Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Omul care a ratat cea mai mare afacere a vietii 29 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Omul care a ratat cea mai mare afacere a vietii

Imprimare E-mail
marži, 03 ianuarie 2023

Cand spui astazi Apple, compania californiana numarul unu pe piata IT (computere, laptopuri, telefoane mobile, tablete) spui automat numele celor doi Steve, Steve Jobs (intre timp decedat in 2011, in urma unui cancer pancreatic) si Steve Wozniak, fondatorii Apple Computer pe 1 aprilie 1976, de Ziua pacalelilor.

Ceea ce nu se stie, este ca a existat si un al treilea co-fondator al companiei, pe nume Ronald Wayne. El a dat cu piciorul unei afaceri care astazi i-ar fi adus o avere uriasa!

 Ron a crezut ca poate intra in lumea bussinesului, mizand la un moment dat, pe o afacere cu masini mecanice de jucat, din care credea ca se pot face bani frumosi.

 Numai ca afacerea a dat faliment. Dezamagit, Ron Wayne cauta cu disperare o alta oportunitate de afacere.

 Wayne avea experienta in jocuri video si in domeniul aerospatial, motiv pentru care a fost contactat de Steve Jobs care i-a spus: „Uite ce este. Vom infiinta o companie. Eu si Woz am avea 45 la suta fiecare, iar tu ai avea 10 la suta ca departajare”, dupa cum isi aminteste Wayne.

 Cu cei 10 la suta parti sociale, Wayne ar fi arbitrat orice disputa dintre cei doi Steve. Dar ii era teama ca baietii care aveau jumatate din varsta lui, „erau atat de lipsiti de cunostinte in afaceri si atat de lipsiti de bunuri, incat creditorii ar fi venit peste el daca lucrurile ar fi mers prost pentru companie”. „Vreau sa spun, Jobs si Woz nu aveau nici macar doua parale pentru tigari. Eu aveam o casa, aveam o masina, aveam un cont curent – eram accesibil”.

 Asa ca Wayne a facut cel mai prost pas din viata lui: la doua saptamani de la semnarea actului de infiintarea companiei Apple Computers pentru care deja concepuse un logo, Ron s-a retras din afacere, vanzand celor doi Steve partea de 10 la suta pentru suma de 800 dolari (echivalentul a 3.810 dolari in 2021). Daca n-ar fi facut acest pas, Ron Wayne s-ar fi numarat printre cei mai bogati 15 oameni din lume, partea lui de 10 la suta valorand azi 100 miliarde de dolari.

 Un jurnalist a reusit acum patru ani sa descopere locul in care traieste, stand de vorba cu cel care ar fi putut fi putred de bogat, despre firma careia i-a dat cu piciorul, despre hobby-urile sale. Asa a aflat ca Wayne nu a detinut niciodata niciun produs Apple. Abia in 2015 si-a cumparat primul computer, un... Dell.

 In schimb, acum, la 88 de ani, pensionat de stat, locuind intr-o rulota undeva in desert, in Pahrump, o localitate obscura la 100 de kilometri de Las Vegas, Nevada, isi suplimenteaza cecul guvernamental lunar, vanzand „timbre si monede rare”, dupa ce ani intregi a proiectat masini electronice de joc si a achizitionat arme de colectie.

 Referitor la pasul neinspirat de a se retrage din compania Apple, Wayne explica reporterului: „Stiam, de asemenea, ca stau in umbra unor giganti si, ca rezultat, stiam ca nu voi avea niciodata un produs al meu de dezvoltat”.

 Wayne are, dupa cum marturisea, un singur regret. Nu ca a iesit din combinatia cu Apple, ci pentru ca documentul fondator al companiei Apple de pe peretele camerei lui, care poarta si semnatura sa este doar... o copie. In anii 1990, el a vandut originalul unui dealer pentru doar 500 de dolari. Numai ca, in 2011, originalul a fost licitat pentru 1,3 milioane de dolari. Alt pas neinspirat.

 Principala lui distractie este sa joace cativa banuti la sloturi in primele ore ale diminetii. Detine o duzina de brevete, dar nu a avut niciodata suficient capital pentru a face bani din oricare dintre ele. Apple nu a fost singura lui ocazie esuata de a da marea lovitura: „Au fost cel putin sase ocazii in viata mea cand am crezut cu adevarat ca am dat lovitura”, spune Wayne, „cand m-am gandit „gata, am o inventie aici care imi va aduce o avere”. Si de sase ori s-a ales praful”.

Radiografia unui ghinionist

 Din biografia lui, presarata cu esecuri si intamplari paguboase, am retinut ca Ronald Wayne s-a pregatit ca desenator tehnic la School of Industrial Art din New York, dar in 1956, la varsta de 22 de ani, s-a mutat in California. In 1971, Wayne a inceput prima sa afacere, o companie care vindea masini electronice de joc care a dat faliment, Wayne recunoscand in 2014 ca „am descoperit foarte repede ca nu aveam nicio treaba in afaceri. Eram mult mai bine lucrand in inginerie”.

 In 1976, Ron care lucra pentru firma Atari, ocupandu-se de sistemul de documentare, s-a intalnit pentru prima oara cu Steve Jobs si au discutat despre designul computerelor si viitorul industriei. In conversatia de doua ore care a urmat despre tehnologie si afaceri, Jobs i-a propus lui Ron sa faca parte din viitoarea companie Apple.

 Jobs si-a asigurat o linie de credit de 15.000 dolari pentru a cumpara materiale cu care sa produca primul computer Apple pentru firma The Byte Shop recunoscuta pentru reputatia de rau platnic. Acest lucru i-a produs lui Wayne o mare ingrijorare pentru viitorul sau. Spre deosebire de Jobs si Wozniak, atunci in varsta de 21 si 25 de ani, Wayne avea bunuri personale pe care potentialii creditori le puteau confisca.

 Mai mult, pasiunea lui era ingineria originala a produselor si aparatelor de joc electronice, si nu sistemele de documentare, o munca pe care Jobs si Wozniak i-o propusese la Apple. Considerand ca „sta in umbra gigantilor” si evitand riscul financiar, Wayne a hotarat sa paraseasca Apple la doua saptamani dupa ce semnase documentul care a creat oficial Apple.  Steve Wozniak declara intr-un interviu ca Wayne a parasit compania dupa cateva luni, de parca asta mai conta. Dupa 40 de ani, Wayne spunea ca nu regreta ca si-a vandut partea din companie, deoarece a luat „cea mai buna decizie cu informatiile disponibile la momentul respectiv”, in sensul ca Apple „putea avea succes, dar in acelasi timp „existau denivelari semnificative pe parcurs” si el nu putea risca. Realitatea a spus cu totul altceva. Luase cea mai proasta decizie.

 Desi Apple a ajuns la un moment dat sa devina cea mai valoroasa companie din lume, el a spus ca, avand in vedere stresul de a ramane cu Apple, el ar fi devenit „cel mai bogat om din cimitir”.

 Jobs a incercat sa-l convinga sa se intoarca, dar Wayne a ramas la Atari pana in 1978, cand s-a alaturat Laboratorului National Lawrence Livermore lucrand mai tarziu pentru o companie de electronice din Salinas, California. La sfarsitul anilor 1970, Wayne a condus un magazin de timbre in Milpitas, California, dar doar pentru o scurta perioada de timp, pentru ca, dupa o serie de spargeri, si-a mutat afacerea cu timbre la el acasa. In jurul anului 2004, in varsta de 70 de ani, Wayne sustine ca i-au fost furate economiile vietii, pe care le-a pastrat intr-o cutie de valori in propria casa. Printre activele pe care le detinea se numarau 145 de uncii de aur (valorand aproximativ 247.000 dolari in noiembrie 2022) si monede de argint in valoare de 3.000 dolari; metalele pretioase care nu au fost recuperate niciodata.

 Pentru a acoperi cheltuielile, Wayne a fost obligat sa-si vanda casa si sa se retraga intr-un parc de rulote din Pahrump, Nevada, unde vinde timbre si monede rare. Ulterior a vandut vechile suveniruri Apple ca sa-si plateasca facturile. Aceasta este radiografia unui ghinionist sadea!

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9