Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Depigmentarea pielii 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Depigmentarea pielii

Imprimare E-mail
luni, 19 decembrie 2022

Aproximativ 1-2% din populatia lumii este afectata de vitiligo, boala autoimuna care se manifesta prin depigmentarea pielii, afectând deopotriva barbatii si femeile, adultii si bebelusii. În general, apare înainte de vârsta de 20 de ani, primele semne fiind pete albe bine definite pe mâini, fata, brate sau picioare.

 Încetul cu încetul, persoanele cu vitiligo sunt acoperite cu pete albicioase, mai mult sau mai putin numeroase, mai mult sau mai putin extinse, în functie de pacient. Unghiile si parul pot fi, de asemenea, afectate si devin albe, mai ales în cazul vitiligo segmentar.

 Vitiligo nu este nici dureros, nici contagios. Petele nu sunt reliefate si nici nu produc mâncarime accentuata, iar speranta de viata a pacientilor ramâne normala. Pe scurt, la nivel fizic, boala este benigna, nu murim din cauza ei.

 Cu toate acestea, poate avea consecinte psihologice grave. Daca unii pacienti reusesc sa si-o asume, la marea majoritate stima de sine este deteriorata, în special din cauza efectelor inestetice. Vitiligo ar putea fi o cauza a discriminarii, mai ales în rândul pacientilor cu pielea de nuanta mai închisa. Mai mult, evolutia sa ramâne imprevizibila si poate avea un impact asupra calitatii vietii pacientului.

 Cauzele vitiligo sunt înca putin întelese, dar mai multe ipoteze pun în lumina originile acestei boli multifactoriale. În primul rând, genetica. În 2010, un studiu american a reusit sa izoleze 10 gene implicate în mecanismele de raspuns imun, care ar putea juca un rol la persoanele cu vitiligo. În plus, la consultatie, se identifica frecvent un istoric familial de vitiligo: transmiterea ereditara se refera la sub 10% din cazuri. Radicalii liberi ar putea avea partea lor de responsabilitate în dezvoltarea acestei boli dermatologice.

 În 2009, un alt studiu american a aratat ca acumularea de radicali liberi ar putea duce la „autodistrugerea” melanocitelor. Stresul poate provoca, de asemenea, vitiligo sau agraveaza boala, daca exista deja. Totodata, maladia poate fi declansata în urma unui soc emotional sau a unei traume.

 Pâna în prezent, nu exista un tratament care sa opreasca sau chiar sa vindece vitiligo. Cu toate acestea, pacientii au optiunea de a-si repigmenta petele albe. Pentru aceasta, exista mai multe metode, cea mai raspândita dintre ele fiind expunerea la UVB, care stimuleaza melanocitele ramase pentru a le face sa produca din nou melanina.

 Acest lucru se face fie într-o cabina, fie folosind o lampa care va concentra UVB doar pe pete, când acestea acopera mai putin de 10% din suprafata corpului. Metoda da rezultate bune, însa este nevoie de cel putin 24 de sedinte pentru a observa o îmbunatatire a pigmentarii, iar tratamentul dureaza cel putin 3 luni, fiind lung si costisitor.

 Pacientilor li se recomanda expunerea la Soare, pentru a stimula melanocitele ramase. De asemenea, li se prescrie o crema cu compusi imunomodulatori ce pot încetini actiunea anticorpilor anormali.

 Ca ultima solutie, interventia chirurgicala prin autogrefa implica preluarea unei bucati de piele nedepigmentata de la pacient (de pe coapse sau fese) pentru a o grefa pe o pata alba sau chiar tatuarea pielii pe zonele albe mai putin receptive la UV-B, cum ar fi sfârcurile, dar aceste tehnici ramân destul de costisitoare.

 Evolutia bolii depinde de fiecare pacient: uneori se va stabiliza rapid, alteori petele vor reaparea sau chiar vor disparea. Nu în ultimul rând, suplimentarea cu vitamina D ar putea avea un rol benefic. Ea joaca un rol esential pentru sanatatea noastra si pentru sistemul imunitar. Analogi ai vitaminei D au fost utilizati ca agenti terapeutici topici în vitiligo. Ei vizeaza raspunsul imun local si actioneaza asupra activarii specifice a celulelor T. Compusii vitaminei D3 influenteaza maturarea si diferentierea melanocitelor, pe lânga reglarea melanogenezei. În caz de vitiligo, se recomanda consumul de alimente bogate în vitamina D, ca pestele gras (hering, sardine, somon, macrou), lactate, brânza, carne, galbenus de ou.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9