Prima pagina arrow TERRA X arrow Tipare si simboluri ascunse ale Nasterii Domnului 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Tipare si simboluri ascunse ale Nasterii Domnului

Imprimare E-mail
miercuri, 28 decembrie 2022

Contrar pornirilor spontane ale omului, nu putini sunt cei care afirma ca Nasterea nu este o sarbatoare a îndestularii trupesti, ci una a spiritului si printr-o restrângere a ideii, un „festin” al artelor.

 Ne-am familiarizat cu imaginea clasica a Nasterii, evocata în majoritatea cazurilor: ieslea din Betleem cu Pruncul, avându-i alaturi pe Maria si Iosif, pe cei trei magi sau pastorii veniti sa-l vada pe Mesia, câteva animale domestice si nelipsita stea vestitoare a evenimentului biblic. În foarte putine cazuri scena respectiva este înlocuita cu alte elemente ce trimit la contextul solemn.

 În acest sens, una dintre primele opere artistice remarcabile este mozaicul de secol V denumit „Magii si Irod”, din Bazilica Santa Maria Maggiore (Roma). Superbele decoratiuni artistice ale acesteia au fost realizate la cererea Papei Sixtus al III-lea, majoritatea fiind mozaicurile ce ilustreaza episoadele biblice cele mai importante.

 Adorarea magilor este si subiectul basoreliefului în lemn policrom realizat de Alonso Berruguete în 1526, autorul fiind cel mai mare sculptor renascentist spaniol, format la scoala lui Michelangelo. Lucrarea a fost realizata pentru altarul principal al Manastirii San Benito el Real din Valladolid.

 Pictura este domeniul artistic în care se regasesc cele mai consistente reprezentari ale memorabilului eveniment al Nasterii.

 De retinut ca magii nu au fost regi, ci probabil astronomi care cautau semne pe cer. Prezenta lor alaturi de nou-nascutul Iisus a fost înfatisata diferit de-a lungul secolelor cu o inexactitate istorica repetata: ei sunt întotdeauna plasati în grajd, desi textul arata ca, la sosirea lor, Pruncul se afla deja într-o casa.

 Leonardo a fost însarcinat sa faca un tablou pe aceasta tema în 1481, când avea 29 de ani, dar surprinzator nu l-a terminat niciodata, probabil din cauza perfectionismului sau. Aproape toate personajele sale au atitudini legate de o emotie singulara pentru sosirea lui Mesia.

 Un detaliu secundar, remarcat si la alti pictori de prim rang, apare si în acest caz: putem vedea pe fundal, un autoportret al pictorului în tinerete. Aceeasi scena, ilustrata de Albrecht Dürer, îl include pe autor în postura magului Baltazar, iar în tabloul din 1619 al lui Diego Velázquez se crede ca personajele sunt portrete ale familiei pictorului, desi acest lucru nu este un fapt dovedit.

 Merita semnalat si faptul ca în tripticul gotic al olandezului Hans Memling apare pentru prima data reprezentarea într-o opera de arta, ca negru, a lui Baltazar. Iar ca un alt detaliu insolit, sa mentionam si fresca semnata de Giotto di Bondone, aflata în Capela Arena din Padova, în care Steaua Betleemului este inspirata de Cometa Halley, observata de pictor în 1301. Din acest motiv, în 1986 Agentia Spatiala Europeana a numit sonda folosita pentru a studia în profunzime cometa „Misiunea Giotto”.

 Numerosi mari pictori au realizat, în urma cu secole, opere având aceeasi tema – „Adorarea magilor” fiind deseori episodul preferat – între ei aflându-se, de pilda, Botticelli, El Greco, Caravaggio, Pontormo, Giotto di Bondone...

 Ca elemente interesante din aceste tablouri, mentionam lucrarea din 1828 a portughezului Domingos Sequeira, probabil tabloul ce cuprinde în cadru cel mai mare numar de personaje: circa 150 de figuri.

 Un alt element insolit apare în „Cei trei magi pe drumul spre Bethleem” (1846) al pictorului austriac Joseph Binder, unde vestitorii Nasterii nu se deplaseaza cu camilele prin desert, ci într-o barca parând ca s-au ratacit, fiind îndrumati de un înger pe calea cea buna.

 Ultimul secol include viziuni moderne asupra aceluiasi subiect. În anul 1959, Salvador Dalí a fost solicitat de compania Hallmark sa realizeze mai multe felicitari pentru Craciun, cerere onorata într-un timp record, prin 19 guase ce au ca motiv central bradul, ale carui ramuri sunt înlocuite cu aripi de fluture sau de înger, flori, personaje umane. Iese din tiparele clasice si tripticul „El Pesebre” (1932) al argentinianului Alfredo Gramajo Gutiérrez, unde apare un surprinzator personaj colectiv – satenii simpli, încarcati de emotie si respect, atitudine ce reprezinta raspunsul uman la un miracol: intrarea lui Dumnezeu-Fiul în istorie.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9