O varza mijlocie, 100 g unt proaspat, o lingura faina, o lingura brânza rasa, 2 linguri smântâna, 3 oua, sare, piper, o lingurita pesmet. Se taie în patru o varza mijlocie si se pune sa fiarba 10 minute. Se scurge bine de apa si se toaca marunt. Separat se freaca untul spuma, se adauga faina, brânza rasa, smântâna si galbenusurile. Se amesteca bine cu varza, se potriveste de sare si de piper. La urma se adauga cele trei albusuri batute spuma. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc, se toarna compozitia, deasupra se presara pesmet si se pun câteva bucatele de unt. Se da la cuptor la foc potrivit, tinându-se pâna creste si se rumeneste frumos deasupra.
Dovleac copt picant 500 g dovleac, 2-3 linguri ulei, sare, piper, cimbru, 2-3 catei de usturoi, optional, fulgi de chili. Dovleacul se curata de coaja si de seminte, apoi se taie cuburi cu latura de 4 cm. Intr-o tava termorezistenta se pune dovleacul astfel încât bucatelele sa nu se atinga între ele. Se stropeste totul cu ulei, se amesteca bine si se condimenteaza totul cu sare si piper. Usturoiul taiat felii subtiri se pune peste dovleac, iar deasupra se pun crengute de cimbru. Cine doreste, poate adauga câtiva fulgi de chili. Se da tava la cuptorul preîncalzit si se lasa pâna se rumeneste dovleacul.
|