Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Erau taranii medievali mai putin stresati? 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

Erau taranii medievali mai putin stresati?

Imprimare E-mail
luni, 13 martie 2023

Evul Mediu a fost o perioada in care cea mai mare parte a populatiei Europei traia in zonele rurale, iar 80% dintre locuitori erau tarani. Taranii primeau de la feudali o mica suprafata de pamant in „campuri deschise” vaste si erau obligati sa-i livreze acestuia o parte din recolta si sa presteze in folosul lui un anumit numar de zile de munca gratuita in fiecare an.

 O casa taraneasca tipica nu era nici pe departe un palat, dar nici un loc atat de inapoiat pe cat ar sugera unele stereotipuri privind Evul Mediu. Ea cuprindea mai multe incaperi construite in jurul unei vetre centrale, folosita pentru a gati zilnic si care servea si la incalzirea locuintei in timpul iernilor reci.

 Aceste locuinte de baza aveau usi si ferestre, in timp ce bucataria dispunea de toate ustensilele necesare pentru gatit, cum ar fi un ceainic si oale, tigai si tacamuri. Activitatile taranilor erau sezoniere si implicau plantarea culturilor, intretinerea sau recoltarea lor, in functie de anotimp, dar si ingrijirea animalelor domestice.

 Munca in gospodarie era solicitanta intr-o perioada in care trebuiau sa aduca apa din rauri sau fantani si nu existau aparate moderne pentru a face curatenie sau a gati. Cu toate acestea, iarna reprezenta pentru taranii din toata Europa o lunga perioada de odihna dupa recolta, cand nu prea era nimic de facut – ceea ce pare de neinchipuit astazi.

 Cea mai importanta masa a unei zile obisnuite avea loc la pranz, cu o cina usoara seara si mici gustari, cu intermitente de-a lungul zilei. In timp ce clasa superioara din Europa medievala consuma cantitati mari de carne, dieta taranului mediu se baza in mare masura pe cereale si boabe.

 Taranii mancau multa paine nedospita, desi, daca locuiau in apropierea coastei, fructele de mare, care erau considerate pe atunci „hrana saracului” se gaseau din belsug pe mesele lor. In plus, ei consumau cantitati mari de fructe, legume, bere si vin.

 Viata de zi cu zi era nesigura. Bolile puteau lovi oricand, cu consecinte ingrozitoare. Taranii nu puteau face mare lucru pentru a combate epidemiile de ciuma sau alte boli si nici nu intelegeau ce se intampla. Nu este de mirare ca ei se intorceau spre ceruri pentru a gasi alinare intr-o lume atat de periculoasa.

 Biserica era omniprezenta in intreaga Europa medievala, iar majoritatea oamenilor aderau la rigorile sale fara sa puna intrebari. Anul era punctat de sarbatori religioa-se, care aveau inca multe dimensiuni cvasi-pagane, in timp ce cultul sfintilor era extrem de important pentru oamenii din Evul Mediu.

 Aceste sarbatori reprezentau tot atatea zile libere si istoricii apreciaza ca in Europa medievala zile libere erau nu doar duminicile, ci si numeroase alte zile din cursul saptamanii, cand era sarbatorit un anume sfant. In multe privinte, viata de zi cu zi in Europa medievala era mult mai putin stresanta pentru taranul obisnuit.

 In plus, dupa cum indica literatura si operele de arta din Evul Mediu, comunitatile taranesti din Europa rurala a acelor vremuri aveau un puternic simt al comunitatii, de un tip care lipseste cu desavarsire in cea mai mare parte a lumii moderne. Cu toate acestea, unele dintre elementele vietii moderne au fost perceptibile si au devenit tot mai frecvente.

 Cand, incepand cu secolul al XVI-lea, au aparut informatii stiintifice si productivitatea economica a sporit, aceste elemente au inceput sa deschida calea lumii contemporane, punand capat modului de viata idilic al taranilor, care a predo-minat in Europa timp de mai multe secole.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9