Prima pagina arrow BLITZ arrow Liszt, o personalitate demiurgica 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Liszt, o personalitate demiurgica

Imprimare E-mail
miercuri, 28 decembrie 2022

În numarul 10 al revistei Constelatii diamantine, am citit un interesant articol dedicat marelui compozitor Franz Liszt, semnat de Carmen Manea. E bine sa ne mai aducem aminte si de marii muzicieni ai secolului al XIX-lea, de marii compozitori de opere, de scriitori. Ei au fost protagonistii unor creatii care s-au dovedit fundamentale pentru dezvoltarea culturii europene.

 „Genialul pianist, compozitor si om de cultura Franz Liszt (1811-1886) apartine categoriei romanticului niciodata încadrabil, caracterizat printr-o serie de trasaturi si gesturi provenite din impulsuri interioare, dirijate de particularitatile personalitatii sale complexe si originale”, scrie Carmen Manea. „Atunci când este vorba despre un personaj memorabil ca Liszt, cercetatorii vor cauta sa defineasca notele distincte, dincolo de cliseele deja cunoscute. Liszt este apreciat astazi ca cel mai mare pianist al tuturor timpurilor si unul dintre cei mai originali creatori ai secolului al XIX-lea. Principala trasatura caracteristica a personalitatii sale a fost cultivarea instinctului libertatii. Oscilând între elanuri si renuntari, artistul nu a acceptat sa-si înabuse tumultul cautarilor si obsesiilor din tinerete si nu si-a falsificat idealurile din dorinta de a respecta convenientele epocii. Muzicianul nu a avut ipocrizia si nici diplomatia de a-si ascunde adeziunile si simpatiile, principiile si convingerile sale estetice. Niciunul dintre contemporanii sai nu a cântat, nu a compus, nu a scris si nu a calatorit cât acesta. Conceptiile sale progresiste, acumulate în anii copilariei si ai tineretii, conceptii difuze (uneori explicite) în scrierile sale, îl vor mentine consecvent pe pozitii novatoare, la distanta de atitudinile rigide ori exclusiviste. Liszt a fost un muzician cultivat, care a frecventat cercurile culturale ale aristocratiei, alaturi de alte personalitati de marca din rândul artistilor, filozofilor si teologilor. Liszt s-a remarcat ca un generos om de cultura si de atitudine, ca un model de daruire pe altarul artei si al nobilelor idealuri. Pentru majoritatea cercetatorilor actuali, Liszt simbolizeaza personificarea artistului demiurg, purtator al multor contradictii existentiale, care, prin atitudinile lui rezuma întregul secol al XIX-lea, marcat de nelinisti, de elanuri si gesturi patetice”.

 Autoarea îsi continua demonstratia: „În epoca tineretii muzicianul a fost animat de idei progresiste si de o conceptie liberala, iar mai târziu, influentat de Curtea de la Weimar, Liszt a evoluat spre conservatorism. La sosirea la Paris copilul minune a fost prezentat Curtii regale, considerându-se acest demers o onoare si o modalitate de a deveni celebru. Prezentele tânarului pianist la Curte, la resedinta ducelui de Orléans, sau în saloanele nobilimii au constituit trambuline de lansare si de confirmare a talentului sau incontestabil. O anecdota din perioada în care Liszt începe cariera de virtuoz în capitala Frantei, mentiona ca la Paris soseste câte un pianist la fiecare sfert de ora si ca este vazut câte un leu la fiecare zece minute. Aceasta anecdota are si partea ei de adevar: confirma numarul mare al pianistilor care veneau la Paris în cautarea gloriei precum si înclinatia publicului spre spectaculos, spre acrobatie. Printre muzicienii care au facut cariera la Paris, Frédéric Chopin, inegalabilul poet al pianului, a ocupat un loc privilegiat. În saloanele culturale ale epocii erau prezenti gânditori de talie europeana, artisti renumiti (majoritatea, adepti ai curentului romantic) si intelectuali cu conceptii republicane, care militau pentru reformarea societatii. În calitate de virtuoz la moda, Liszt frecventeaza saloanele din toate categoriile (ale nobilimii, ale burgheziei si ale unor oameni de cultura), fiind preocupat de a cuceri întregul Paris (Tout Paris, cum era numit în epoca orasul). Viata sa privata devine un spectacol bine regizat (epatant adeseori), ca si aparitiile sale pe podiumul de concert sau în cercurile mondene.”

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9