerea fortelor japoneze din lantul de insule.

Visul frumos al unanganilor

 Dupa 1700, in cativa ani de la eliberarea catorva perechi de vulpi pe insula Attu, rusii care traiau din comertul cu blanuri se intorceau pentru a colecta piei – rosii, argintii, albe, ravnitul „albastru” (de fapt negricios). Dar aceasta initiativa fortata a avut un revers nefast. Pe masura ce pradatorii carnivori s-au inmultit, zarva milioanelor de pasari care se cuibareau pe tarmuri si stanci s-a stins.

 Pana in 1811, ele devenisera atat de rare, incat aleutii nativi de pe Attu nu mai puteau confectiona imbracaminte traditionala din pene si piei de pasari, fiind nevoiti sa foloseasca solzi de peste.

 Arhipelagul Aleutine a apatinut Rusiei pana in anul 1867, cand a fost cedat Statelor Unite impreuna cu Alaska. Viata aleutilor de atunci si pana in prezent nu s-a schimbat aproape deloc, avand preponderent aceleasi indepetniciri, pescuitul si vanatoarea. Cercetatorii americani care au explorat insulele au descoperit in pesteri morminte in care aleutii erau ingropati impreuna cu uneltele lor de vanatoare.

 Atractia cea mai importanta pentru vizitatorii Aleutinelor o constituie prezenta sezoniera a ursilor polari si a balenelor migratoare. In 1955, cativa zimbri au fost adusi pe insula Popof, iar astazi corporatia tribala locala gestioneaza o turma de aproximativ 120 de exemplare care cutreiera partea nelocuita. Interventia omului in echilibrul biologic natural de aici nu a avut intotdeauna efecte nefaste, existand perioade in care inmultirea excesiva a unor pradatori ameninta alte specii, fiind nevoie de masuri drastice.

 Popularizarea insulelor, la care se poate ajunge in principal pe mare, a fost facuta de o serie de documentare despre crabul de Alaska (crabul de zapada), pescuit in zona si considerat datorita aspectului impresionant si gustului deosebit, unul dintre cele mai valoroase specii de crustacee.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9