Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Altruistul din ape 28 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 4 vizitatori online

Altruistul din ape

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2022

Sursele de informare actuale definesc delfinii ca mamifere acvatice prietenoase, jucause, inzestrate cu un nivel de ratiune si emotional ce ii apropie de oameni.

 Exista o gama impresionanta de specii diferite (49), grupate in 6 familii (oceanici, marsuini, de rau – 4 familii), caracterizate prin identitati proprii si caracteristici unice.

Parteneri de pescuit

 In satul brazilian de pescari Laguna localnicii se afla intr-un parteneriat ce nu a avut niciodata nevoie de negocieri, legat exclusiv de asigurarea hranei din fauna marina. Avem de-a face cu ceea ce se cheama simbioza intre oameni si delfini.

 Cand pescarii intra in apa cu plasele, micile grupuri de delfini locali numiti botos bon („delfinii buni”) incep sa directioneze catre acestia bancurile de chefin, un peste foarte raspandit in zona. Putem spune ca neobisnuita colaborare s-ar putea incheia astfel, dar acesta este numai un aspect al incredibilei relatii om-delfin.

 Apele din apropierea Lagunei pot fi tulburi, asa ca delfinii isi folosesc ecolo-catia pentru a repera bancurile de chefin. Odata ce au impins pestii in zona de captura, ei atentioneaza pescarii ca acolo e locul si momentul sa-si arunce plasele.

 Semnalele sunt complexe. Unele includ batai in apa cu coada, altele sunt miscari ale capului, iar altele... vocalizari. De-a lungul anilor, pescarii au invatat sa interpreteze semnalele primite de la delfini, astfel incat sa stie exact locul unde sa-si arunce plasele.

 Aceeasi practica exista de secole si la aborigenii din Australia, in Birmania ori in Mauritania, dar nu se stie daca delfinii sau oamenii au initiat acest gen de „cooperare” sau cum au reusit sa-si comunice intentiile unii altora!

Delfinul roz de Amazon

 Oamenii de stiinta presupun ca in urma cu milioane de ani, stramosii delfinilor traiau pe uscat si aveau picioare prevazute cu degete, asemanatoare unor copite. Inotatoarele delfinilor adulti de azi au oase care sunt „vestigii” ale degetelor, precum si ale picioarelor din trecut.

 Sunt specii de delfini care traiesc in ape cu temperaturi de la cateva grade sub zero pana la peste 30º C. Capacitatea extraordinara de a „pacali” somnul saptamani intregi, odihnindu-si pe rand cele doua emisfere ale creierului (somn „uniemisferic”) isi are explicatia in faptul ca delfinii trebuie sa ramana mereu in stare de veghe pentru a respira, evitand inecul.  Contrar unor convingeri preconcepute, nu sunt mamifere exclusiv marine, ci sunt intalniti si in ape dulci. Este faimos in acest sens delfinul roz de pe Amazon, o atractie cu totul speciala, ce merita toata atentia.

 Delfinii se nasc gri si devin roz pe masura ce se maturizeaza. Masculii au aceasta culoare mult mai intensa decat cea a femelelor, conform specialistilor fiind datorata cicatricelor rezultate din jocuri aspre sau lupte pentru cucerirea partenerelor.

 Acesti delfini de rau pot prezenta marcaje care variaza de la cea mai mare parte gri cu unele pete roz, pana la roz flamingo complet. Mai mult, atunci cand traiesc stari emotionale deosebite, pot capata un roz mai stralucitor, cum se intampla la oamenii care „rosesc”!

 Delfinii roz au capacitatea cerebrala cu 40% mai mare decat oamenii! Desi se stie ca sunt creaturi timide, sunt atrasi in mod fascinant de oameni, se joaca curiosi cu copiii si fara a demonstra un comportament agresiv. Ei comunica, de asemenea, folosind „clicuri” sonar de inalta frecventa, pentru a construi o ecograma tridimensionala a lumii lor intunecate din apele fluviului.

 Delfinii roz de Amazon sunt considerati creaturi mitice. O legenda locala pretinde ca ei se transforma in barbati frumosi, cunoscuti sub numele de „boto encantado”, pentru a seduce si a se imperechea cu femeile noaptea. O alta sustine ca, daca mergi sa inoti singur, delfinii te pot duce intr-un oras subacvatic magic, ceea ce a dus la teama locala de a merge langa apa intre amurg si zori sau de a intra singur in undele fluviului.

 In Amazonul peruan, statutul delfinului roz de rau ca fiinta semi-magica ar putea ajuta la protejarea speciei, incurajand comunitatile locale sa-i trateze corespunzator. De altfel, se spune ca delfinii par a dori sa se asocieze cu oamenii, pentru ca stiu ca suntem aproape (dar nu chiar)... la fel de inteligenti ca ei.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9