Cele mai neasteptate remedii impotriva afectiunilor comune din toate timpurile stau la baza prepararii ulterioare si fabricarii masive a produselor farmaceutice. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea.
– Tamaia este mentionata ca unul dintre darurile aduse de magi la nasterea lui Iisus. In vremea respectiva, aceasta se folosea ca remediu impotriva infectiilor, precum si pentru capacitatile sale antiseptice, antiinflamatorii si analgezice. Istoricul si botanistul ro-man Pliniu cel Batran recomanda tamaia ca antidot in otravirea cu cucuta. Se credea totodata ca ar fi eficienta in problemele digestive si in tratarea racelii, a febrelor, a tusei, dar si pentru regenerarea parului si a pielii ori pentru intarirea gingiilor. Insa, atentie: este vorba despre rasina secretata de Boswellia, arbore originar din Orientul Mijlociu, si nu orice fel de produs vandut sub aceasta denumire. Esenta de tamaie dispune de o energie yin vindecatoare, ce inlesneste curatarea energetica si spirituala, dar are efecte pozitive si in afectiunile respiratorii, in tratarea bronsitei si a laringitei. In medicina moderna s-au facut cercetari ce atesta calitatile exceptionale ale tamaii, facandu-se referire la ea ca la un posibil tratament pentru anumite tipuri de cancer, colitele ulceroase, boala Crohn, pentru anxietate sau astm etc. – Smirna era de asemenea considerata un „lux” la fel de pretios ca aurul. In mod traditional, ea era folosita pentru a trata artrita, pentru a imbunatati circulatia, in tulburari digestive, dureri la menstruatie, infectii respiratorii, respiratie urat mirositoare, lepra, febra si raceli etc., insa oamenii de stiinta i-au descoperit si alte beneficii. Pe langa intarirea sistemului imunitar, smirna stimuleaza productia de celule albe din sange. Ea este un antioxidant extrem de puternic, iar medicina actuala are in vedere efectele sale in tratarea cancerului si a tumorilor. La fel ca tamaia, smirna contine 75% substante ce stimuleaza zona creierului care controleaza emotiile. Smirna are si proprietati antifungice, antibacteriene si antiinflamatorii. – Usturoiul a fost considerat dintotdeauna „planta vitalitatii”. Cultivat de peste 6.000 de ani, era pus in mormintele faraonilor, dar totodata facea parte obligatoriu din hrana sclavilor constructori, pentru a le intensifica puterea si vitalitatea. Tot in Antichitate, usturoiul era consumat in mod curent de atletii greci si de soldatii romani, inainte de competitii si de intrarea in lupta. Aspect confirmat stiintific, usturoiul e un antibiotic natural extrem de puternic, un antioxidant pe masura, iar calitatile sale antibacteriene si antivirale sunt incontestabile. O dieta bogata in usturoi poate preveni aparitia unor tipuri de cancer: de colon, de san sau de prostata, deoarece usturoiul amplifica producerea de sulfat de hidrogen. Totodata, ustoroiul este remarcabil in privinta beneficiilor cardiovasculare, reducand nivelul de trigliceride si colesterol cu 5% pana la 15%. – Rodia era considerata in epoca biblica un dar pretios al naturii, fiind folosita ca remediu in medicina. Radacinile sale erau preparate si intrebuintate pentru a elimina paraziti intestinali precum tenia, iar florile de rodie serveau drept remediu pentru afte si dizenterie. Stiinta moderna arata ca rodiile contin numeroase substante benefice incluzand fitoestrogeni, polifenoli, tanin elagic, antocianina; toate acestea sunt antioxidanti naturali puternici. De asemenea, s-a demonstrat ca sucul de rodie anuleaza ateroscleroza existenta si distruge celulele canceroase, lasandu-le intacte pe cele sanatoase. Oamenii de stiinta au descoperit ca acesta are o putere antioxidanta de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu sau a ceaiului verde. Semintele de rodie actioneaza precum aspirina, prevenind formarea cheagurilor de sange. Rodia contine o cantitate insemnata de antioxidanti (vitamine si enzime responsabile pentru mentinerea la cote normale a colesterolului). Intr-un articol viitor, ne vom referi la alte remedii naturale utilizate de cel putin doua milenii, precum isopul, varza, feniculul, tarhonul sau murele. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|