Prima pagina arrow BLITZ arrow Proiectul Eminescu 28 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Proiectul Eminescu

Imprimare E-mail
marži, 06 iunie 2023

Când avem atât de putini carturari adevarati, cercetatori de exceptie, nu e deloc productiv sa-i ignoram. O asemenea personalitate este prof. Constantin Barbu, cercetator, autor a peste o mie de carti, eminescolog, si editor al operei unei alte personalitati unice în cultura româna, Dimitrie Cantemir.

 În aceasta saptamâna ma opresc asupra unui interviu exceptional, pe care ziaristul Victor Roncea i l-a luat lui Constantin Barbu, pentru a va prezenta, în limita spatiului tipografic, câteva consideratiuni legate de „Proiectul Eminescu”, un proiect grandios pe care poetul nostru national îl merita, dincolo de comemorarea conventionala de care are parte în fiecare an, cu ocazia zilei de nastere. Asadar, în ce ar consta acest proiect unic în cultura româna?

 Constantin Barbu: „Marele proiect Eminescu ar trebui lucrat astfel:

 1. Facsimilarea color a tuturor manuscriselor, în format 1/1 (Caietele lui Eminescu au dimensiuni diferite). Eu am gasit câteva manuscrise care nu exista în editia ratata a lui Eugen Simion (unde, în tipografie, au „disparut” pagini din vreo 32 de volume din cele 39; asadar în editia lui „Eugen Simion” manuscrisele lui Eminescu sunt incomplete, editia – inutilizabila. Pacat de munca ireprosabila a doamnei Gabriela Dumitrescu si a echipei conduse de domnul Mircia Dumitrescu).

 2. Manuscrisele trebuie transcrise fila cu fila. Ceea ce este infernal de greu. Academia Româna cu toate miile ei de cercetatori nu poate executa aceasta transcriere niciodata. Pentru ca Eminescu este extrem de dificil. Eu pot face acest lucru fiindca în 30 de ani de studiu am identificat toate textele germane (în afara de doua care sunt cursuri de la Viena). Pentru aceasta munca si stiinta cer statului român (daca mai exista!) o suma destul de importanta de bani. Cum statul român nu este interesat de Eminescu si nici de transcrierea manuscriselor sale, nu voi publica transcrierea manuscriselor lui Eminescu niciodata.

 3. Este necesara o editie stiintifica a Operelor lui Eminescu. Editia Perpessicius – Cretia – Vatamaniuc este un dezastru. Sunt cumplit de multe greseli de transcriere, exista chiar comentarii sau identificari de texte plagiate de Cretia, exista poezii „inventate” de Cretia (chiar versuri!). Exista în editie texte lipsa s.a.m.d.

 4. Sunt necesare comentarii inteligente la Operele lui Eminescu (comentariile Amitei Bhose sunt de un amatorism ridicol, eminescologii români fiind complet neinitiati în buddhism, în traducerile din Rig-Veda, în Nagarjuna si Mahayana...).

 5. Este necesara o selectie a traducerilor bune din Eminescu, traduceri care ar aduce o lumina meritata geniului sau. Chiar culturii române care, asa minora cum este, agonizeaza într-o obscuritate deja destul de îndelungata”.

 V.R.: Traditia spune ca Iorga ar fi publicat 2000 de carti, fiind autorul cel mai harnic din lume. Si dumneavoastra ati publicat peste 2000 de carti, activitate despre care nu ati spus nimic pâna acum. De ce?

 C.B.: „Fiindca îmi place teribil de mult ceea ce fac. Îmi place Cartea. Când tiparesc, împreuna cu Academia Tomitana si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, manuscrise superbe în colectia Monumenta Romaniae Historica sunt foarte bucuros ca pot vedea manuscrise din secolele IV, V, VI în care apar numele Dacia, Burebista, Decebal, Ioan Cassian, Dionysius Exiguus, Aethicus Histricus, Ovidius, Marcus, Mitropolitul Tomisului de la Niceea, prezent la Sinodul din anul 325, mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii Tomisului (din 298 pâna în 1359), Niceta de Remesiana, Martinus Bracarensis. Manuscrise cu expeditiile lui Darius sau Alexandru cel Mare, cu Idantirsus (la care face trimitere Eminescu într-o Scrisoare)... Sunt bucuros ca am tiparit peste 700 de carti din Biblioteca de 1250 a lui Eminescu. Sper sa tiparesc toata aceasta biblioteca. Am început, tot cu sprijinul IPS Teodosie, sa tiparesc manuscrisele esentiale si vechi ale Bizantului, tiparind pâna acum peste 300 de manuscrise (din cele peste 22.000 pe care le avem în arhivele noastre personale). Vreau sa produc multa bucurie Patriarhului Bartolomeu I si Arhiepiscopului Teodosie: am ajuns cu tiparirea manuscriselor pâna prin anul 1000”.

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9