Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow „Ciuma de la San Francisco” – un episod întunecat din istoria Americii 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

„Ciuma de la San Francisco” – un episod întunecat din istoria Americii

Imprimare E-mail
luni, 19 decembrie 2022

Când ciuma bubonica a lovit Honolulu si San Francisco, la începutul secolului XX, oficialii din aceste orase au reactionat similar ca în ultimii zeci de ani: i-au acuzat de raspândirea molimei pe locuitorii de origine chineza.

 De la jumatatea secolului al XIX-lea, comunitatile asiatice din SUA au fost considerate tapi ispasitori pentru crizele de sanatate publica – subliniind stereotipurile, adâncind discriminarea si determinând un tratament dur.

 Desi ciuma în sine nu a facut prea multe victime în Honolulu sau San Francisco în 1900, reactia xenofoba a autoritatilor americane a produs mari prejudicii comunitatilor asiatice, în special imigrantilor chinezi.

 În Hawaii, guvernul SUA a ordonat incendii „controlate” în cartierul chinezesc din Honolulu pentru a împiedica raspândirea infectiei. Focul a scapat însa de sub control, distrugând cartierul si provocând o acuta penurie de locuinte.

 Potrivit istoricului James Mohr, incidentul ramâne, dupa Pearl Harbor, „cel mai grav dezastru civic din istoria Hawaii si unul dintre cele mai grave dezastre initiate vreodata în numele sanatatii publice de catre oficialii americani, oriunde în lume”.

 Pe masura ce temerile legate de ciuma cresteau în ambele orase, acestea au aprins un climat deja otravit de profunde sentimente antiasiatice. Tematori, oficialii locali din domeniul sanatatii, informati despre „navele cu ciuma” care soseau din porturile asiatice, au concluzionat ca boala se va raspândi în mod natural direct în cartierele chinezesti locale, marcate atunci de saracie si supraaglomerare.

 Astfel de generalizari reflectau o animozitate care se acumulase timp de aproape o jumatate de secol, iar când s-a produs epidemia de ciuma, aceasta a alimentat, a sporit si a intensificat sentimentele antichineze.

 În decembrie 1899, la un an dupa ce SUA a anexat regatul Hawaii, un contabil chinez din Chinatown din Honolulu a fost diagnosticat cu ciuma bubonica.

 Acest lucru a determinat Consiliul de Sanatate al teritoriului sa puna Chinatown sub carantina militara, prinzând mii de oameni într-un spatiu de opt blocuri, înconjurat de garzi înarmate. Orasul a supus locuitorii comunitatii la un tratament dezumanizant la statiile de dezinfectie, inclusiv prin dezbracarea, fumigatia si inspectarea fizica în public.

 Boala a aparut în San Francisco în martie 1900, cu aceiasi vinovati ca si cei suspectati în Hawaii: sobolani bolnavi de ciuma care ajungeau pe vase comerciale venite din Asia.

 Nu a fost prima data când orasul s-a confruntat cu aceasta problema: între 1875 si 1876, o epidemie de variola i-a determinat pe oficialii din domeniul sanatatii sa ordone fumigatia fiecarei case din Chinatown, chiar daca boala a continuat sa se raspândeasca si dupa aceea.

 Epidemiologul Joseph J. Kinyoun a fost unul dintre putinii profesionisti din domeniul medical care a prevazut aparitia ciumei bubonice.

 Kinyoun, un bacteriolog de pionierat, auzise despre epidemia de ciuma din Honolulu si stia ca navele care transportau boala vor ajunge în San Francisco. El a fost primul care a confirmat aparitia ciumei în oras, în martie 1900, dupa ce boala a ucis un imigrant chinez pe nume Wong Chut King.

 Oficialii guvernamentali locali au închis Chinatown pentru a împiedica intrarea si iesirea de alimente sau de oameni din zona, prinzând înauntru între 25.000 si 35.000 de locuitori si refuzând celor mai multi dintre ei posibilitatea de a munci.

 Ulterior, autoritatile au ridicat carantina din cauza presiunilor politice si economice. Mai mult, guvernatorul a negat aparitia epidemiei de ciuma si a refuzat sa puna în aplicare recomandarile lui Kinyoun, pe care l-au acuzat în mod fals ca a fabricat ciuma.

 Desi în cele din urma cartierul chinezesc din San Francisco a fost asanat si ciuma a fost considerata eradicata în noiembrie 1908, negarea epidemiei de catre autoritatile locale a facut ca peste 280 de persoane sa fie infectate si cel putin 172 sa moara.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9