Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Nazino, terifianta insula a canibalilor 02 Apr 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Nazino, terifianta insula a canibalilor

Imprimare E-mail
luni, 16 ianuarie 2023

In mijlocul raului Obi din Siberia exista o insula numita Nazino sau Nazinsky, dupa numele celui mai apropiat sat. Acolo au avut loc, in urma cu sapte decenii, orori care au fost musamalizate si tinute ascunse publicului larg si care i-au conferit denumirea moderna de Insula Canibalilor.

 In 1933 guvernul sovietic a ales insula ca locatie a unui nou si inovator tip de Gulag. Acesta urma sa fie o inchisoare agricola in care prizonierii lucrau pamantul pentru URSS. Din nefericire, cei 6000 de prizonieri politici s-au trezit in curand nu intr-o utopie pastorala, ci intr-un cosmar al foametei, unde canibalismul a devenit singura modalitate macabra de supravietuire.

 Cel care a venit cu ideea „fermelor colective” a fost unul dintre primii comandanti ai NKVD, Genrih Iagoda. In 1933, el facea parte dintr-o echipa care supraveghea colectivizarea fortata a agriculturii sovietice. Iagoda a venit cu o solutie ingenioasa: URSS trebuia sa infiinteze ferme colective si, in acelasi timp, sa pedepseasca taranii bogati – culacii.

 Doua milioane dintre acestia au fost stramutati fortat in Siberia si au fost pusi sa construiasca ferme. Cand culacii au fost cu totii deportati, pentru a indeplini „cotele” trasate de Stalin, ofiterii NKGB au inceput sa aresteze la intamplare pe orice persoana care li se parea dubioasa si nu numai.

 Peste 5000 de localnici din orasele Rusiei europene au ajuns pe insula Nazinsky. Aceasta era o intindere mlastinoasa, de aproximativ 3 km lungime si 600 de metri latime. Nu exista niciun adapost, ci doar copaci. Insa autoritatile sovietice „uitasera” sa le dea detinutilor si unelte de taiat copacii. Neavand de ales, prizonierii au dormit in aer liber, in zapada, incepand lupta pentru supravietuire.

 Pe Insula Canibalilor erau oraseni prinsi fara pasaport care nu aveau niciuna dintre abilitatile agricole sau de supravietuire pe care le-ar fi avut adevaratii culaci. Pe drum, gardienii le dadusera prizonierilor cate o bucata de paine in fiecare zi pentru a-i mentine in viata.

 Odata ajunsi pe insula, gardienii nu s-au mai deranjat sa transforme in paine faina pe care o aduceau cu ei. In schimb, au dat fiecarui prizonier 200 de grame de faina ca hrana – mai putin decat primeau chiar si prizonierii de la Auschwitz. Deja disperati, multi dintre colonisti au amestecat faina cu apa murdara din rau, ceea ce a dus la o epidemie de dizenterie. Prizonierii s-au organizat in brigazi de cate 150 de persoane, ai caror lideri urmau sa distribuie faina. Printre colonisti se afla insa o minoritate de infractori violenti si sociopati care s-au prezentat la garzi ca lideri de brigada. Asa a inceput lungul proces de infometare pentru multi dintre cei de pe insula.

 Multi au incercat sa fuga, dar majoritatea prizonierilor care au infruntat apele raului s-au inecat, iar garzile i-au lichidat pe cei care au reusit sa ajunga pe mal. Cruzimea gardienilor era infioratoare. Ei aruncau bucati de paine in multimea de detinuti, distrandu-se cand ii vedeau pe acestia cum se ucideau pentru ele. Unii gardieni ofereau mancare contra sex detinutelor tinere sau contra dinti de aur detinutilor mai in varsta.

 La numai o saptamana de la sosire, au inceput sa apara cazurile de canibalism, supravietuitorii infometati devorand bucati din trupurile celor care murisera, pe care le frigeau la foc.

 Dupa o luna, autoritatile locale din Tomsk au intrerupt acest experiment terifiant, detinutii supravietuitori – doar 2200 din aproape 7000 – fiind trimisi la alte ferme colective. Totul ar fi fost uitat daca nu ar fi fost curajul unui singur om.

 Vasili Veliciko, un activist comunist din Tomsk, a mers pe insula in iulie 1933 si a descoperit socanta realitate, sute de cadavre zacand peste tot. El a scris un raport de 11 pagini, pe care l-a trimis la Moscova, dar a fost ulterior persecutat de autoritatile comuniste. Raportul a fost inchis in arhive, fiind redescoperit de istorici abia in 1994, cand intreaga lume a aflat, socata, despre Insula Canibalilor.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9