Prima pagina arrow TERRA X arrow Istoria de piatra si metal 09 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Istoria de piatra si metal

Imprimare E-mail
luni, 05 septembrie 2022

Piatra si metalul reprezinta doua dintre materialele de baza pentru sculptori, insa duritatea lor si dificultatea prelucrarii fac ca nu toti artistii plastici sa le poata stapani.

 A reusit s-o faca la un nivel foarte inalt unul dintre cei mai valorosi sculptori din lume ai secolului trecut, care de altfel a si influentat substantial aceasta arta si munca trudnica, croatul Ivan Meëtroviº, contemporan cu Constantin Brancusi.

 Intre cei doi nu a existat insa o rivalitate, intrucat au avut orientari estetice diferite si principii artistice care nu s-au intersectat decat in preajma numelui marelui Auguste Rodin: in vreme ce la Meëtroviº s-a identificat o anume influenta a sculptorului francez, Brancusi a refuzat sa lucreze in atelierul acestuia, argumentand prin celebra lui sentinta – „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres!” („Nimic nu creste la umbra marilor arbori!”).

 Nestavilitul spirit al lui Meëtroviº l-a adus si pe meleagurile romanesti, unde a creat trei lucrari monumentale remarcabile, la care istoria noastra va face referire intotdeauna.

 Implicarea activa a lui Meëtroviº in afirmarea identitatii celor de-un sange cu el, limbajul subtil, dar foarte penetrant al artei pe care o stapanea au fost un semn sacru al drumului spre a cladi.

 In demersul sau de un curaj vecin cu fanatismul, el a demonstrat practic ca idealurile supreme ale omului din toate timpurile nu pot fi infaptuite decat alaturand si unificand obiectivele legitime, creative, ale oamenilor de pretutindeni.

 Iar liantul ce pare a fi perfect il constituie arta, cu duritatea mangaietoare a contururilor materiale, cromatice, sonore ori verbale.

 Ivan Meëtroviº reprezinta un exemplu aproape perfect al faptului ca notiunea de nationalism, nu e altceva decat expresia lingvistica a unei forme de iubire: iubirea de neam, de traditii, de istorie autentica, iubirea de valori ce nu pot fi ingenuncheate prin dezlantuiri anarhice si lipsite de ratiune, de echilibru.

 In fiecare dintre sculpturile sale, el a „injectat” aceasta superba idee, deopotriva riscanta pentru artistul creator, al carui limbaj poate fi ocultat, dar si rastalmacit. Privindu-i opera din aceasta perspectiva, putem afirma ca Meëtroviº cladeste fara sa stie un gen de esafodaj psihanalitic asa-zis neoficial.

 Un posibil punct de pornire in acest sens este „Fantana Vietii”. O linie continua de figuri umane imbratiseaza bazinul circular din mijloc. In total, sunt zece nuduri, cu varste diferite, de la un copil mic pana la un batran.

 Cele mai multe personaje sunt perechi imbratisate sau comunicand altfel, iesind in evidenta numai batranul care isi priveste ganditor reflectarea pe suprafata apei. Desi aceasta e o lucrare de inceput a carierei sale prodigioase, ea demonstreaza ca Meëtroviº a fost un maestru al transmiterii emotiilor prin sculptura intr-un asemenea grad, incat nici macar nu este nevoie sa fie vazute fetele subiectilor, pentru a intelege sentimentul sugerat.

 Figurile sunt pozitionate intr-un mod care face imposibila stabilirea unui capat al liniei sculpturii; fiecare unghi poate fi un punct de plecare, iar suprafata de indoire lina a lucrarii face ca privirea sa alunece domol peste figuri.

 O cronologie in sensul evolutiei civilizatiei umane, reflectata in opera lui Meëtroviº, implica o atemporalitate biblica in care artistul ne propune intalnirea de neimaginat cu un Moise agresiv si cu inversunarea contemplativa a Sfantului Evanghelist Luca. Este o dimensiune transmisa dincolo de dogme si de manifeste artistice, in care mesajul pacifist apare, fatalmente, mascat de un gen de incrancenare impusa de „dincolo”.

 Nu putem insa incheia o foarte succinta prezentare a acestui artist, fara referire la relatia sa foarte stransa cu o Romanie a regalitatii. La fel ca, de altfel, intreg spatiul balcanic. Poate de aceea el a demonstrat o inspiratie speciala in crearea monumentelor care intruchipeaza personaje istorice de prim rang ale istoriei vremii respective.

 De cele mai multe ori, sunt mentionate doar trei dintre acestea (statuile ecvestre ale regilor Ferdinand I si Carol I, precum si monumentul lui Ion I.C. Bratianu), uneori si cel al maresalului Ion Antonescu.

 In realitate, potrivit muzeulbucurestiului.ro, Meëtroviº a avut opt proiecte artistice dedicate unor mari personalitati romane. Un „palmares” absolut senzational pentru un artist de talia lui, dar istoria a fost aceea care, in cele mai sinistre ipostaze ale sale, au zadarnicit valorizarea acestora.

 In prezent, Bucurestiul mai gazduieste monumentul original – usor deteriorat, insa recuperat ca atare – al lui Bratianu. Dupa lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, la numai cateva ore dupa ce comunistii si-au impus puterea si la noi, statuile lui Meëtroviº au fost doborate de pe socluri si din bronzul lor a fost turnata statuia lui Lenin din fosta Piata Scanteii.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9