Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Oamenii de la capatul lumii 30 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Oamenii de la capatul lumii

Imprimare E-mail
miercuri, 28 decembrie 2022

Un anacronism surprinzator, dar totodata deosebit de atractiv face ca în mileniul trei, în era zborurilor cosmice si a internetului, pe Pamânt sa vietuiasca si populatii aproape izolate de lumea civilizata, al caror mod de trai evoca mai degraba începuturile omenirii.

 Unii îi considera primitivi, altii exagerând, îi numesc chiar salbatici; de fapt, ei traiesc respectând legi ancestrale si relatiile de armonie cu natura.

 – Huli Wigmen, Papua Noua Guinee. Un trib de oameni mândri, ce cred ca descind dintr-un stramos numit Huli, un fermier foarte priceput, care le-a lasat pamântul fertil de care se bucura astazi. Adolescentii sunt separati de mamele si surorile lor, din cauza credintei ca femeile Huli sunt vrajitoare periculoase care distrug masculinitatea unui barbat. Baietii se alatura grupului „burlacilor” Haroli si traiesc în izolare, ascunsi într-un loc secret din jungla.

 Dupa o perioada cuprinsa între 18 luni si 3 ani, când acestia îsi însusesc ritualurile strabune, îsi împodobesc cu ierburi parul uns cu uleiuri, se prezinta în sat si devin Huli Wigman. La fel ca majoritatea culturilor evoluate, ei au o tinuta de ceremonie si una de zi cu zi.

 Ii individualizeaza „palaria” închisa la culoare, facuta din parul lor, în timp ce fata este vopsita în întregime în galben, rosu si alb. Barbatii poarta un topor cu gheare, un sort din frunze si o centura de care sunt atârnate scoici sunatoare, un fel de zurgalai, pentru a intimida triburile rivale. În mod traditional, ei executa un dans ritual, mimând miscarile pasarii-paradisului care traieste pe insula.

 – Himba herders, Namibia, Africa. Populatie seminomada, care traieste în structuri în forma de tipi, construite cu noroi si balegar. Foarte interesant, ei pastreaza un foc ancestral aprins 24 de ore pe zi, ca omagiu adus zeului suprem Mukuru, cu care comunica prin intermediul focului si al fumului. Bogatia lor se masoara în bovine, dar în alimentatie capra este mai prezenta. Una dintre ciudateniile Himba este ca femeile nu au voie sa foloseasca apa pentru spalare. Potrivit batrânilor, acest lucru dateaza de la marile secete, când apa era deficitara si numai barbatilor li se permitea accesul la aceasta pentru spalare.

 Femeile traditionale Himba aplica în fiecare dimineata pe piele si par o pasta de unt, grasime si ocru rosu, uneori înmiresmata cu rasina parfumata, ce le confera o nuanta rosie distincta – o imagine iconica a Africii.

 În afara de aplicarea de ocru rosu pe piele, femeile Himba fac o baie zilnica de fum pentru a mentine igiena personala. Ele pun carbune mocnit într-un castron cu ierburi si se apleaca deasupra vasului, iar de la caldura încep sa transpire. Pentru o „spalare” pe tot corpul, se acopera cu o patura, astfel încât fumul sa ramâna prins sub material.

 – Vânatorii cu vulturi aurii kazahi (berkutchi), provincia Bayan-Olgii, Mongolia. O lume aspra, asemanatoare climei si reliefului din apropierea Muntilor Altai, constituie mediul de viata al acestor oameni pentru care calul, câinele si vulturul înseamna un minimum de siguranta a zilei de mâine.

 În cadrul domestic, ei cresc capre, oi si camile, dar traditia multiseculara a acestui mod de vânatoare unic îi deosebeste de orice alta populatie de pe planeta. Tainele mestesugului se deprind începând de pe la 13 ani, când baiatul are capacitatea de a tine pe brat un vultur auriu. Sunt alese femele de circa 2 ani, considerate mai agresive; ele au anvergura aripilor de pâna la 2,5 metri, pot cântari si 7 kilograme, în timp ce masculii reprezinta o treime din aceasta.

 Când îsi ataca prada în picaj, ating aproximativ 90 km/ora. Odata alcatuita perechea om-pasare, cei doi vor trai într-un gen de simbioza fascinanta. Vânatorii cu vulturi spun ca daca pasarea lor sufera ori e multumita, la fel simt si ei, iar când sunt plecati la vânatoare îsi împart hrana si odihna în mod egal.

 Animalele vânate sunt cele cu blana valoroasa: vulpi, marmote, iepuri, lupi. Împutinarea barbatilor care vâneaza cu vulturi a facut ca, de mai multi ani, si femeile sa deprinda aceasta ocupatie si veritabila arta de a trai în echilibru cu natura.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9