Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Painea cea de toate zilele 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Painea cea de toate zilele

Imprimare E-mail
marţi, 16 mai 2006

Se poate vorbi la capitolul terapii complementare despre consumul de paine? Cu siguranta, da. Aceasta, deoarece, desi painea este un produs alimentar inclus in cotidian, ea poate deopotriva sa determine unele dezechilibre ale sanatatii ori sa ne ofere anumite substante necesare organismului, capabile sa restabileasca starea normala. Un argument cat se poate de concret: painea este frecvent acuzata ca ar fi principala responsabila de kilogramele in plus pe care le adunam. Apare insa un pradox: astazi, consumam in medie 130 grame de paine pe zi, fata de 600 grame, in urma cu aproximativ un secol. Si cu toate acestea, supraponderalitatea si obezitatea se afla pe o panta ascendenta!

Cu cele 60% de glucide, 10% proteine si sub 1% lipide, prezente in mod natural in cereale, painea ar putea fi considerata un aliment ideal, care nu intamplator se consuma inca din copilaria omenirii. De altfel, nu mai putin de jumatate din nevoile energetice ale organismului nostru se pot acoperi cu substante componente ale painii, cum sunt glucidele complexe. Pentru sistemul digestiv, ea este de mare ajutor (evident, nu orice sortiment), intrucat fibrele continute stimuleaza excelent digestia, iar la nevoie, in cazul unor persoane cu afectiuni ale stomacului poate deveni un pansament gastric important. Pe de alta parte, painea de grau si cea de secara era folosita odinioara in mod curent ca leac impotriva pelagrei. Chiar si in uz extern se utiliza ca remediu. De exemplu, miezul de paine putin inmuiat in vin rosu, aplicat pe locuri de pe corp cu contuzii, facea sa se retraga umflatura si sa dispara vanataile.


 In ultima perioada, nutritionistii au inceput sa pledeze pentru folosirea painii (din faina neagra, cu tarate, cu secara etc., dar nu cea din faina alba) si in cadrul regimurilor de scadere in greutate. Explicatia readuce in prim-plan glucidele complexe sau asa-numitele zaharuri lente. Acestea permit limitarea stocarii grasimilor in organism si totodata dau mai repede senzatia de saturare, ceea ce presupune, automat, consumul unei mai mici cantitati de prajituri, de pilda. Totusi, privitor la calitatile terapeutice ale acestui produs, niciodata nu trebuie omis amanuntul ca faina, cu cat este mai rafinata, cu atat isi pierde mai mult din continutul de fibre si de nutrimente. Motiv suficient de important pentru a opta pentru painea cu tarate, cea de secara, cea tip graham sau integrala, in defavoarea multiplelor sortimente de paine alba, mai placut mirositoare si cu gust poate mai agreabil, insa mai sarace. De aceea, va prezentam in continuare si cateva dintre calitatile principalelor tipuri de paine.


 - Painea alba (270 calorii la 100 grame). Mai bine tolerata la nivel digestiv decat cea integrala, fiind mai saraca in fibre, este totodata mai putin bogata si in nutrimente, din cauza rafinarii fainii. Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului.
 - Painea integrala (230 calorii la 100 grame). Bogata in vitamine, in minerale si in fibre (de 2-3 ori mai multe decat in painea alba), este deci mult mai sanatoasa si satura mai repede. Pe de alta parte, aportul sau de magneziu in corp este de 90 mg, fata de 35 mg, cat contine o bagheta. S-a observat insa ca impiedica partial absorbtia de minerale in organism, motiv pentru care se recomanda evitarea consumului ei de catre copii si de catre femeile insarcinate.
 - Painea cu tarate (230 calorii la 100 grame). Este foarte bogata in vitamine de tip B (2,5 mg, fata de 0,32 mg in bagheta). Buna sursa de fibre, accelereaza tranzitul intestinal. Pe de alta parte, continutul de acid fitic ingreuiaza asimilarea calciului, a fierului si a magneziului. De aceea, se recomanda alternarea cu alte tipuri de paine si sa nu se dea copiilor.
 - Painea de secara (230 calorii la 100 grame). Bogata in fibre, accelereaza tranzitul intestinal, astfel ca reprezinta un bun mijloc natural de combatere a constipatiilor pasagere. Continutul ridicat de celuloza o face insa ceva mai dificil de digerat, asa ca e bine sa nu se consume in fiecare zi.
 - Painea de tip briosa sau chiflele (270-320 calorii la 100 grame, din cauza compozitiei: faina extrarafinata, zahar, materii grase, lapte). Un pic cam bogata in proteine, mai mult decat celelalte sortimente de paine, „vinovate” fiind laptele si ouale din compozitie. Este mai grasa si mai dulce decat painea clasica, fapt care recomanda limitarea consumului, mai ales in perioadele de regim.
 - Specialitatile cu seminte de diverse tipuri (susan, floarea-soarelui, miez de nuca etc.), cu cereale, cu ceapa, cu mac s.a. (270-320 calorii la 100 grame).

Oleaginoasele din compozitie fac ca aceasta paine sa fie bogata in lipide, dar si in acizi grasi utili organismului si in minerale. Totusi, continutul considerabil in grasimi saturate impune o oarecare prudenta in consumul ei. De altfel, semnalul este valabil in orice situatie: nu evitati sa mancati paine, insa mare atentie si la ce anume alegeti!

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom PĂ©rignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9