|
Amprente ale spiritualitatii noastre
Catedrala Sfântul Mihail
|
|
|
marţi, 22 iunie 1999 |
Vechiul centru al orasului Cluj-Napoca este dominat de catedrala romano-catolica Sfântul Mihail. Atestata documentar pentru prima oara în 1348-1349, era mentionata ca o "biserica parohiala a sfântului arhanghel Mihail si capela Sfântului Iacob".
Vechiul centru al orasului Cluj-Napoca este dominat de catedrala romano-catolica Sfântul Mihail. Atestata documentar pentru prima oara în 1348-1349, era mentionata ca o "biserica parohiala a sfântului arhanghel Mihail si capela Sfântului Iacob".
Constructia impunatoare de astazi - prima biserica hala cu trei nave, realizata integral - este însa rodul unei munci îndelungate. Se pare ca prima faza a constructiilor se situeaza între 1350-1380, iar amplificarea planurilor a dus la desavârsirea acestei opere monumentale pentru a carei realizare au fost necesare aproape doua secole. Biserica Sfântul Mihail, biserica hala cu cor poligonal, flancat de doua altare laterale, prezinta trei nave boltite în forma de stea si doua turnuri proiectate pe fatada de vest. Este o dovada concreta a maiestriei si tehnicii mesterilor pietrari de odinioara. Constructia bisericii s-a desfasurat în cinci perioade, fiecare aducând noi elemente edificiului. Reforma religioasa, cu tendinte iconoclaste, avea sa-i aduca mari prejudicii în secolul al XVI-lea si de aici absenta bogatiei de decor. Exista câteva sculpturi cu influente vizibil laice în care apar: o târgoveata, un pietrar, dascalul si învatacelul, la care specialistii au sesizat apropieri cu opere ale atelierelor maghiare, germane si chiar ale celui portughez condus de vestitul Peter Parler.
Reliefurile exterioare prezinta: cel din vest pe Moise, cel din sud rugaciunea de pe Muntele Maslinilor, iar cel din vest pe Arhanghelul Mihail. O lucrare de mare valoare este portalul sacristiei, cu influente ale Renasterii italiene. Grupul statuar din 1748, reprezentând Rastignirea, apartinând barocului târziu, este opera lui Johann Nactigall. Pictura a fost în mare parte distrusa, zarindu-se numai slabe urme de fresca, portiuni întregi fiind scoase la lumina în secolul trecut si în secolul nostru. În 1886 au fost scoase de sub tencuiala picturile capelei Schleynig, o friza reprezentând Patimile, iar în 1956-57 s-au descoperit urme de pictura în nava sudica si cea nordica. Pictura din altarul lateral din sud, înfatisând Adorarea magilor, realizata în spiritul barocului târziu, este opera lui Franz Anton Maulbertsch (1724-1796). Amvonul si cele doua altare sunt singurele piese care au ramas din bogatul mobiliar eclesiastic pe care biserica îl avea în secolul al XVIII-lea. Ele au fost executate între 1740-1750 de Johann Nachtigall si Anton Schuchbauer.
Strajuita de statuia ecvestra a lui Matei Corvin, Catedrala Sf. Mihail este în acelasi timp farâma de arta, de istorie si de credinta.
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele: - 1 luna: 13,00 lei - 2 luni: 26,00 lei - 3 luni: 39,00 lei - 4 luni: 52,00 lei - 5 luni: 65,00 lei - 6 luni: 78,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 WhatsApp: 0722.625.622 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|