|
Amprente ale spiritualitatii noastreBiserica Fundenii Doamnei
|
|
|
luni, 06 septembrie 1999 |
Construita pe malul lacului Fundeni, la marginea de nord-est a Capitalei, biserica, ridicata de spatarul Mihai Cantacuzino, este terminata la 1 august 1699. Desi înaltata în epoca de înflorire a stilului brâncovenesc, ea prezinta multe elemente care o diferentiaza de celelalte monumente din aceeasi perioada atât din punct de vedere al constructiei cât si ca sistem de compozitie.
Construita pe malul lacului Fundeni, la marginea de nord-est a Capitalei, biserica, ridicata de spatarul Mihai Cantacuzino, este terminata la 1 august 1699. Desi înaltata în epoca de înflorire a stilului brâncovenesc, ea prezinta multe elemente care o diferentiaza de celelalte monumente din aceeasi perioada atât din punct de vedere al constructiei cât si ca sistem de compozitie. Biserica are un plan treflat, este mai putin lunga decât alte locasuri, are ziduri groase iar turla de pe naos, lipsita de postament pare scunda. Scara de acces catre clopotnita este ascunsa în zid, iar pridvorul larg este rezemat pe arcadele trilobate si pe coloane scurte, sculptate în piatra. Este printre putinele locasuri la care apare, pastrându-se decoratia în stucatura, devenita o caracteristica predominanta a secolului al XVIII-lea. Brâuri de stucatura, executata în solzi de peste, despart fatada bisericii în trei registre inegale ca înaltime si ornamentate în aceeasi tehnica într-o mare varietate de elemente decorative. Registrul inferior este decorat cu panouri rombice, polilobate, legate între ele. În registrul de mijloc, cel mai înalt, se afla ferestrele si panouri împodobite cu motive orientale, cu caracter de unicat. De altfel, dupa motivele folosite, se crede ca decoratia a fost facuta de un artist persan. Registrul superior este ornamentat cu medalioane circulare - rozete - despartite prin câte un chiparos în relief. Cornisa, este bogat profilata, iar în pridvor se afla o ampla compozitie a renumitului zugrav Pârvu Mutu (1657-1735), reprezentând Judecata de Apoi. Reparatiile ulterioare au pastrat nestirbite pretioasele decoratii. Dintre aceste reparatii, deosebit de importanta este cea realizata din initiativa Doamnei Mariei Ghica, vaduva domnitorului Grigore Dimitrie Ghica. De atunci, biserica a fost numita de locuitorii orasului "Fundenii Doamnei". Locas de pioasa închinaciune, biserica trebuie în acelasi timp admirata ca un monument original cu o importanta influenta în arhitectura ulterioara a întregii tari.
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele: - 1 luna: 13,00 lei - 2 luni: 26,00 lei - 3 luni: 39,00 lei - 4 luni: 52,00 lei - 5 luni: 65,00 lei - 6 luni: 78,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 WhatsApp: 0722.625.622 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|