Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow 1) Colesterolul rezervorul de rugina arteriala
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 34 vizitatori online

1) Colesterolul rezervorul de rugina arteriala

Imprimare E-mail
miercuri, 10 martie 2004

          Excesul de colesterol duce la astuparea progresiva a arterelor vitale care hranesc inima, proces numit ateroscleroza. Majoritatea infarctelor sunt legate de existenta placilor ateromatose - un fel de "rugina" arteriala, formata īndeosebi din colesterol si grasime.
          Excesul de colesterol duce la astuparea progresiva a arterelor vitale care hranesc inima, proces numit ateroscleroza. Majoritatea infarctelor sunt legate de existenta placilor ateromatose - un fel de "rugina" arteriala, formata īndeosebi din colesterol si grasime. Aceste placi seamana cu peticele aplicate pe camerele rotilor automobilelor si sunt o expresie a raspunsului organismului fata de zonele lezate ale peretilor arteriali. Ca reactie la persistenta acestei iritatii timp de ani la rānd, placa se mareste, īn efortul de a proteja zona respectiva. Dar aceasta se face cu pretul strangularii īn cele din urma a fluxului sangvin, mergānd pāna la astuparea totala a canalului arterial.
          Cānd nivelul colesterolului sangvin este sub 160 mg%, leziunea arteriala primara se vindeca de obicei destul de repede, iar cicatricele sunt mici. Cānd nivelul colesterolului depaseste 200 mg, colesterolul īncepe sa se depuna cu mai mare usurinta si sa se infiltreze īn peretii arteriali, determinānd īngrosarea si rigidizarea lor, īngustarea canalului si formarea placilor de aterom. Studii populationale de mare anvergura au dovedit faptul ca nivelul colesterolului sangvin constituie cel mai sigur factor de predictie al obstructiei arteriale prin formarea de placi ateromatoase. Cercetarile au ajuns la concluzia ca aceasta nu este o boala genetica, ci una care tine de modul de viata. S-a constatat, de exemplu, ca emigrantii care au parasit cultura lor de bastina, bazata pe obiceiuri alimentare simple, si care s-au stabilit īntr-o cultura de tip occidental, preluānd excesele alimentare ale acesteia, au īnregistrat peste un timp niveluri crescute spectaculos ale colesterolului, ajungānd sa se īmbolnaveasca de boli cardiovasculare aproape necunoscute lor.
          
          2) Sarea si secretele ei
          
          Ca sa functioneze normal, organismul uman are, fara īndoiala, nevoie, pe lānga alte elemente chimice, si de sodiu (Na). Acesta este prezent īn sarea de bucatarie (clorura de sodiu) pe care noi o adaugam alimentelor "ca sa le dam un gust mai bun", dar ceea ce īn mod curent omul pierde din vedere este ca majoritatea alimentelor contin la rāndul lor o cantitate mai mare sau mai mica de sodiu, adica asa-numita "sare ascunsa". Un gram de sodiu este cuprins īn 2,5 grame de sare de bucatarie. Nevoile maxime zilnice de sodiu ale unui adult activ sunt de 1-2 grame, adica de 2,5-5 grame de sare. Cāta sare consumam īnsa zilnic, īn conditiile traditiilor si obiceiurilor noastre alimentare? Īntre 10 si 30 grame de sare de bucatarie, adica 4-12 grame de sodiu! De unde provine aceasta cantitate ce pare exagerata? O treime este prezenta īn pāine, a doua treime īn alimentele aparent "nu prea sarate" sau "total nesarate" (lapte si derivatele lui, carne si mezeluri, chiar legume si zarzavaturi) si, nu īn ultimul rānd din sarea de bucatarie (inclusiv vegeta, delikat etc.) pe care o adaugam īn māncare. Deprinderea proasta de a mānca prea sarat se transmite din generatie īn generatie, īncepe deci īnca din copilarie, seamana cu o mostenire biologica. Din pacate, obiceiul de a mānca alimente suprasarate prezinta un risc major pentru sanatate, īn primul rānd prin cresterea presiunii sāngelui prin artere, fenomen care īn majoritatea cazurilor dupa 40 de ani īsi spune cuvāntul prin instalarea hipertensiunii arteriale si a altor forme de boli de inima.
          
          3) Alcoolul sau cum ia el mintile organismului
          
          Actionānd asemenea unui sedativ, alcoolul etilic (din bauturile alcoolice) are drept consecinta imediata, dupa ce este consumat, scaderea activitatii sistemului nervos central. Senzatia de relaxare si de calmare indusa de alcool celor mai multor persoane se explica tocmai prin reducerea activitatii centrilor cerebrali de control. Īntr-o prima faza, alcoolul afecteaza centrii gāndirii, emotiilor si ai ratiunii. Cānd cantitatea consumata creste, sunt afectate si limbajul, coordonarea musculara si capacitatea de a ramāne īn starea de veghe (apare senzatia de somn).Īn cantitati excesive, alcoolul se transforma deja īntr-o otrava cu potential letal, deoarece poate cauza coma alcoolica si disfunctia severa a centrilor vitali cerebrali. Deloc de neglijat este faptul ca ingestia excesiva de alcool, zilnica, pe termen lung, afecteaza grav ficatul, pancreasul si sistemul nervos. Efectele toxice ale alcoolului depind de concentratia acestuia īn sānge. Bunaoara, pentru o persoana care nu consuma alcool īn mod regulat, e suficient sa aiba o concentratie a alcoolului īn sānge doar putin mai mare de 100 mg/dl (miligrame de alcool per decilitru de sānge) pentru a fi deja intoxicata si pentru a prezenta dificultati de vorbire, gāndire si mers. Pe masura ce valoarea concentratiei alcoolului īn sānge este mai mare, confuzia poate evolua spre starea de lesin si chiar de coma.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» ā€žPrintul rus al pianuluiā€ locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din ā€žCetatea filmuluiā€ de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 ā€“ S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: ā€žPODURI PESTE APEā€
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9