Prima pagina arrow BLITZ arrow Festivalul de la Cannes si... dosarele X 05 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Festivalul de la Cannes si... dosarele X

Imprimare E-mail
luni, 18 ianuarie 1999
  
     Ce legatura poate exista între Festivalul de la Cannes si filmul de lung metraj "X Files" ori serialul cu acelasi nume? Nici una, numai ca nu despre asta e vorba. Istoria de peste jumatate de secol a Festivalului pastreaza în memoria sa file de.   
     Ce legatura poate exista între Festivalul de la Cannes si filmul de lung metraj "X Files" ori serialul cu acelasi nume? Nici una, numai ca nu despre asta e vorba. Istoria de peste jumatate de secol a Festivalului pastreaza în memoria sa file de... dosare X, în care sunt înscrise, printre altele, întâmplari neasteptate, surprize placute sau neplacute, dar oricum amuzante din perspectiva actuala. Într-un numar trecut al revistei noastre am mai prezentat unele dintre ele, iar astazi vom adauga altele, în ideea de a mai îndeparta gustul amar pe care editia din anul acesta a Festivalului, ca o încununare parca a altor câteva editii precedente, l-a lasat lumii întregi prin modul în care juriul cooperant la jocurile de culise a acordat premiile.
     
     Furia naturii dezlantuite
       
     Anul 1947 este considerat anul furtunii la Cannes. La numai câteva zile de la deschiderea Festivalului, un vânt turbat a luat cu asalt Cannes-ul. În câteva minute, acoperisul Palatului a fost spulberat, rupt în bucatele marunte si împrastiat pe o raza de sute de metri. Un grup de 73 de gazetari aflati într-o croaziera spre L'Ile de Lerins s-au trezit prizonieri ai furiei marii. Întoarcerea la tarm ar fi fost riscanta, asa ca s-a luat hotarârea sa înnopteze pe insula...
     
     Greve-surpriza
       
     În 1948, muncitorii din constructii care au lucrat la refacerea Palatului avariat de furtuna au fost cei care au luat cu asalt fastuoasa cladire, perturbând desfasurarea ceremoniei. Motivul? Statul nu-si reglase conturile cu antreprenorul Zincaro, îi datora acestuia vreo 15 milioane de franci, iar muncitorii nu fusesera platiti. Cu doi ani înainte, în 1946, buna desfasurare a Festivalului mai fusese sabotata, la acea data de greva vamesilor care au blocat filmele la frontiera. A fost nevoie de negocieri aprinse pentru ca Festivalul sa nu ramâna fara... imagine. În 1976, personalul hotelier din Cannes a intrat în greva chiar în perioada derularii Festivalului, asa ca mofturoasele staruri au fost nevoite sa-si strânga singure patul si sa se descurce singure în tot felul de situatii în care, de obicei, apelau la ajutoare. Nemultumirea fotografilor a luat si ea aspectul unei greve spontane, la editia din 1983 a Festivalului. Reguli noi si aberante dupa parerea lor fusesera impuse o data cu intrarea în folosinta a noului Palat al festivalurilor. În plus, cuprinsa de un trac de nestapânit, Isabelle Adjani le irosise o zi de lucru fotografilor, fara ca macar o poza sa fie publicabila. A fost picatura care a umplut paharul. În semn de protest ei au depus aparatele de filmat pe scarile Palatului, formând un culoar de trecere "mort" pentru actrita capricioasa. Doua ore mai târziu, când Isabelle Adjani cobora scarile Palatului, pasii ei pareau mai nesiguri ca oricând în fata nemiloaselor Kodak sau Nikon.
     
     Necunoscuta de la Cannes
       
     Cu patru ani înainte de "Basic Instinct", Sharon Stone îsi facea aparitia la Cannes neînsotita de garda de corp personala. Nimeni sau aproape nimeni nu facea mare caz de prezenta sau absenta ei la Festival, desi figura pe genericul thriller-ului "Scissors" care urma sa fie promovat cu acel prilej. Putinii gazetari care o abordau pentru un interviu au avut atunci ocazia sa stea de vorba cu viitoarea bomba a Hollywood-ului cel putin câte o jumatate de ora fiecare. Ba chiar în tęte-ŕ-tęte, în camera ei de la Carlton. Foarte abordabila la acea vreme (ceea ce azi nu se mai întâmpla), si mai ales lipsita de prejudecati ca întotdeauna, Sharon Stone acorda interviuri îmbracata doar într-un halat de baie sau în sumare déshabillé-uri.
     
     Eroi adevarati
       
     Festivalurile de la Cannes au si eroii lor. Mai întâi, Henri Vidal care a salvat-o de la înec pe Michele Morgan. Dupa o petrecere pe Insula Sainte-Marguerite unde valurile de bautura tulburasera mintile tuturor, celebra actrita se îmbarcase pe un vapor pentru a se întoarce la Cannes. Acesta s-a ciocnit de o alta ambarcatiune si, bineînteles, "veselii" pasageri s-au aflat la un pas de moarte. Doi ani mai târziu, atleticul Kirk Douglas a sarit în ajutorul unui barbat a carui barca se rasturnase în valuri. Vizibil necunoscator al vedetelor de film american, omul salvat l-a tratat pe actor ca pe un salvamar oarecare, i-a adus mii de multumiri si a insistat sa-i ofere drept recompensa o suma de bani. Douglas nu si-a dezvaluit identitatea, numai ca peste câteva zile întâmplarea i-a pus din nou fata în fata pe cei doi, de data aceasta la un dineu de gala din cadrul Festivalului.
     
     Film-bomba
       
     În 1975, filmul care a produs explozie la Cannes s-a intitulat "Exhibition" (regizor: Jean-François Davy). A fost categorisit film porno. Actrita Claudine Beccarie, foarte în voga pe atunci la acest gen de filme, "spunea si arata totul pe ecran". Filmul a iscat un adevarat scandal, dar în acest fel a stârnit curiozitatea publicului. Siruri nesfârsite de oameni s-au format imediat, pentru a patrunde în sala de spectacol. Inutil sa mai spunem ca filmul nu a obtinut trofeul, dar a avut parte de încasari care au batut la acest capitol toate filmele "de bun simt". Peste l milion de spectatori s-au înregistrat pe teritoriul Frantei.
     
     Fotografie de senzatie
       
     Scandal în 1954. Lipsit de prejudecati si destul de afemeiat, Robert Mitchum a fost surprins de fotografi acoperind cu palmele sânii goi ai unei starlete, Simone Sylva. Fotografia "senzationala" pentru vremea aceea a facut înconjurul lumii, spre indignarea celor doi protagonisti. Puritanii de la Hollywood au gasit potrivit sa-l puna la colt pe libertinul actor, sub amenintarea ca viitorul carierei lui va avea de suferit. Ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, Simone Sylva care nici pâna în momentul fotografiei nu se bucurase de o reputatie prea buna, s-a izbit de refuzul total al producatorilor si cineastilor de a-i mai oferi vreo sansa, asa ca, dupa câtiva ani, s-a sinucis.
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9