|
Amprente ale spiritualitatii noastreBiserica Sfintului Ioan Nou
|
|
|
luni, 03 mai 1999 |
În centrul Capitalei, în Piata Unirii, se afla înca - desi îngramadita între blocuri - biserica Sfântul Ioan Nou. Aici a existat înca din secolul al XVIII-lea o biserica având hramul Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul.
În centrul Capitalei, în Piata Unirii, se afla înca - desi îngramadita între blocuri - biserica Sfântul Ioan Nou. Aici a existat înca din secolul al XVIII-lea o biserica având hramul Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul. Initial biserica fusese o constructie simpla, fara turla, aceasta fiindu-i ridicata de Constantin Brâncoveanu, care i-a adaugat si o tinda, zugravind-o pe dinauntru.
Rând pe rând locasul a purtat diferite nume: "Biserca dinspre Doamna", "Biserica de Sus", "Sfântul Ioan cel Nou din Podul Beilicului", "Sfântul Ioan al Pârgoreanului" si în cele din urma, "Sfântul Ioan Gura Pietii".
Dupa cum afirma Ionescu Gion în "Istoria Bucurescilor" biserica de acum a fost cladita în 1766 de "Ionita Croitorul - staroste de boiangii, împreuna cu breslasii cojocari si boiangii". În 1818 biserica este restaurata si în pisania în piatra, cu litere chirilice, sunt mentionati ctitorii mai vechi sau mai noi, începând cu Ioanichie Ieromonah si terminând cu Zmaranda. În 1847, dupa marele incendiu, biserica este din nou restaurata, iar inscriptia în metal, asezata în pridvor, îl mentioneaza printre ctitori pe Iordache, staroste de boiangii si pe multi altii.
Biserica, de forma dreptunghiulara, are o singura absida, la altar, si un pridvor deschis spre apus, cu trei arcade sprijinite de stâlpi. Are doua turle asezate pe câte o baza cubica iar exteriorul are o ornamentatie simpla, cu doua registre de firide separate printr-un brâu. Biserica a fost restaurata complet în 1930-1940 dupa planurile arhitectului S. Bercu, iar pictura în fresca a fost reinnoita de pictorul L. Keher. În 1968 pictorul Traian Pârvu a executat cinci vitralii pe partea sudica, în 1970 Olga Greceanu a curatat pictura si în acelasi an a fost facut mozaicul "Botezul Domnului" de pe frontispiciu. În 1971 Iosif Wass a realizat în pridvor mozaicurile Sfintilor apostoli Petru si Pavel cu o rama de sculptorul Francisc Heteni. Dupa cutremurul din 1977 au fost facute consolidari serioase care nu pot fi percepute din exterior.
La 30 mai 1986 s-a efectuat o translatie, de catre o echipa condusa de inginerul Eugen Iordachescu. Cu acest prilej, au fost descoperite elemente apartinând primei biserici, salvându-se o cruce de piatra montata acum în pronaos. Desi, pe nedrept, nu figureaza pe lista monumentelor istorice, biserica ramâne un simbol al orasului de odinioara.
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele: - 1 luna: 13,00 lei - 2 luni: 26,00 lei - 3 luni: 39,00 lei - 4 luni: 52,00 lei - 5 luni: 65,00 lei - 6 luni: 78,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 WhatsApp: 0722.625.622 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|