Prima pagina arrow TERRA X arrow Monna Vanna 30 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Monna Vanna

Imprimare E-mail
luni, 12 decembrie 2022

Notorietatea maxima de care se bucura cea mai valoroasa pictura din toate timpurile, cum este considerata „Gioconda” lui Leonardo da Vinci, determina istoricii de arta, cercetatorii dar si persoane din alte categorii profesionale sa descopere permanent noutati, detalii ascunse si sugestii de decriptare a enigmaticului portret.

 Pozitia corpului, mâinile, detaliile zâmbetului... Aceste elemente ale unui desen în carbune din anii 1514-1516 – denumit „Gioconda goala” sau „Monna Vanna” – aflat în Muzeul Condé din Chantilly (Oise, Franta), au incitat spiritele expertilor, unii dintre ei fiind convinsi ca avem de-a face cu o „lucrare pregatitoare” realizata chiar de Leonardo.

 O prima analiza în zilele noastre s-a realizat în anul 1995, dar ulterior s-a dovedit a nu fi suta la suta concludenta. În realitate, „scânteia” care a aprins fantezia specialistilor este mult mai veche.

 Delicatul desen a fost cumparat în 1862 de ducele d’Aumale, fiul regelui Louis-Philippe, posesorul unei averi fabuloase, pentru 7.000 de franci, o suma enorma la vremea respectiva. Importanta este însa convingerea acestuia ca era vorba despre o creatie realizata de mâna genialului artist toscan, idee perpetuata în timp pâna astazi.

 Cele mai noi analize, efectuate la Paris cu tehnici de ultima ora, au relevat în primul rând faptul ca desenul a fost refacut de multe ori si în diferite epoci. Acest bust feminin nud, cu mâinile asezate în prim-plan, într-o compozitie identica cu cea a Giocondei, este constituit din mai multe foi de hârtie lipite între ele, cu figura centrala realizata în carbune.

 Un element important frapeaza însa într-un mod mai mult decât evident si contrariant: cu exceptia sânilor, putine trasaturi ale personajului sunt feminine, în special musculatura si umerii.

 În vremea lui da Vinci, se întâmpla frecvent ca în atelierul de pictura sa fie folosit un tânar pe post de model, ceea ce si acesta a facut în repetate rânduri cu ucenici ai sai, de unde si speculatiile, întemeiate sau nu, privitoare la orientarea lui sexuala. Pe de alta parte, s-a sugerat ca „Gioconda goala” ar fi creatia unui colaborator al maestrului, realizata dupa una dintre compozitiile sale pierdute.

 Foarte importanta este si existenta altor 15 lucrari asemanatoare acestui desen, în special în Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, Rusia, care nu au fost realizate de Leonardo.

 Expertii vor sa transmita ideea ca desenul atribuit marelui artist renascentist ar putea fi un model pregatitor pentru o pictura în ulei. Aceasta ar fi si explicatia pentru micile întepaturi de ac identificate pe trasaturile principale ale personajului, semn ca lucrarea a fost „translata” astfel pe un panou, metoda frecvent folosita în acea vreme (tehnica spolvero), dar si facilitate pentru realizarea unui numar nedefinit de copii, de catre ucenicii maestrului, chiar la indicatiile acestuia.

 Totodata, analiza suportului de hârtie italiana a permis mentiunea ca opera a fost executata între anii 1485-1538. Având în vedere faptul ca da Vinci a murit în 1519, expertii considera ca aceasta a fost realizata cel putin în atelierul lui sau de catre un apropiat ori elev al sau. Daca a intervenit da Vinci pentru a contura unele trasaturi, nu se poate afirma cu certitudine. Cautarea unor elemente care sa trimita la eventuala interventie a unui stângaci (cum era maestrul) nu a dus nici ea la o concluzie edificatoare.

 Ideea existentei unei „surori ascunse” a Giocondei nu apare pentru prima data. În anul 2012, descoperirea unei asa-zise „a doua Gioconda” la muzeul madrilen Prado a agitat foarte mult apele lumii artistice.

 Tabloul era cunoscut, dar o curatare a straturilor de revopsire din secolul al XVIII-lea a relevat un fundal de peisaj toscan pâna atunci foarte putin deslusit, foarte apropiat de cel pictat de Leonardo între anii 1503-1506.

 Bineînteles ca Italia nu putea lipsi din acest topos insolit, astfel ca în Palatul Montecitorio din Roma, care gazduieste Camera Deputatilor a Parlamentului italian, precum si numeroase opere de arta, o gasim si pe asa-numita „Gioconda Torlonia”, mai putin cunoscuta decât faimoasa ei „sora” de la Luvru, dar care evoca o multiplicare incalculabila a operei artistice a lui Leonardo de catre unii elevi ai sai, dintre care cel mai frecvent mentionat este Gian Giacomo Caprotti da Oreno, mai cunoscut sub nume-le de Salaì, care ar putea fi, chiar el, modelul folosit de Leonardo pentru portretul nud în discutie. Identitatea Giocondei/Giocondelor ramâne totusi un mister; unul dintre cele multe!

 Doar asemanarea frapanta dintre asa-numita Monna Vanna cu Mona Lisa i-a adus celei dintâi supranumele de „Gioconda goala”.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9