De-a lungul vietii, peste un sfert din populatie prezinta una sau mai multe tulburari mintale sau de comportament. Practic, toate canalele de informare transmit informatii directe sau indirecte despre acest fenomen aflat in evolutie, cu atat mai mediatizat – din pacate –, cu cat cazurile senzationale apar mai pregnant. Idee neinspirata, si pentru ca tocmai asemenea alimentari artificiale ale interesului public au si rolul de a stimula alte manifestari similare.
Pe de alta parte, cum am mai spus-o, cateva tulburari mintale de baza au fost ramificate pe taram teoretic, pentru a se canaliza interesul si catre medicatii asa-zise specifice. In speta, medicamente noi, cu preturi adaptate la momentul prezent, dar cu mult-asteptatul plus de eficacitate, totusi, discutabil. - Romania e dramatic lovita de acest flagel al afectiunilor mintale si neurologice, din cauza multor factori „colaterali”, cei mai numerosi, de origine sociala. De aceea, este important sa cunoastem manifestarile respective, lasand deocamdata deoparte ceea ce poate fi lesne categorisit drept speculatie. - Depresia este o tulburare mintala curenta, caracterizata prin tristete, pierderea interesului pentru orice activitate si scaderea drastica a energiei. Ea variaza in functie de durata, de intensitatea manifestarilor, iar sinuciderea – ca incercare individuala de iesire din context, insa destul de frecvent incercata – poate fi evitata, cu participarea cuiva „exterior”.
Deseori, se intalnesc tulburarile bipolare, cand depresia alterneaza cu iritabilitatea ori cu exuberanta exagerata. Impreuna cu schizofrenia, tulburarile depresive se afla la originea a circa 60% din sinucideri! Cauzele sunt variabile: factori psihosociali (situatie materiala precara si nesiguranta zilei de maine, divort, pierderea cuiva drag etc.), factori genetici si biologici si altele. Prevalenta pe plan mondial variaza de la o populatie la alta, potrivit estimarilor, actualmente suferind de depresii aproape 125 milioane de persoane. In fiecare an, 5,8% din barbati si 9,5% din femei se confrunta cu un episod depresiv. Tratamentul se realizeaza, pentru cei mai multi pacienti, cu antidepresive; de asemenea psihoterapia e foarte eficienta sau cele doua se asociaza. Totusi, ceea ce ar putea avea efect sporit se refera la realizarea concreta a unei retele de sustinere pentru indivizii, familiile si grupurile sociale care prezinta vulnerabilitate sporita la depresii. Referitor la prevenirea acestora, datele existente sunt inca prea putin transante.
ä Schizofrenia este o tulburare aparuta in general la sfarsitul adolescentei sau la inceputul varstei adulte. Ea se caracterizeaza prin distorsiuni profunde de judecata, afectand limbajul, gandirea, simturile si constiinta propriei identitati. Deseori, s-au inregistrat experiente psihotice cu halucinatii auditive sau cu delir. Schizofrenia afecteaza modul in care subiectul actioneaza, facandu-l sa-si piarda deprinderile, ca si pe cele de a-si gestiona propria viata sau de a studia. In lume exista circa 24 milioane de persoane schizofrenice, cu o frecventa aproape egala la cele doua sexe, dar tendinta de aparitie este mai tardiva la femei, cu evolutie mai buna dupa tratament.
Tratamentul are trei componente principale: – medicamentele pentru ameliorarea simptomelor si evitarea recaderilor; – educatia si interventiile pe domeniul psihosocial, pentru a-i ajuta pe pacienti (inclusiv familiile lor) sa faca fata maladiei; – readaptarea, pentru a-i ajuta pe pacienti sa se (re)integreze in comunitate.
Din nefericire, preventia primara nu este posibila, motiv pentru care majoritatea cercetarilor actuale urmaresc dezvoltarea unor mijloace de identificare a stadiilor precoce. Aceasta ar permite stabilirea rapida a unui tratament si diminuarea riscurilor de recidiva sau a leziunilor reziduale grave. De asemenea, se spera ca in circa 50% din cazuri sa dea rezultate pozitive chimioterapia. Un semnal de alarma major ramane insa faptul ca, pentru cealalta jumatate, pronosticul trimite catre cronicizare sau catre recurenta, cu simptome reziduale si cu limitari importante ale activitatilor zilnice. Motiv suficient de serios, pentru a pastra o vigilenta permanenta, din acest punct de vedere, lasand deoparte prejudecatile absolut neintemeiate referitoare la tulburarile mintale si neurologice, prezentate trunchiat sau eronat.
Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|