Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Cāteva adevaruri despre mezeluri
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 17 vizitatori online

Cāteva adevaruri despre mezeluri

Imprimare E-mail
miercuri, 04 august 2004

          Mezelurile sunt īnscrise pe cele mai multe liste ale alimentelor nu tocmai favorabile sanatatii. Motivul? Contin prea multe grasimi, sare "ascunsa", diversi coloranti si stabilizatori, unele E-uri.
          Mezelurile sunt īnscrise pe cele mai multe liste ale alimentelor nu tocmai favorabile sanatatii. Motivul? Contin prea multe grasimi, sare "ascunsa", diversi coloranti si stabilizatori, unele E-uri... Sa fie chiar asa? Adevarul este pe undeva, la mijloc, prejudecatile putānd fi īnscrise la rāndul lor fie la rubrica fals, fie la rubrica adevarat.
          
          Furnizeaza prea multe grasimi
          
          FALS. Grasimile saturate, nocive ce-i drept pentru sanatate, sunt prezente īn preparatele industriale din carne, dar ele sunt echilibrate si de alte ingrediente similare. Desi grasimile sunt prezente īntr-o proportie importanta īn mezeluri, 40-50% din continutul acestora e format din acizi grasi mono-nesaturati (cum ar fi uleiul de masline), 12% acizi poli-nesaturati, precum si alte uleiuri vegetale. Prezenta semnificativa a acizilor mono-nesaturati este explicata de īnsasi fiziologia digestiva a porcului (a carui carne se foloseste preponderent la fabricarea mezelurilor), animal mono-gastric. Continutul īn grasime al mezelurilor difera mult īn functie de sortiment: bunaoara, jambonul degresat este un aliment "usor" (cu un continut de 3-5% grasime), īn timp ce cārnatii pot avea pāna la 40% grasime. Alte preparate din carne si organe animale, cum ar fi pateul de ficat, au un aport de pāna la 300 mg de colesterol pe suta de grame, "amanunt" ce trebuie luat īn calcul de persoanele cu o rata crescuta a colesterolului.
          
          Consumul excesiv, risc pentru cancer
          
          ADEVARAT. Pāna nu demult, cercetarile privind riscurile declansarii cancerului nu faceau diferenta īntre consumul de carne si produse industriale din carne. Luate la un loc, pe seama acestora se punea un risc de peste 20%, pāna la 40%, si era vorba de consumul de porc, vaca, vitel, miel... Cel mai nou studiu european de amploare, īnceput īn 1993 si extins pe 472 000 de persoane din noua tari, carora li s-au īnregistrat obiceiurile alimentare, a reusit sa faca distinctia clara īntre consumatorii constanti de carne rosie si cei de mezeluri. Concluzia a fost ca riscurile legate de consumul de carne rosie s-au relativizat, īn timp ce obiceiul de a mānca zilnic minimum 60g de mezeluri a evidentiat un pericol de cancer colorectal crescut cu 50%. Acest efect s-ar datora de fapt īncarcaturii de nitriti care, īn contact cu fierul si alte substante din organism (amine) dau nastere unor substante cancerigene.
          
          Combat anemia
          
          ADEVARAT. Potrivit unui recent studiu britanic, femeile care manānca zilnic portii mici de carne rosie si de mezeluri (sub 90 g) au de doua ori mai putine riscuri de a se confrunta cu lipsa de fier din organism, īn comparatie cu cele care fac excese (peste 140 g pe zi). De exemplu, 100 g de cārnaciori uscati sau de salam mai slab asigura 100% din necesarul zilnic de fier al femeii active, aflata la vārste de dinaintea menopauzei. Acelasi lucru se īntāmpla īn cazul gravidelor si copiilor aflati īn procesul de crestere. De asemenea, sustin specialistii, una din patru femei suferinde de anemie īsi poate reface echilibrul fierului consumānd zilnic 100 g de mezeluri, dar nu mai mult.
          
          Pot declansa diabetul de tip II
          
          ADEVARAT. Un studiu american efectuat pe 90.000 de femei, mari amatoare de mezeluri (sunca si cārnati) a aratat ca riscul contactarii unui diabet de tip II este de doua ori mai crescut īn comparatie cu persoanele care consuma cantitati mici de mezeluri. Grasimile saturate sunt cele care favorizeaza declansarea bolii.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» ā€žPrintul rus al pianuluiā€ locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din ā€žCetatea filmuluiā€ de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 ā€“ S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: ā€žPODURI PESTE APEā€
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9