Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow 7 obiceiuri foarte proaste īn alimentatie
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 34 vizitatori online

7 obiceiuri foarte proaste īn alimentatie

Imprimare E-mail
miercuri, 19 martie 2003

          Studiile privind stilul de viata al romānilor arata ca māncam prea mult din tot ceea ce face rau sanatatii (grasimi, sare, zahar..
          Studiile privind stilul de viata al romānilor arata ca māncam prea mult din tot ceea ce face rau sanatatii (grasimi, sare, zahar...) si astfel īi furnizam organismului prea multe calorii. Acest "belsug" ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, artritei, diabetului cu debut la maturitate, obezitatii si cātorva tipuri de cancer. Aceste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul deceselor.
          
          Care sunt "inculpatii" cei mai periculosi?
          
          1. Grasimile.
          Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca 40% sau chiar mai mult din totalul caloriilor le consumam sub forma de grasime. Aceasta cantitate depaseste cu mult posibilitatile metabolice obisnuite ale organismului. Rezultatul este īngrosarea sau chiar astuparea vaselor de sānge si, implicit, aparitia bolilor arterelor coronare si a accidentelor vasculare cerebrale. Alimentatia bogata īn grasimi contribuie, de asemenea, la aparitia obezitatii, a diabetului si a anumitor forme de cancer (de stomac, de colon).
          
          2. Zaharul.
          Pentru foarte multi romāni zaharurile rafinate contribuie cu peste 20% la totalul caloriilor consumate īntr-o zi. Datorita faptului ca aceste zaharuri sunt lipsite de fibre si de alte substante nutritive, caloriile pe care le contin sunt, īn mod paradoxal, "goale" de energie. Energia furnizata de zaharurile rafinate, consumate īn exces, este eliberata īn forta, pe moment, nu treptat, cāt sa asigure o functionare constant optima a organismului. Pe de alta parte, densitatea calorica mare a zaharurilor si surplusul acestui aliment constituie unul dintre cei mai puternici agenti ai cresterii īn greutate si ai dereglarilor metabolice.
          
          3. Sarea.
          Romānii consuma īn medie 15-20 g de sare pe zi (3-4 lingurite), ceea ce īnseamna de circa 20 de ori mai mult decāt ar fi admis, fapt care reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc īn declansarea hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace si bolilor de rinichi. Sa nu uitam ca exista si asa-numita "sare ascunsa", cea care se afla īn mod natural īn majoritatea alimentelor (carne, lactate, legume), care oricum contribuie la asigurarea necesarului din organism.
          
          4. Proteinele.
          O alimentatie bazata īn special pe carne, derivate ale acesteia si alte produse de origine animala (oua, lapte, brānzeturi etc.) furnizeaza organismului mai multe proteine, grasimi si colesterol decāt poate sa prelucreze si produce mai multe toxine decāt poate sa elimine. Cei mai multi dintre noi consumam de 2-3 ori mai multe proteine decāt ar trebui. Oamenii de stiinta au ajuns īn mod unanim la concluzia ca o alimentatie fara exces de proteine, grasimi si colesterol este esentiala pentru pastrarea sau īmbunatatirea sanatatii, precum si pentru prelungirea duratei de viata.
          
          5. Alimentele rafinate.
          Exista pretutindeni īn lume credinta ca rafinarea, prelucrarea casnica sau industriala cāt mai sofisticata a alimentelor este ceva bun, pentru ca īnlatura din produsele astfel obtinute partile nedigerabile, agentii patogeni, pe scurt tot ceea ce ar dauna sanatatii. Īn ultimul timp īnsa, aflam tot mai mult despre aditivii (celebrele E-uri, unele cu potential cancerigen) pe care industria alimentara īi foloseste pentru optimizarea aspectului, gustului, mirosului, conservarii alimentelor. Din alt punct de vedere, uitam ca produsele rafinate sunt īn general saracite īn fibre, or s-a demonstrat deja cāt de necesare sunt fibrele pentru protectia īmpotriva cancerelor digestive, stabilizarea nivelului zaharului din sānge, mentinerea sub control a greutatii corporale si pentru prevenirea unui īntreg cortegiu de tulburari gastrointestinale, cum ar fi litiaza biliara, hemoroizii, constipatia, obstructia intestinala. Cerealele, legumele si fructele neprelucrate sunt alimentele cele mai bogate īn fibre.
          
          6. Bauturile.
          Apa de la robinet sau apa plata īmbuteliata au tendinta sa fie īnlocuite īncepānd de la cele mai fragede vārste pāna la omul adult sau chiar vārstnic, cu orice altceva: bauturi carbogazoase, sucuri dulci si acidulate, cafea, bere, vin sau alte bauturi alcoolice. Si asta de mai multe ori pe zi. Aceste bauturi, fiind foarte bogate īn calorii, produc perturbari importante ale zaharului din sānge, disfunctii gastrice (balonari, spasme) sabotānd totodata orice efort de control al greutatii corporale. Iar alcoolul, cafeina, fosfatii si alte substante chimice prezente īn aceste bauturi reprezinta riscuri suplimentare pentru sanatate.
          
          7. Gustarile.
          Desi īn Romānia traditia īn privinta alimentatiei este īnca foarte puternica (acest lucru neavānd īn buna parte aspecte numai pozitive), produsele noi, de tip fast-food sau "de mintit foamea" sau "de alungat stresul" tind sa ia locul hranei adevarate. Gustarile din pungile frumos colorate sunt azi hrana preferata a copiilor de-o schioapa, a adultilor activi "care nu au timp pentru masa", a vārstnicilor "care vor sa se rasfete cu
          ceva bun", ba chiar si a bolnavilor din spitale care se satura de regim. Mesele īn familie sunt mai degraba exceptia decāt regula. Aceste gustari care fara īndoiala ofera senzatii gustative bine nascocite perturba īnsa digestia, īmpovareaza digestia, produc balonari, arsuri, gaze, crampe sau chiar indigestie. Īn timp, īsi spun cuvāntul prin declansarea unor boli greu de vindecat.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» ā€žPrintul rus al pianuluiā€ locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din ā€žCetatea filmuluiā€ de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 ā€“ S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: ā€žPODURI PESTE APEā€
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9