Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII arrow Carti stravechi scoase la lumina (2) 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Carti stravechi scoase la lumina (2)

Imprimare E-mail
luni, 13 martie 2023

Cercetatorii din Franta au descifrat in sfarsit un cod complex de simboluri misterioase scrise de Carol al V-lea, fostul imparat al Sfantului Imperiu Roman si rege al Spaniei.

Scrisoare secreta decriptata dupa 500 de ani

 Nu doar Leonardo da Vinci scria texte criptate in caietele lui de insemnari, tehnica se practica si la case mai mari. O informatie recenta transmisa de publicatia online Live Science pomeneste despre descifrarea unui cod complex de simboluri misterioase folosit intr-o scrisoare intocmita de Carol al V-lea, regele Spaniei (intre 1516 si 1556), si al Sfantului Imperiu Roman (intre 1519 si 1556), in 1557, intr-un moment cand acesta se temea pentru viata sa. Docu-mentul i-a intrigat pe cercetatori deoarece contine sectiuni lungi de simboluri misterioase care nu puteau fi folosite decat pentru a cripta informatii secrete. 

 In scrisoarea criptata, care a fost trimisa ambasadorului sau din Franta, Jean de Saint-Mauris, Carol al V-lea vorbeste despre tensiunile cu regele francez Francisc I, si despre convingerea sa ca acesta pune la cale un complot pentru a-l asasina. In timpul domniei sale, Carol al V-lea a condus unul dintre cele mai mari imperii din istoria europeana, care acoperea Spania moderna, Germania, Austria, Belgia, Tarile de Jos si parti ale Italiei. si a supravegheat, de asemenea, colonizarea spaniola a Americilor.

 Scrisoarea din 1547 care este datata 22 februarie, contine mai multe paragrafe normale scrise de mana, intercalate insa de sectiuni mari de cuvinte si simboluri cifrate, un cod secret folosit de Carol al V-lea menit sa ascunda informatii sensibile. Documentul cu pricina face parte acum din arhivele Bibliotecii Stanislas din Nancy, un oras din estul Frantei, unde a ramas nealterat de secole. Scrisoarea care a fost scoasa la lumina de personalul bibliotecii in 2019, a intrat mai tarziu in atentia unei echipe de criptografi si informaticieni care si-au asumat misiunea de a decripta sectiunea codificata a documentului.

 Astfel, la sfarsitul anului trecut, dupa mai bine de sase luni de cercetari „minutioase”, echipa a reusit, in sfarsit, spargerea codului, dupa cum se anunta pe 23 noiembrie, la o conferinta de presa tinuta la Biblioteca Stanislas. „Este un lucru rar ca istoric sa reuseasca sa citeasca o scrisoare pe care nimeni nu a reusit sa o citeasca timp de cinci secole”, a declarat cercetatorul proiectului Camille Desenclos, istoric la Universitatea din Picardia Jules Verne din Franta, la conferinta de presa.

 Potrivit unui comunicat, codul folosit de Carol al V-lea a fost greu de descifrat din doua motive principale: In primul rand, pentru ca fiecare simbol reprezenta un cuvant intreg, mai degraba decat o simpla criptare litera pentru litera, ceea ce ar fi fost mult mai usor de rezolvat. In al doilea rand, pentru ca unele dintre simboluri erau „momeli” care nu semnificau nimic, fiind folosite doar pentru a induce in eroare pe oricine care ar fi cunoscut codul si ar fi incercat sa citeasca scrisoarea.

 Cercetatorii au inceput investigatia cu un simplu program de calculator conceput pentru a-i ajuta sa diferentieze simbolurile si sa inteleaga structura scrierii. Acest lucru s-a dovedit inutil si echipa a fost fortata sa creeze un algoritm mai avansat care sa poata folosi modele din simboluri pentru a determina semnificatiile probabile si pentru a evidentia simbolurile „momelilor” probabile, a scris Live Science.

 „Noul algoritm a ajutat sa descopere o parte din pasajul ascuns, dar nu a putut descifra intreaga sectiune”, au subliniat cercetatorii in comunicatul emis. Din fericire, totusi, echipa a reusit sa gaseasca o parte dintr-un cod de decriptare intr-o alta scrisoare, scrisa de Jean de Saint-Mauris unui alt ambasador in serviciul lui Carol al V-lea, care a ajutat la completarea golurilor.

 Decriptarea completa a scrisorii  evidentiaza o „pace fragila” intre Carol al V-lea si Franta, au cazut de acord cercetatorii. Tensiunile acelor vremuri dintre Franta si Spania au aparut inca din timpul Razboiului Italiei care a durat din 1494 pana in 1495, inainte ca regele Carol al V-lea sau Francisc I sa ajunga la putere. In timpul razboiului, Spania ocupase o regiune de nord-est a Italiei cunoscuta sub numele de Piemont, care se invecina cu Franta la est. Acest lucru i-a nelinistit pe francezi, deoarece Spania putea ataca cu usurinta din Piemont daca ar fi decis sa invadeze Franta.

 Scrisoarea lui Carol al V-lea a fost scrisa la scurt timp dupa moartea regelui Angliei, Henric al VIII-lea, care a fost un aliat important al lui Francisc I. De teama ca moartea lui Henric al VIII-lea ar fi putut destabiliza Franta si ar fi putut determina liderii sai sa actioneze irational, Carol al V-lea l-a incurajat pe Saint-Mauris sa faca tot posibilul pentru a mentine pacea intre cele doua natiuni.

 Cu toate acestea, Carol al V-lea a mai scris ca a auzit de un zvon potrivit caruia cineva de la varful politicii franceze i-a sugerat lui Francisc I sa-l asasineze, motiv pentru care ii cerea lui Saint-Mauris sa investigheze problema.

 Aceasta este prima si singura mentiune despre acest complot de asasinat pe care istoricii au descoperit-o vreodata si, desi zvonul auzit de Carol al V-lea era probabil fals, este totusi o noua piesa importanta de cripto-grafie, au scris cercetatorii.

 Foarte interesanta este mentionarea in scrisoare a unui grup de consilieri al lui Carol al V-lea cunoscut sub numele de „liga Schmalkaldic”, condusa de un grup de printi luterani germani care s-au opus hotararilor religioase impuse de Sfantul Imperiu Roman catolic. In momentul in care a fost scrisa scrisoarea, Carol al V-lea incepuse deja o operatiune militara pentru a aduce liga sub controlul sau, amintesc cercetatorii.

 Dar, in ciuda suspiciunilor lui Carol al V-lea cu privire la diferitii sai dusmani, 1547 a ajuns sa fie un an bun pentru domnitorul spaniol. Pana la sfarsitul anului, Francisc I murise si liga Schmalkaldic a fost desfiintata, ceea ce l-a lasat intr-o pozitie mult mai puternica.

 Cu scrisoarea din 1547 decodificata in mana, cercetatorii spera acum sa sparga coduri si din alte scrisori criptate scrise de Carol al V-lea. Aceste tipuri de corespondente ofera un „instantaneu rar al strategiei lui Carol al V-lea in Europa”, de-clara Desenclos. „Este probabil sa facem multe alte descoperiri in urmatorii ani”.

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9