Prima pagina arrow TERRA X arrow Biserica din fiecare suflet 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

Biserica din fiecare suflet

Imprimare E-mail
luni, 12 septembrie 2022

 „Ceea ce reprezentam intr-un tablou sau cioplim dintr-un bloc de marmura nu este altceva decat pretextul pentru aceasta efuziune a fiintei noastre. Oricare ar fi subiectul redat – fie ca este vorba despre Olympia lui Manet, Sfanta Familie a lui Leonardo da Vinci ori o natura moarta de Chardin – artistul ar trebui sa spuna intotdeauna: «Iata ce am vazut eu despre Dumnezeu!»”

 Afirmatia de mai sus ii apartine pictorului francez George Desvallières, unul dintre artistii plastici ai tranzitiei transante catre curentele moderne, care se incadreaza fara echivoc in categoria pictorilor de mare forta inspirati de subiectele religioase.

 El construieste un paradox, situandu-se in acest domeniu pe care uneori il incarca substantial cu o lumina a spiritului consistenta, alaturi de care personajele si chiar imaginile de fundal sunt supuse unui chin lumesc aproape insuportabil. Acesta din urma apare precum o „umbra a stralucirii eterne” din ceea ce este divin in omul muritor si in exteriorul lui.

 George Desvallières transpune in toate tablourile propria sa viziune asupra temelor biblice, a miturilor nereligioase si a realitatii vazute aievea ori numai intuite.

 O realitate ancorata puternic in timpul subiectiv in care putea trai omul celei de-a doua parti a secolului al XIX-lea si al primelor decenii din secolul trecut. Cautari si suferinta, indoieli si revelatii, incantare si razvratire – iata cateva dintre dimensiunile spirituale ale tablourilor sale, exprimate prin culori si linii de contur. Mai mult insa decat la majoritatea artistilor de orientare religioasa, la pictorul francez se poate identifica un anume nonconformism, in sensul plasarii intr-un gen de crestinism paralel cu cel oficial, consacrat de-a lungul multor veacuri.

 Din perspectiva plastica, utilizarea de culori mai degraba agresive si de scene pe masura ne indreapta spre a vedea acea linie continua a expresionismului ce nu poate fi „intemnitat” in celulele temporale, ci se deplaseaza de-a lungul firului sau rosu, in ideea relevarii esentei crestine a imaginii.

 Reperele in cazul de fata nu pot fi decat tablourile ce il infatiseaza pe Dumnezeu Tatal, precum si jertfa lui Iisus intru mantuirea oamenilor, fie pe cruce, fie smulgandu-si simbolic inima din piept, ca dar suprem si renuntare la sine pentru ca pacatele semenilor sa fie iertate.

 Impresionant prin pozitionarea Divinitatii supreme, se sugereaza protectia si totodata un avertisment subtil diseminat asupra pamantului si a creaturilor sale. Dar nu numai atat: gestul explicit este accentuat puternic de un simbol regasit si in alte tablouri religioase ale lui George Desvallières.

 Cercul cu marginea ingrosata in culori dure, plasat in centrul imaginii, reprezinta deopotriva perfectiunea transumana si intrarea in binecunoscutul tunel catre lumea de apoi, imaginat de nenumarati artisti.

 Daca Tatal suprem infatiseaza autoritatea, Fiul poarta pecetea suferintei si totodata al eliberarii interioare datorita constientizarii faptului ca lumea va avea cu atat mai multe sanse de mantuire, cu cat jertfa va fi mai elocventa, mai impresionanta. Pe de alta parte insa, artistul ne ofera o viziune cu totul surprinzatoare asupra Sfintei Fecioare.

 In vestirea de catre Arhanghelul Gavriil a Nasterii Mantuitorului, aceasta are chipul indurerat si vesminte izbitor de moderne (expresionismul imaginii este evident), nefiind incununata de aura, in schimb avand in jur un decor domestic, simplu, plin de culoare, al carui echilibru e sugerat de spatiul boltit.

 Aura de sfintenie au si muritorii ce si-au jertfit viata in razboaiele pamantesti. Desvallières ii vede astfel in eternitatea cerurilor, dar nu invaluiti de peisajul edenic la care ne-am astepta, ci intr-o alta framantare, care conduce catre finalitatea vietii. In schimb, un mesaj in opozitie cu acesta contine portretele prin care pictorul prefera sa se situeze intr-un cadru familial, bland si linistitor, si nu sa caute un loc privilegiat in fata unor personalitati ale civilizatiei umane.

 In multitudinea creatiilor lui George Desvallières – in mod evident influentat de mentorul sau, Gustave Moreau – nu regasim imagini inanimate, fie ca vorbim despre personaje religioase ori mitice, fie despre oameni obisnuiti. E un detaliu aparent minor, care insa releva atasamentul total al pictorului francez de tot ce inseamna omul, cu virtutile si pacatele lui, aflat totusi intr-o devenire continua, oricand datatoare de sperante.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9