Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow „Fracturile de stres” 29 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

„Fracturile de stres”

Imprimare E-mail
luni, 17 octombrie 2022

 Presiunea repetata asupra oaselor corpului uman, expunandu-le la fortari si la sarcini grele pe o perioada lunga de timp, poate provoca fisuri foarte fine numite „fracturi de stres”. Vazute mai ales la nivelul picioarelor si oaselor metacarpiene, acestea apar de obicei la persoanele care desfasoara activitati ce imping la extreme limitele corpului, precum si in profesii care necesita o lunga perioada de timp de stat in picioare.

Sensibilitate accentuata

 Fracturile de stres sunt, in general, considerate a fi o afectiune psihologica din cauza cuvantului „stres”, dar stresul care provoaca fractura nu este de natura psihologica, ci o presiune fizica la care este expus osul. Aceasta afectiune nu apare dintr-odata si este rezultatul faptului ca osul suporta in mod constant greutatea unei sarcini sau a unei forte de care nu ar fi afectat in mod normal.

 S-a observat ca fracturile de stres nu sunt intotdeauna vizibile prin analiza cu raze X si ca ar trebui folosite alte tehnici imagistice pentru a detecta o fisura. De baza ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): intrucat aceasta arata foarte usor nivelul lichidului si edemul din os, se poate surprinde cu usurinta acest proces pe care razele X nu il pot capta.

 La modul practic insa, pacientii nu agreeaza tratamentul din cauza unei traume bruste sau a debutului simptomelor, explicand ca, in general, se plang de sensibilitate in zona fracturii, care creste odata cu activitatea si scade odata cu repausul, adaugand ca umflarea si roseata pielii insotesc de obicei aceste simptome.

 Desi afectiunea nu face diferente intre varste, ea este mai frecventa la grupele de varsta avansata si in zone specifice ale corpului, cum ar fi articulatia soldului.

Fractura... fara ruptura

 Aceasta problema de mobilitate fizica se poate observa mai mult la sportivi, mai ales la sportive, precum si la soldati. Aceste doua grupe ocupationale necesita activitati ce imping fizic limitele corpului, iar oricine face aceasta poate suferi o fractura de stres.

 Totusi, afectiunea poate aparea si la lucratorii de birou, la muncitorii si la gospodine, atunci cand repeta o activitate pentru o perioada lunga de timp, una cu care nu sunt obisnuiti; chiar si un weekend cu drumetii montane intense poate provoca o fractura de stres.

 Pe de alta parte, desi prin fractura se intelege, fara echivoc, ruptura, oasele nu se separa unele de altele intr-o fractura de stres. In primul proces, peretele osului, numit cortex, nu se rupe, dar in momentul urmator se poate intampla si acest lucru.

 In astfel de situatii, deoarece osul nu se misca, este posibil sa se restranga activitatea fizica, fara nicio sarcina in prima etapa si, in unele cazuri, sa se aplice gips pentru a reduce aceasta miscare si sarcina. Totusi, uneori (de pilda, cand este in discutie articulatia soldului) trebuie sa se recurga la operatie in zona fracturii. De asemenea, in timpul tratamentului, pacientii trebuie sa fie atenti, sa se protejeze la fel ca la fracturile asa-zis obisnuite.

Prudenta inseamna preventie

 De obicei, sugestiile medicilor specialisti nu sunt luate in considerare, deoarece nu exista durere decat daca se pune si cea mai mica sarcina pe glezna, pacientii continuand sa suporte greutatea. Dupa cateva zile sau ore, durerea insa incepe. Dispare odata cu odihna, iar pacientii cred ca o pot tolera in acest fel.

 Nu se pune problema unei vigilente ridicate, pana cand fractura se vindeca precum in cazurile „normale” de ruptura a osului, dar daca medicul cere ca pacientul sa nu suporte greutate, atunci nu trebuie sa o faca; doar daca medicul indica gipsarea. Aceasta problema ar trebui considerata ca si cum ar fi o fractura reala.

 Specialistii considera ca, preventiv, ar trebui evitat sa se faca sport fara antrenamentul adecvat si plimbarile lungi care imping limitele corpului; trebuie marit tempoul treptat. Nu in ultimul rand, terenul pe care mergem este important, intrucat activitatile pe teren foarte pietros, denivelat cresc acest risc.

 Efectuarea unor astfel de activitati provocatoare cu pantofi nepotriviti, utilizarea pantofilor stramti, ingusti sau cu tocuri foarte inalte pentru o perioada lunga de timp. Asemenea efort pe tot parcursul zilei nu va rupe osul, dar constituie a fi un risc, pentru ca aduce o povara repetitiva in acelasi punct. De aceea, este suficient, de pilda, sa fim atenti la alegerea incaltarilor, la terenul pe care ne deplasam si facem sport, la intensitatea si durata activitatilor pe care le efectuam.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9