Prima pagina arrow TERRA X arrow Rovaniemi, orasul lui Mos Craciun 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Rovaniemi, orasul lui Mos Craciun

Imprimare E-mail
miercuri, 28 decembrie 2022

Sarbatoarea Craciunului care ne bate la usa ne asteapta nu doar cu colinde, miros de cozonac si imaginea Sfintei Nasteri, ci si cu cea a Mosului încarcat de daruri, care patrunde în casele si sufletele noastre.

 Studii si cercetari din toata lumea s-au concentrat catre casa lui Mos Craciun. Este sigur ca el soseste cu sania zburatoare trasa odinioara de iepurasi si, mai nou, de reni hraniti cu faina de stele, dar presupunerea ca locuieste la Polul Nord, a fost gresita pentru ca acolo nu exista reni.

 Asa au descoperit orasul finlandez Rovaniemi, capitala provinciala a Laponiei, situat foarte aproape de Cercul Polar, între doua dealuri si la confluenta a doua râuri, Kemikoki si Ounasjoki. Micul oras, câdva doar un grup de sate, este un loc iubit deopotriva de copii, de schiorii îndrazneti, de cei care vor sa admire în toata splendoarea ei Aurora Boreala.

 Oras universitar si centru comercial cu o populatie de circa 35.000 de locuitori este populat, conform cercetarilor arheologice, înca din epoca de piatra. Cu 500 de ani înainte de Hristos, oamenii se ocupau cu agricultura, populatia se numea Sami si urmasii lor traiesc astazi în Scandinavia.

 Atestat documentar în secolul al XIV-lea este mentionat ca o uniune de sate în care locuitorii se ocupau cu vânatoarea si pescuitul. In secolul al XIX-lea devine un oras înfloritor datorita „febrei aurului”, descoperindu-se importante zacaminte ale pretiosului metal.

 Al Doilea Razboi Mondial aduce distrugeri cumplite, orasul fiind aproape sters de pe suprafata Pamântului de catre germani, Rovaniemi fiind principalul punct de transport care facea legatura între Europa si Rusia prin Marea Britanie. Noul Rovaniemi a fost proiectat de arhitectul finlandez Alvar Aalto, care a avut ca inspiratie cel mai iubit animal din Finlanda – renul. El a realizat, printre altele, Centrul Cultural si Administrativ format din trei corpuri distincte: Biblioteca Regionala, Primaria si Teatrul Casa Laponia.

 Important muzeu si centru de stiinta – Arktikum prezinta expozitii privind viata si istoria Cercului Arctic, iar Casa de Cultura Korundi gazduieste Orchestra de camera a Laponiei si Muzeul de Arta Rovaniemi.

 Muzeul Forestier al Laponiei ofera vizitatorului posibilitatea de a intra în noua casute de lemn, fiecare evocând viata celor care au locuit-o în secolul al XIX-lea.

 Biserica orasului a fost construita în 1950. respectându-se întocmai modelul celei distruse de razboi. Are 850 de locuri si prezinta o fresca în care Iisus Hristos apare în mijlocul unui peisaj lapon.

 Gradina Zoologica Rama adaposteste 60 de specii de animale polare: ursi, lincsi, vulpi, reni, vidre si multe altele. Una dintre cele mai importante atractii turistice este „Hotelul de gheata” în care gasesti oameni dispusi sa doarma în una dintre camere, iar coridoarele, restaurantul si barul sunt pline de amatorii de senzatii.

 Inconjurat de un peisaj mirific, Rovaniemi ofera tuturor si o lume de basm, misterioasa si magica. Un aspect fascinant al locului este oferit de satul lui Mos Craciun aflat la 8 kilometri de centrul orasului.

 Vizita primei doamne a Americii, Eleanor Roosevelt, în 1950, a marcat o dezvoltare spectaculoasa a orasului. Cabana construita pentru sotia presedintelui american a devent inima satului lui Mos Craciun, în jurul careia a fost construit un parc tematic.

 In oras se afla posta lui Mos Craciun în care zeci de mii de scrisori ale copiilor din peste 150 de tari sosesc în toate zilele anului. De aici sunt trimise Mosului pe care îl poti întâlni pe strazile orasului. El locuieste în satul unde are biroul de lucru, apartamente private, restaurante si magazine de suveniruri. In adâncul padurii din marginea orasului se afla si satul spiridusilor care îl ajuta pe Mos Craciun sa pregateasca darurile si sa împodobeasca bradul.

 Cea mai puternica emotie o produce însa, alaturi de atmosfera de poveste, parcul Husky Safari unde esti invitat sa participi la întrecerile cu sanii si sa mângâi vestitii câini, pastrându-se astfel obiceiuri si traditii stravechi care au supravietuit societatii moderne comerciale.

 „Sunt ambasadorul vointei, dragostei si pacii, nu doresc nimic mai mult decât fericire tuturor oamenilor din lume. Sper sincer ca tot mai multi oameni sa aiba sansa sa ma viziteze în Rovaniemi – nimic nu ma face mai fericit”, a declarat Mos Craciun.


IRINA STOICA

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9