Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Curatenia de primavara 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Curatenia de primavara

Imprimare E-mail
marži, 07 martie 2006

Consideram ca greul iernii a trecut, asa ca ar fi cazul sa revenim cu optimism la viata cat mai activa, la dinamismul catre care ne indeamna lumina si caldura soarelui ori culorile si parfumurile florilor. Lasand insa putin deoparte idilismele, sa ne gandim ca organismul uman iese din sezonul rece mai slabit din punct de vedere energetic, mai incarcat de toxine, din cauza alimentatiei specifice, cu insuficiente substante nutritive care sa provina din surse naturale suta la suta: legume si fructe proaspete. De aceea, asa cum am facut-o si in cazul celorlalte trei anotimpuri existente in regiunea noastra, va vom prezenta cateva recomandari pentru sezonul in care tocmai am intrat: cura de primavara.

Abia a inceput luna martie, ca si visam sa ne punem sandalele, un tricou cu maneci scurte si sa ne asezam pe o terasa insorita. Aceasta, uitand ca dupa numai cateva luni canicula ne va aduce in minte zapada, climatizorul sau macar ventilatorul. De obicei, cand le vorbim terapeutilor despre schimbarile anotimpurilor, zabovim intotdeauna ceva mai mult asupra curateniei de primavara. Evident, nu ne referim la aceea din locuinte, ci la cea din organismele noastre.


 Primavara, corpul intampina greutati in redemararea unui nou ciclu. O stare de saturatie se instaleaza o data cu aparitia subita a racelilor, a bronsitelor, a sinuzitelor, a lipsei poftei de mancare, a fermentatiilor intestinale, a oboselii si a irascibilitatii – fenomene ce traduc deopotriva o tentativa de eliminare naturala a ceea ce nu-i prieste organismului si o supraincarcare importanta cu toxine. Practicarea imediata a unei monodiete sau a unei cure permite restabilirea functiilor de eliminare prin stimularea organelor digestive, garantia unei bune asimilari si a unei nutritii celulare corecte. Avem un mare avantaj: o data cu sosirea primaverii, asistam la repunerea in circulatie a energiilor, iar sangele se poate regenera rapid. Si natura ne furnizeaza elemente necesare acestui proces, prin plantele tinere rasarite acum, excelente in curele de dezintoxicare: papadia si cicoarea.


 Fiecare organ se spune ca are sezonul sau, potrivit homeopatilor. Primavara, trebuie regenerat ficatul. Unele persoane consuma suc de lamaie dimineata, pe stomacul gol, pentru a-si ajuta ficatul sa functioneze mai bine. Altele prefera un amestec pe baza de apa, lamaie, sirop de jugastru canadian (sicomor) etc. Nu exista o reteta unica si nu trebuie sa se tina seama de un singur simptom, ci de organismul fiecarui individ. Iarna, corpul suporta frigul, care induce si o stare de stres. E important sa se execute activitati destinate inimii, intrucat anumiti indivizi vor suporta cu greu aceste stari de tensiune. De aceea, de pilda, iarna apar mai multe cazuri de infarct, de gripa, iar rata mortalitatii creste. Primavara trebuie reparate dezechilibrele organismului, realizata curatarea cu atentie a ficatului de toxine si eliminarea acumularilor reziduale din corp. Acesta trebuie ajutat sa-si regaseasca vigoarea naturala curatandu-l, in loc sa-l supraexcitam, cu ajutorul tonifiantilor, pentru a putea continua sa functioneze chiar si obosit si supraincarcat de sarcini.


 Se consuma multa energie, pentru a trece de la un sezon la altul. Primavara reprezinta perioada ideala pentru dezintoxicarea in profunzime, cu ajutorul unui depurativ sangvin, a unui diuretic si a unui colagog (substanta care provoaca evacuarea bilei in intestin, cum este de pilda uleiul de masline). De asemenea, este si momentul propice curatarii pielii in profunzime, de hidratare si de revitalizare a ei. Dupa o cura, oricine cade de acord asupra importantei sustinerii organismului. Acesta trebuie vitaminizat si mineralizat. In functie de individ, se recomanda suplimente cu vitamine si cu fier, siliciu, ginseng, un tonic sau vitamina C. Chiar daca foarte multe asemenea produse se vand sub forma de tablete (efervescente sau nu), majoritatea terapeutilor sugereaza consultarea cu atentie a indicatiilor de pe eticheta, inainte de a fi consumate in cadrul curei de dezintoxicare. Apare aici un punct de vedere extrem de solid, de necontestat, si totusi ignorat in mod frecvent: intrucat fiecare persoana este unica, e aberant sa pretinzi ca un acelasi produs este bun pentru toata lumea! Daca o cura este importanta, mediul in care traim are si el aceeasi importanta. Toti terapeutii insista asupra valorii deosebite a respirarii unui aer proaspat in fiecare zi, a efectuarii de exercitii fizice, a hranirii sanatoase, a relaxarii.


 Stresul, inamicul public numarul unu, de cativa ani buni, pare sa aduca sanatatii noastre mai multe prejudicii decat ne inchipuim. Traim intr-un mediu poluat, mancam alimente transformate, muncim foarte mult si „ingeram” stresul chiar de pe strada, la serviciu, in familie si asa mai departe. Toate aceste emotii au un impact semnificativ asupra corpului nostru si nu dispunem mereu de acele materiale de constructie necesare pentru regenerarea celulelor. In anul 1988, medicul german Hammer afirma ca fiecare soc emotional lasa in corpul nostru o urma comparabila cu un scurtcircuit. Aceste dereglari blocheaza sau transforma informatia pe care creierul o trimite catre celule. Atunci, organele noastre nu mai lucreaza in armonie. Perioada de cura permite deseori regasirea unei anume luciditati in raport cu sine si cu propriul comportament. Cand corpul este intoxicat, resimtim o oboseala fizica, dar si o incetineala psihica, nu mai avem energia necesara pentru a ne debarasa de deprinderile negative. Regasindu-si vigoarea, corpul simte din nou „curentii” vietii, organele isi pot redobandi functiile cazute in adormire. Putem spune ca tot ce este nou ajunge sa domine vechiul.


 Alimentele cele mai utile, recomandate in cura de primavara, sunt: cicoarea, papadia, germenii, cerealele integrale si proteinele vegetale, andivele, sparanghelul, sfecla, ridichea rosie si cea neagra, cresonul, urzica, spanacul, morcovul, lamaia si portocala.

Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9