Prima pagina arrow BLITZ arrow Filme care au pus bazele unor intregi genuri cinematografice 26 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Filme care au pus bazele unor intregi genuri cinematografice

Imprimare E-mail
luni, 22 august 2022

Majoritatea filmelor se incadreaza in genuri traditionale, usor de identificat – comedie, drama, horror, romantic si asa mai departe – dar exista si pelicule care au creat, practic, genuri noi.

 In anumite cazuri, intrigile au oferit ceva complet nou. In altele, au imprumutat tehnici din literatura sau au preluat ceva ce exista deja in cinematografie si l-au orientat intr-o directie noua, neasteptata. Oricare ar fi fost procesul, aceste noi genuri au avut un impact incontestabil, inspirand, ulterior, o multime de alte filme similare, pe care le vom aminti in cele ce urmeaza.

Night of the Living Dead – genul zombi

 Night of the Living Dead (Noaptea mortilor vii), de George A. Romero, este un film cu buget redus realizat in Pittsburgh, Pennsylvania, in 1968. Desi nimeni nu-i dadea vreo sansa, el a revolutionat genul horror. Zombii existau pe ecran si in carti de zeci de ani, fiind adesea prezentati ca niste creaturi controlate de un practicant voodoo.

 Romero a avut ideea de a-i reimagina ca pe niste oameni obisnuiti care au murit si au fost readusi la viata, unde actioneaza independent. Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitura de geniu.

 Dar Night of the Living Dead a scris literalmente regulile pe care aproape toate filmele cu zombi aveau sa le urmeze. Aparut in perioada turbulenta de la sfarsitul anilor 1960, cand America era sfasiata de conflictul din Vietnam, filmul si-a folosit antagonistii strigoi ca pe o alegorie a deznadejdii resimtite de multi din tara. Fiecare film cu zombi de mai tarziu s-a bazat, intr-o masura sau alta, pe pre-cedentele stabilite de Romero.

Die Hard – Filmul Die Hard

 Die Hard (Greu de ucis) este singurul film care a initiat un subgen care il numeste in mod specific. La vremea respectiva, a fost considerat o nebunie faptul ca studiourile 20th Century Fox l-au platit pe Bruce Willis, vedeta de televiziune, cu cinci milioane de dolari pentru a juca in acest film de actiune despre un politist care incearca sa-si salveze sotia din ghearele teroristilor aflati intr-un zgarie-nori din Los Angeles. Cand filmul a avut un succes colosal, acel salariu a parut dintr-odata un chilipir.

 Toata actiunea se desfasoara intr-o singura locatie centrala si este realizata folosind doar obiectele pe care te-ai astepta sa le gasesti in acea locatie. Aceasta calitate diferentiaza filmul, dandu-i un sentiment de plauzibilitate de care multe alte filme de actiune ale vremii nu dispuneau.

 Bineinteles, ritmul de senzatie si performanta dinamica a lui Willis ajuta si ele. Die Hard a fost atat de influent incat a dat nastere nu numai la patru continuari, ci si la o serie de imitatori care au incercat sa-i reproduca tensiunea claustrofoba. Pasagerul 57 a fost „Die Hard intr-un avion”, Sechestrati in larg a fost „Die Hard pe o nava”, Alerta de gradul zero a fost „Die Hard in Biroul Oval” si asa mai departe.

Ziua cartitei – Filmul cu bucla temporala

 Cand Ziua cartitei a fost lansat, in februarie 1993, a fost un mare succes pentru starul Bill Murray. Povestea unui meteorolog cinic si irascibil, fortat sa traiasca la nesfarsit sarbatoarea care da numele filmului, pana cand isi da seama cum sa devina o persoana mai buna, a fost inteligenta si amuzanta. Combinat cu un subtext filozofic subtil, dar totusi perceptibil, filmul s-a dovedit a fi irezistibil.

 Odata cu trecerea timpului, Ziua cartitei a inceput sa dobandeasca statutul de clasic modern. Odata ce reputatia sa a evoluat, alte filme au vazut o oportunitate de a imprumuta trucul buclei temporale. Zi de nastere mortala si continuarea sa au aplicat-o cu succes in genul horror, iar Prizonier in timp a adaptat-o in science fiction. Palm Springs a ridicat miza prin faptul ca mai multe personaje au ramas blocate impreuna intr-o zi care se repeta.

Pulp Fiction – Filmul de comedie politista non-cronologica

 Hollywoodul are o traditie indelungata in materie de filme politiste, dar Quentin Tarantino a schimbat regulile jocului in 1994, cand a lansat capodopera sa, Pulp Fiction. Pelicula continea multe dintre elementele traditionale. Regizorul a filtrat aceste lucruri prin propria sa viziune asupra lumii. De exemplu, cei doi asasini, interpretati de John Travolta si Samuel L. Jackson, discuta despre meniurile de la McDonald’s si citesc benzi desenate intre doua crime.

 Tarantino a luat, de asemenea, decizia indrazneata de a spune povestea intr-o ordine non-cronologica. Imediat, o multime de alti regizori s-au gandit ca ar putea realiza urmatorul Pulp Fiction, copiind stilul lui Tarantino.

 Nivelul de calitate a variat, dar Crime si pasiune, Sapte psihopati, Ce sa faci in Denver dupa moarte si Rataciti in desert sunt cateva dintre cele mai notabile exemple.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9