2 verze medii murate, 150 g orez, o ceapa mare, o lingura untura porc (sau 3-4 linguri de ulei), 250 g fleica afumata, 200 g jumari de porc, 150 ml bulion de rosii, o lingura pasta de ardei, 2 linguri marar tocat, o jumatate lingurita cimbru uscat, sare, piper. Se spala verzele, se scurg bine si se toaca marunt. Intr-o cratita incapatoare se topeste untura sau se incalzeste uleiul si se caleste la foc mic ceapa tocata. Se adauga varza si se caleste 10-15 minute, amestecand din cand in cand. Apoi se adauga bulionul de rosii, pasta de ardei, mararul, cimbrul, afumatura tocata cuburi, jumarile si 2 cani cu apa fierbinte. Se sareaza dupa gust, se amesteca bine, apoi se acopera cu un capac si se fierbe la foc mic pana cand varza se inmoaie. Dupa aceea se pune orezul spalat, se mai adauga apa calda daca este nevoie si se continua fierberea pana cand orezul este gatit si a absorbit tot lichidul. Se poate pune cratita la cuptor pana se rumeneste frumos la suprafata.
Negresa de post cu nuci Aluat: 500 g faina, 150 g zahar, 3 linguri cacao, 1 plic praf de copt, sare, 70 g nuci tocate, 350 g gem, 150 ml ulei, 400 ml apa minerala. Decor: 40 g nuci tocate, 3 linguri zahar pudra vanilat. Se pun intr-un bol faina, zaharul, cacaua, sare, nucile si praful de copt. Se amesteca totul bine pentru omogenizare, se adauga apoi gemul (dupa preferinte), uleiul, apa minerala si se mai amesteca inca o data foarte bine ingredientele. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt (22x30 cm) se toarna aluatul si se niveleaza bine pe toata suprafata. Se presara nucile si se cerne deasupra zaharul pudra vanilat. Se coace la foc potrivit pentru 35-40 de minute. Se taie numai dupa ce s-a racit complet.
|