Prima pagina arrow TERRA X arrow Paradisul biblic 25 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Paradisul biblic

Imprimare E-mail
luni, 09 ianuarie 2023

Imaginea reflectata in arta a unui Paradis originar nu este nici pe departe una exclusiv religioasa, desi acest domeniu detine intaietatea reprezentarilor, respectiv a interpretarilor scrierilor sfinte.

 In mod firesc si logic, inceputurile temei, prezente in diverse forme de exprimare cu fundament estetic, se regasesc in timp in urma cu circa doua milenii, insa vastele transformari culturale, filosofico-religioase, stiintifice, deci implicit in mentalul colectiv si chiar in tehnologii au deter-minat automat aparitia unor noi orientari pe acelasi taram, uneori depasind asteptarile si propunand formulari ce pot fi considerate – cu un termen inexistent, dar pe care il sugeram aici – „neo-eretice”. Sa nu cadem insa dintr-o extrema in alta!

 Descris in cuvinte conform cu o realitate de fiecare zi traita de oameni, si Paradisul a fost investit intotdeauna cu virtuti (fiindca el nu reprezinta un simbol oarecare, ci este intruchiparea taramului virtutilor supreme si al perfectiunii) de sorginte pamanteasca.  Ceea ce, de fapt, il plaseaza in arealul fictiunii, al visului. Sau, si mai mult, accentuandu-i-se dimensiunea umana, in impalpabila sfera spirituala si afectiva unde este evocat drept un dor, acea asa-numita nostalgie a Paradisului pierdut. Adica o valoare cu adevarat suprema, pe care omul muritor nu o va putea recupera niciodata, el fiind osandit sa plateasca iar si iar pacatul primilor sai parinti. Pornind de la cele aratate mai sus, artistii lumii, de la cei geniali la cei minori sau la anonimi, si-au imaginat in nenumarate moduri Edenul pamantesc: cum l-am numit in titlu – Raiul nostru cel de toate zilele. In vechime, cum era de asteptat, si datorita influentei majore a Bisericii in domeniul general al artelor, temele biblice cu includerea si a acestui element esential l-au tratat in mod clasic, s-ar putea spune chiar canonic, de cele mai multe ori.

 Arhicunoscuta Gradina a Domnului nu putea decat sa ia chipul si asemanarea unui teritoriu deosebit de fertil si de primitor, pe care cresc mii de plante incarcate cu flori luxuriante multicolore si roade suculente si vietuiesc intr-o armonie ireala tot felul de creaturi reale, de altfel, insa in realitatea noastra despartite de pornirile instinctuale.

 Si unde putea fi plasata aceasta miraculoasa livada udata de izvoare limpezi, daca nu in stravechile tinuturi exotice ale vechiului Egipt, Mesopotamiei, Siriei de astazi. Tot aici insa apare imediata vecinatate a desertului arid, a penitentei si a mortii, astfel ca in crestinism, Arborele sacru al Vietii al asirienilor este investit si cu un sens total opus: de la el porneste intreaga tragedie umana, respectiv alungarea din Raiul ceresc.

 Daca pana acum imaginea Edenului era mai mult ghicita in tablouri cu sfinti, ingeri si muritori calatorind pe nori pufosi catre inalturi, odata cu pacatul originar, destinul imaginat de artisti pentru oameni coboara dramatic spre teluric, spre suferinta.

 In acest sens, poate cea mai expresiva, mai dureroasa, mai devastatoare creatie este fresca din 1425 a lui Masaccio, unul dintre marii pictori ai Renasterii timpurii, care l-a influentat puternic si pe Michelangelo. In fresca din Capela Sixtina (1512), acesta din urma nu s-a oprit insa, precum mentorul sau, la episodul expulzarii lui Adam si a Evei, ci si la cel al ispitirii lor, sugerand astfel fara echivoc legatura directa dintre cauza si efect.

 Putem remarca aici si o posibila viziune strict personalizata, conform unor comentatori ai operei geniului renascentist. Pe langa structurarea simbolica fabuloasa a ansamblului, de la componentele imagistice ale intregii structuri, pana la pozitionarea in cadrul scenei si la nuantele cromatice, detaliile anatomice ale personajelor ies categoric din arealul oricarei tipologii.

 Nu numai Adam, ci si Eva are o musculatura masculinizata evidenta, iar atitudinile celor doi nu par deloc a fi specifice unui cuplu normal, aspect pus pe seama unei presupuse orientari erotice nefiresti a pictorului. Un eventual argument in acest sens il constituie si reprezentarea sarpelui ca avand tors feminin (chiar daca imaginea nu e singulara), un posibil indiciu despre „particularitatea” sus-mentionata a pictorului.

 Cu observatia ca (si) arta a influentat foarte puternic, mentalitatea umana din toate timpurile, se cuvine sa aratam ca imagistica picturala veche si renascentista practic nu s-ar putea recunoaste in creatiile pe aceeasi tema ale multor artisti din epoca postindustriala.

 Paradisul (re)devine un spatiu terestru domestic sau salbatic, deseori oniricul isi pune si el amprenta pe rezultatul viziunii autorului, iar lumea virtuala de azi deja ne indeparteaza aproape total de nuantele religioase ale temei. Pentru a evidentia acest fascinant fenomen, ar fi nevoie insa de scrierea a tomuri intregi.

 Ramane astfel sugestia, pentru cei atrasi de aceste aspecte ale vietii noastre mai mult ori mai putin interioare, de a aduna si a analiza cu mijloacele proprii modul de realizare si semnificatiile complexe ale operelor respective.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9