Prima pagina arrow TERRA X arrow Un univers captiv 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Un univers captiv

Imprimare E-mail
luni, 21 noiembrie 2022

Stefan Spanu (Andrei) nu este un nume cunoscut in lumea artelor plastice, deoarece el nu este un artist plastic in sine, cu o formare profesionala oficiala in acest domeniu, iar pana in prezent nu a participat la nicio expozitie. El picteaza si o face intr-un stil cu totul special.

 Nu este vorba despre fireasca personalizare a creatiilor fiecarui artist, ci despre modul in care scoate spre lumina si ne provoaca sa intelegem un univers halucinant, existent in abisurile fiecaruia dintre noi, insa pe care de cele mai multe ori refuzam sa il recunoastem.

 Cu pregatire de baza in domeniul informaticii manageriale, tanarul de 33 de ani a fost indreptat pe calea dificila a recrearii unor lumi nevazute printr-un impuls care mai degraba contrariaza si pe care unii poate l-ar considera intamplare.

 Picturile sale etaleaza suficiente argumente – desi aproape exclusiv incifrate, disimulate in contururi si nuante inselatoare – pentru a demonstra o certa valoare, cu perspective ce pot fi mai mult decat surprinzatoare. Iar daca cineva vrea neaparat – cum se intampla de cele mai multe ori in orice zona a esteticului – sa identifice apropieri sau chiar apartenente la anumite curente, orientari, grupari artistice, sugestia noastra s-ar indrepta catre creatiile psihedelice si vizionare ale unui Alex Grey, din siajul caruia insa Stefan Spanu „evadeaza” in forta, impunand subiecte de un puternic impact spiritual.

 Punctele sale de rezistenta sunt culoarea si un inventar simbolistic ocultat cu abilitate intr-o aglomerare de contururi labirintice aproape infernale, care insa „curg” neabatut intr-un singur sens: acela al eternei cautari a sinelui, al confruntarii nemiloase, fara menajamente, dintre individ si propria minte. „Toate picturile mele incep cu ochii inchisi, nu am niciodata o idee prestabilita. Eu vad existenta ca pe ceva artistic, iar Universul ca pe un artist nebun. As spune ca aproape tot ce tine de mine este random, eu nu sunt decat un vehicul pentru intentiile energiilor”, a marturisit Stefan Spanu.

 A spune ca tablourile acestuia constituie o cautare perpetua ar fi un loc comun, un refugiu de piatra si vis tocit de generatiile care si-au cladit, pe rand, adapost in causul sau. Dimpotriva, ceea ce frapeaza in cazul de fata este o surprinzatoare lentoare a dinamicii imaginii. Acolo unde nu reuseste pe deplin sa se ascunda privirilor iscoditoare, figurativul autorului ni se releva fragmentar, generand un soi de asteptare si cu certitudine senzatia de amenintare din necunoscut.

 In impletiturile impenetrabile de tentacule, de crengi, de brate scheletice, „Ceva” sta la panda la fel ca o fiara infometata si vorace. Ochii reptilieni se multiplica la nesfarsit, intr-un spatiu semiacvatic, mlastinos, sugerat in mod foarte inspirat prin utilizarea unei palete aproape infinite de verde, albastru si brun, nuante ce sporesc tensiunea si sentimentul terifiant al apropierii unui final implacabil.

 Captiv in Universul – la randul lui – captiv in propriile tenebre ale non-creatiei, ale instinctelor viscerale distructive, individul uman nu are alta cale decat pe cea a redescoperirii ori-ginilor. Aceasta inseamna gasirea unui refugiu in spatele unui scut care sa ofere speranta inceputului recuceririi culorilor, a luminii, a propriei identitati.

 Stefan Spanu sugereaza toate acestea prin „introducerea” unor nuante cromatice vitale in ansamblu ori prin multiplicarea aceleiasi minti nelinistite ce pare a fi un etern inamic, in chipuri cufundate intr-o letargie tranzitiva dinspre subpamantesc catre suprateran.

 Din „miezul” lor, ochiul cunoasterii, mereu lucid, devine punctul de origine din care tasneste un izvor albastru al vietii viitoare, intr-o curgere care nu poate fi oprita. Foarte posibil, acesta este mesajul de ansamblu al picturilor tanarului regasit in arta imaginii: cu totii avem nelinisti, spaime, disperari, dar cu totii avem dreptul de a cunoaste orizontul dincolo de care rasar culorile eternitatii.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9