Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Alchimia vinului
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Alchimia vinului

Imprimare E-mail
duminicć, 28 noiembrie 1999
    
     Pentru ca ne aflam īn acea perioada a toamnei cānd vinul īsi face īn mod triumfator intrarea īn existenta noastra pe calea vinului nou, merita sa facem o discutie pe marginea alchimiei vinului īn general, alchimie foarte putin cunoscuta. Stiinta ne-a dat posibilitatea sa ne clarificam opinia fata de bauturile alcoolice, īn general, si fata de vin, īn particular, opinie care a fost foarte variabila de-a lungul timpului.     
     Pentru ca ne aflam īn acea perioada a toamnei cānd vinul īsi face īn mod triumfator intrarea īn existenta noastra pe calea vinului nou, merita sa facem o discutie pe marginea alchimiei vinului īn general, alchimie foarte putin cunoscuta. Stiinta ne-a dat posibilitatea sa ne clarificam opinia fata de bauturile alcoolice, īn general, si fata de vin, īn particular, opinie care a fost foarte variabila de-a lungul timpului.    
     Citez un fragment dintr-un recent document al Facultatii de medicina din Franta, privind vinul; „Vinul nu constituie un veritabil aliment, toxicitatea sa datorata prezentei alcoolului trebuind sa-i reduca īn mod sever consumul, alcool care nu trebuie sa depaseasca cantitatea de un gram pe kilogramul de greutate corporala si pe zi".    
     Īn documentul mentionat ni se mai face specificarea ca vinul nu trebuie sa fie considerat drept suc de struguri fermentat, asa cum se crede īn mod obisnuit, si aceasta pentru ca el cuprinde un numar important de substante aditive. Aceste substante pot fi categorisite īn mai multe grupe ca: produse de vinificatie, substante conservante, clarifiante, stabilizante si adjuvante ale filtratiei. Lista acestor substante este foarte mare si se considera a fi de domeniul cifrei de 40, cele mai importante dintre acestea fiind anhidrida sulfuroasa, bisulfitii, acidul tartric, fosfatul de calciu, fosfatul de amoniac, taninul, tartratul de potasiu, caseina, gelatina, pamāntul de infuzorii, amianta, negrul animal sau vegetal, fericianura de potasiu, guma arabica, diversele ierbicide si pesticide etc., etc. Aceasta fara a socoti si zaharul, care se adauga pentru a-i ameliora gustul si a-i ridica continutul de alcool.    
     Toti acesti aditivi, oricāt de liciti ar fi acestia, fac din vin īn primul rānd o bautura chimica si numai īn al doilea rānd o bautura reprezentānd un suc natural de struguri fermentat. Din nefericire īnsa, toti acesti produsi chimici, desi exercitānd efecte favorabile īn asa-numitul proces de vinificatie, exercita si efecte nefavorabile īn ceea ce priveste sanatatea. Se stie, de exemplu, din acest punct de vedere, ca excesul de anhidrida sulfuroasa sau de fericianura de potasiu nu este lipsit de prejudicii pentru organism. S-a demonstrat, de exemplu, pe cale experimentala, ca anhidrida sulfuroasa, dincolo de limita de 45 mg, genereaza simptome dezagreabile, ca arsurile de stomac, si mai ales migrene. Or, īn Franta, cantitatea de anhidrida sulfuroasa folosita īn vinificatie depaseste adesea pragul a 100 mg.    
     Alchimia vinului este, dupa cum vedeti, nu numai cāt se poate de chimica, ci si cāt se poate de complexa. Vinul reprezinta, īn esenta, o performanta chimica care, aparent, ne da impresia ca am egalat sau chiar am īnfrānt natura. Īn realitate īnsa, natura nu poate fi egalata niciodata, iar epoca vinurilor naturale, dupa cum afirma unii specialisti, s-a īncheiat de mult.
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» ā€žPrintul rus al pianuluiā€ locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din ā€žCetatea filmuluiā€ de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 ā€“ S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: ā€žPODURI PESTE APEā€
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9