Prima pagina arrow TERRA X arrow Scandal in inalta societate 26 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

Scandal in inalta societate

Imprimare E-mail
luni, 31 octombrie 2022

Arta reprezinta prin definitie ideea de estetic, de frumos, de dezvelire – fie si partiala – a misterelor si miracolelor lumii exterioare noua ale celei ascunse in noi. Ea ar trebui sa genereze armonie si iubire intre oameni, dar caracterele umane fac deseori ca din subiecte firesti si neutre sa explodeze dispute inversunate, alimentate de orgolii absurde.

 Este si cazul tabloului realizat de remarcabilul portretist american din a doua jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX, John Singer Sargent intitulat „Portretul doamnei X” (botezat la un moment dat in mod sarcastic „Madame XXX”). Scandalul nu a avut insa teren de lupta dincolo de Atlantic, ci pe malurile Senei.

  „Doamna X”, nascuta Virginie Amélie Avegno, era nimeni alta decat „Madame Pierre Gautreau”, sotia unui onorabil si bogat bancher parizian. Ea a cochetat cu arta, dar nu in calitate de autoare, ci pozand pentru anumiti pictori.

 Acestia erau atrasi de profilul si detaliile anatomice faciale ce evocau chipurile feminine din antica Grecie, dar si de talia de viespe si bustul generos – detalii portretistice de altfel relativ comune in epoca.

 Sargent a avut ideea, deloc inspirata la acea vreme, de a miza pe o inovatie pe care sa o prezinte in cadrul Salonului din 1884 (expozitia de arta a Academiei Beaux Arts).

 Tabloul incriminat prezenta profilul unei femei cu alura nobiliara, imbracata in negru, stand in picioare si cu o mana sprijinita pe o masa. Nimic vulgar, nimic provocator, dar Sargent a omis faptul ca unii critici tin mortis sa gaseasca defecte acolo unde nu sunt.

 Se impune, precizarea ca, mai devreme cu douazeci de ani, Edouard Manet isi prezentase surprinzatorul tablou „Olympia” (pictat in 1863), care generase un scandal urias. El infatiseaza o femeie despre care contemporanii au presupus ca era o prostituata, goala, cu exceptia... papucilor, a bratarilor, a decoratiunilor roz in par si a unui siret de cizme la gat in locul colierelor de perle din picturile venetiene.

 Si-atunci, ce oare sa fi starnit dezgustul suprem al protipendadei pariziene si al neoficialei „curti supreme de justitie a artei”, incat remarcabilul portretist american sa fie pus la zid, pana la a fi determinat sa plece definitiv din Paris, pentru a scapa de neiertatorii lui haitasi?

 John Sargent nu era la prima colaborare cu Virginie Gautreau, o mai pictase, in ulei pe panza si in acuarela, surprinsa in pozitii diferite, dar niciodata frivole ori indecente. De aceasta data insa criticii au decretat: este intolerabila prezentarea unei onorabile doamne aristocrate imbracata intr-o rochie atat de decoltata si, pe deasupra, avand o bretea lunecata de pe umar.

 Indrazneala pictorului de a imortaliza o asemenea neglijenta, interpretata drept dovada de moralitate indoielnica, a fost corectata tot de acesta, prin „ridicarea” imprudentei bretele pe umarul doamnei. Insa, cum nici noua versiune a tabloului nu i-a multumit pe critici, destinul parizian al autorului a fost pecetluit. El nu a renuntat insa la lucrarea pe care a considerat-o intotdeauna cea mai buna realizare a sa. Si, cum timpul pune de obicei randuiala si in astfel de evenimente, valoarea incontestabila a tabloului a fost confirmata ulterior, in nenumarate randuri.

 Pictura lui Sargent este o efigie a artei americane, castigandu-si un loc intre legendele marcante ale avangardei, cu mult inainte ca America sa se implice profund in arta moderna. Pe de alta parte, doamna Gautreau a continuat sa pozeze pentru alti pictori.

 In 1891, Gustave Courtois a realizat un portret al ei „in oglinda” fata de cel al lui Sargent: profil stanga in loc de profil dreapta, rochie alba in loc de rochie neagra, insa cu breteaua buclucasa lasata sa lunece iarasi de pe umar.

 Cat despre personajul sau, „Madame X” inspira romane si teorii provocatoare, cum ar fi o afirmatie recenta conform careia profilul Madame Gautreau se bazeaza de fapt pe cel al unui tanar frumos. Alte vremuri, alte moravuri, alti critici si privitori...

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9