Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow O poveste adevarata despre sarbatorile de iarna      Cele trei umbre" car
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 8 vizitatori online

O poveste adevarata despre sarbatorile de iarna      Cele trei umbre" car

Imprimare E-mail
smbt, 25 decembrie 1999
    
     Vom vorbi, asadar, n prezentul articol, despre trei mari personaje de ordin istoric, ale caror umbre - incredibil, dar adevarat! - se plimba printre noi n timpul ospetelor prilejuite de sarbatorile de iarna. Este vorba despre un rege legendar al Asiriei, de un general roman, si de cel mai mare medic al medicinii antice.     
     Vom vorbi, asadar, n prezentul articol, despre trei mari personaje de ordin istoric, ale caror umbre - incredibil, dar adevarat! - se plimba printre noi n timpul ospetelor prilejuite de sarbatorile de iarna. Este vorba despre un rege legendar al Asiriei, de un general roman, si de cel mai mare medic al medicinii antice.    
         
     Virtutea ospatului sardanapalic    
         
     Primul personaj - Sardanapal - acest rege legendar al Asiriei care, potrivit traditiei, este ultimul descendent al Semiramidei (regina tot legendara careia i se atribuie fundarea Babilonului si a gradinilor suspendate de acolo), si-a cstigat o perena longevitate nu att prin ispravile sale de conducator de stat si de osti, ct prin ospetele sale proverbiale pe care le organiza, ca si prin promovarea unei optici cantitative pe linie de consum alimentar. Pentru Sardanapal a mnca mult reprezenta o virtute de prim ordin.Mncatul hulpav de acum 100 de ani    
     Iata ce ne scrie n acest sens Al. O. Teodoreanu, cunoscut si cu pseudonimul de Pastorel, realizator de stralucite pagini n domeniul literaturii gastronomice: E destul sa cetim ce si ct se mnca altadata, pentru a ne da seama ca cel mai mare si cel mai hulpav mncau din zilele noastre n-ar fi n stare sa ingereze n 24 de ore ceea ce ingerau, la o singura masa, acum numai o suta de ani, cei cu dare de mna".    
         
     Spectacol gastronomic la Lucullus    
         
     Daca regele asirian a devenit nemuritor prin performantele cantitative pe care le imprima meselor, generalul roman Lucullus, care a trait n primul secol de dinaintea erei noastre, si-a cstigat o faima similara prin reliefarea laturii calitative asadar prin punerea accentului deci pe prepararea unor bucate ct mai fine, ct mai gustoase si ct mai sofisticate, ca si prin servirea acestor mncaruri n conditiuni de mare spectacol si de lux. Expresia ncetatenita n limbajul gastronomic de masa la Lucullus", atesta tocmai aceasta realitate.    
     Binenteles ca pna la urma, s-a ajuns n mod logic la o unificare a acestor puncte de vedere, punndu-se accentul deopotriva att pe calitate, ct si pe cantitate. Prin Macrobius, un scriitor roman din secolul al V-lea era noastra, intram n posesia unui meniu viznd un ospat al unor oameni cu dare de mna" cum spunea Pastorel, oameni de pe vremea lui Cezar. La acel ospat dupa midii, stridii, sturzi pe sparanghel, gaini fripte si fierte, dupa peste cu sos de midii si de stridii - toate aceste bucate alcatuind doar aperitivele, urma adevarata masa compusa din variate feluri de scoici, peste, potrnichi si vnat. De pe masa apoi nu lipseau nici ntr-un caz ugerele de scroafa - n mare voga pe atunci - ca si diversele tocane de peste sau iepure. De pe masa, de asemenea nu lipsea traditionalul cap de porc, mpodobit cu tot felul de ornamente legumicole sau floricole.    
         
     Avertismentul lui Hipocrat    
         
     Cel de-al treilea personaj al povestii mele n legatura cu ospetele sarbatorilor de iarna, a carui umbra se perinda printre noi este Hipocrat, cel mai mare medic al medicinii antice (460-375 .e.n.), ca si stiinta ngrijirii sanatatii, pe care cu atta autoritate a promovat-o. Aceasta stiinta a demonstrat, fara drept de apel, ca ospetele sardanapalice, cele la Lucullus", acele pantagruelice si gargantuesti, asa cum se nimeresc a fi uneori si acelea din timpul sarbatorilor de iarna, n special de Craciun si Revelion, sunt n esenta autentice traumatisme digestive, autentice suprasolicitari alimentare, cu tot ce decurge din aceasta realitate.    
         
     Atentie la traumatismul gastronomic    
         
     Si, n asemenea situatii pe nesimtite, se ajunge de la uz la abuz. Caci, cine este acela care va putea rezista tentatiei sarmalelor, a crnatilor, soriciului, piftiei, tobei si attor bucate traditionale, pentru care vom face tot efortul necesar, ca macar pe unele dintre ele sa le avem pe masa. Or, sa nu uitam, ca alimentele cel mai dificil de digerat sunt cele mai bogate n grasimi cum sunt acelea de mai sus. Sa nu uitam, de asemenea, ca organismul nu poate digera grasimile dect dupa ce acestea au fost emulsionate de catre sucurile gastrice si intestinale, ntocmai dupa cum grasimea de pe mna nu poate fi nlaturata dect dupa ce a fost emulsionata cu sapun si apa fierbinte. Un ospat, un traumatism digestiv deci, presupune intensificarea peristaltismului, intensificarea secretiilor digestive, biliare si pancreatice, respectiv un efort semnificativ din partea organismului, efort care nu va ramne fara consecinte pentru diversele boli din economia tubului digestiv, a ficatului, pancreasului si rinichilor.    
     De fapt omul civilizatiei moderne nici nu mai rezista la aceste traumatisme digestive, si asta din trei motive principale. n primul rnd, pentru ca el si-a cam pierdut antrenamentul pentru asemenea mese. n al doilea rnd, pentru ca gradul de cultura al omului modern pe linie de alimentatie nu-i mai permite de a face asemenea excese. n al treilea rnd, pentru ca acelasi om modern stie foarte bine ca excesele pe linie de alimentatie si n special de grasimi nseamna obezitate, ateroscleroza, artroza, varice, flebita, tromboza, litiaza veziculara sau renala, diabet etc., etc. ntr-adevar, sunt trei parti n ceea ce mannca omul: una, pentru nevoile reale ale organismului, alta pentru nevoile gustative, si ultima pentru bolile ce vor urma.    
     
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
» Jurnalism inainte de Hristos
» Jurnalism inainte de Hristos
» Tarragona – oras roman
» Triumful unui romantic
» Arta plastica preistorica
» Ce-i mult, nu-i bun!
» A vedea dincolo de chipuri
» Cand dragostea „ca-n filme” devine realitate
» Horoscopul saptamanii: 10-16 decembrie 2018
» 6 decembrie 1421- S-a nascut Henric al VI-lea al Angliei
» Tema: „URIASII”
» Inselatorii cu studii stiintifice
» Puterea unei împaratese
» Incidentul „Tornado”
» Friptura înnabusita
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9