Prima pagina arrow TERRA X arrow Tatuajul, stigmat sau insemn divin? 02 Apr 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Tatuajul, stigmat sau insemn divin?

Imprimare E-mail
luni, 23 ianuarie 2023

Exista numeroase dovezi ca tatuajele au o vechime multimilenara, iar unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al trupului mumificat in mod natural, descoperit in Alpii Ötzal, al unui barbat de peste 40 de ani, botezat Ötzi – „Omul gheturilor”. In mod surprinzator, pe pielea sa perfect conservata s-au identificat nu mai putin de 61 de tatuaje, unele invizibile cu ochiul liber. Varsta – peste 5.100 de ani!

 In prezent, pretutindeni in lume se fac tatuaje, dar interesant este ca, potrivit Bibliei ebraice, in Orientul Mijlociu ele erau interzise. Din punct de vedere istoric, oamenii de stiinta au interpretat acest lucru ca pe un avertisment impotriva practicilor pagane de doliu, dar unii experti sustin ca tatuajul era inteles diferit in vremurile stravechi fata de zilele noastre.

 Captivii egipteni erau marcati cu numele unui zeu, ca bunuri ale preotilor sau ale faraonului, dar credinciosii puteau fi marcaticu numele zeului pe care il venerau. Analizand ceea ce se cunoaste despre ritualurile mortii in Mesopotamia, Siria, Israel si Egiptul antic, nu gasim referiri la marcarea pielii ca semn de doliu. Pe de alta parte, ca si in cazul lui Ötzi, o interpretare veridica face legatura intre tatuaje si anumite practici terapeutice care evoca si acupunctura utilizata de milenii, neintrerupt si cu eficacitate incontestabila, in Extremul Orient.

 Corpul uman este insa un „suport” ideal pentru un gen de exprimare artistica insolit. Un fel de panza pe care se astern puncte, linii, contururi – toate semnificand intr-o anume maniera evenimente personalizate din existenta unui om, precum si legaturi spirituale cu universuri mentale sau ezoterice de o diversitate nelimitata.

 Pentru cei mai multi, aceasta forma de exprimare a practicianului, pe de o parte si de impodobire individuala a solicitantului, de cealalta parte, nu este dorita sau agreata, dar fanii o vad ca pe o forma de arta unica, cu o puternica amprenta personala.

 De aceea, nu intamplator, pe plan mondial sunt recunoscuti mai multi artisti tatuatori, care nu aplica doar modele deja elaborate, ci inventeaza si propun forme si formule noi, prin care practic se exprima pe sine. Aici identificam o participare la actul artistic cu dublu sens, intre creator si destinatarul devenitsuport al lucrarii. Totodata, in unele cazuri, autorul isi tatueaza propria piele asumandu-si astfel in totalitate opera.

 Unuldintre cei mai bine informati experti in istoria si practica tatuajelor este olandezul Henk Schiffmacher. „Am fost fascinat de tatuaj pentru ca este vorba despre puterea imaginilor. Este un limbaj simplu, o forma de comunicare foarte primitiva. Cunoastem crucea, ancora, inima. Sunt simple, dar iti spun ceva despre persoana intr-un mod foarte direct. Pentru mine, tatuajele maori sunt apogeul acestei arte. Tatuajul spune povestea ta despre originea si faptele tale.”

 Tatuajele maori spuneau totul despre o persoana – pozitie in trib, ascendenta, familie, viata, identitatea sa. Importanta lor nu poate fi ignorata, caci au exprimat nu numai ceva despre persoana insasi, ci si despre istoria unei intregi societati. Din punct de vedere estetic, ele au cu totul altfarmec si alta valoare artistica, in raport cu reprezentarile figurative, superficiale, pe pielea marinarilor occidentali.

 Pentru a considera ca un tatuator este un artist si nu un simplu „desenator” pe piele dupa un model prealabil, trebuie remarcat ca acesta detine un portofoliu de lucrari proprii si lucrari incheiate. Totodata, departe de a se putea stabili o paralela cu pictura, sa remarcam ca in arta tatuajului exista o gama relativ larga de tematici, pe care insa nu autorul le alege prin propria sa inspiratie, ci ii sunt cumva impuse, dupa regula „de piata” a cererii si ofertei.

 Sa mai amintim totusi un detaliu ce nu are menirea de a atrage tatuajul catre domeniul artistic, ci mai degraba catre patologia adictiei, dupa cum sustin unii specialisti in domeniu.

 Dependenta de tatuaje e pe cale sa devina o patologie distincta, totusi inca discutabila: unii iubesc arta, altii vor sa aduca omagii unei persoane anume, altii vor sa se simta parte dintr-un anumit grup, iar altora pur si simplu le place sa setatueze!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vestigii ale trecutului umanitatii
» Cine a fost adevaratul Monte Cristo?
» Baze subterane ale extraterestrilor in New Mexico?
» Mancare de ciuperci cu masline
» Sfaturi utile
» Invazia alba
» Rio de Janeiro – „templu” al distractiei
» Mozart, portretul unui geniu
» Soseaua de pe coasta Atlanticului
» Tratamente multimilenare
» Sertarele de cuvinte ale unui scriitor de exceptie
» Cele mai controversate personaje din filmele de la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2023
» Asasinarea tarului Paul I
» Tema: „CAINELE”
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9