25 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Desecretizarea OZN din Brazilia continua

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 In decembrie 2012 a avut loc, lânga splendidele cascade Iguassu, din Brazilia, cel de al IV-lea Forum International OZN, sub coordonarea lui Ademar José Gevaerd, principala personalitate a ufologiei braziliene, editor al revistei Brazilian UFO Magazine. Cu aceasta ocazie s-a lansat asa-numita „Scrisoare de la Cascadele Iguassu”. Documentul, semnat de aproape 30 de vorbitori, din peste o duzina de tari, ca si de circa 600 de persoane care au asistat la lucrari, cerea sa se desecretizeze toate arhivele secrete OZN ale Ministerului Apararii din Brazilia si sa se creeze, sub egida Fortelor Aeriene Braziliene, o comisie oficiala pentru investigatii OZN.

Scrisoarea este pasul cel mai recent în campania „OZN-urile: Libertate de Informare Acum” condusa de Comisia Braziliana a Cercetatorilor OZN (CBU), prin Brazilian UFO Magazine, campanie care a avut pâna la ora actuala drept rezultat desecretizarea de catre Guvernul Brazilian a aproximativ 4500 de pagini de documente, înainte clasificate, privind fenomenul OZN.

 Ca raspuns la Scrisoarea de la Iguassu, care cerea ca toate documentele privind subiectul OZN, aflate în posesia Fortelor Navale si Fortelor Aeriene, sa fie facute publice, în concordanta cu Legea Accesului la Informatii (Access to Information Act), pe 18 aprilie 2013, a fost convocata o sedinta la sediul Ministerului Apararii, din capitala federala Brasília. Sedinta a fost o continuare a unei întruniri anterioare, de la începutul aceleiasi luni, când Ministerul a discutat procedurile administrative în acest sens.

 La sedinta din 18 aprilie au participat peste 20 de persoane. În numele ministrului apararii (ambasadorul Celso Amorim), secretarul pentru coordonarea si organizarea institutionala a Ministerului Apararii, Ari Matos Cardoso, ca si alti oficiali din minister, au primit membrii Comisiei Braziliene de Cercetatori OZN (CBU). La întrunirea care a durat circa 75 de minute, au fost prezenti de asemenea câtiva reprezentanti ai Fortelor Aeriene Braziliene, ai Fortelor Navale si ai Armatei Terestre, toate subordonate Ministerului Apararii. Toti acestia au fost solicitati sa respecte pe deplin solicitarile ufologilor.

Acces interzis

 Întrunirea din 18 aprilie a fost ceruta pentru a discuta problemele care împiedica accesul la unele rapoarte militare asupra Obiectelor Zburatoare Neidentificate (OZN). În timpul sedintei, cercetatorii OZN au prezentat dificultatile întâmpinate în accesarea documentelor clasificate secret sau ultra-secret. Asa cum spunea A.J. Gevaerd, „Multe probleme au ramas nesolutionate, privind incidente faimoase, cum este Cazul Varginha, incidentul Mearim, sau observatiile din Insula Trinidad”.

 Secretarul Ari Matos, a declarat ca acele cazuri pentru care informatiile nu sunt desecretizate pentru marele public sunt exceptii. „Regula generala este ca toate documentele sa fie facute accesibile. Unele cazuri trebuie sa treaca de termenele legale, dar este o problema care va fi curând rezolvata”.

 Potrivit directorului Departamentului pentru organizare si legislatie al Ministerului Apararii, Adriano Portella, militarii au depus toate eforturile pentru a respecta termenele impuse de Legea Accesului la Informatii pentru declasificari si punerea documentelor la dispozitia publicului. „Legea prevede un termen de doi ani de la promulgare pentru revizuirea unei informatii care a fost clasificata ca secret sau ultra-secret... Treaba fiind terminata, documentele vor fi declasificate în intervalele prevazute de lege”.

 Conform evaluarii lui Ari Matos, cel mai important rezultat al întâlnirii a fost stabilirea parteneriatului reciproc între militari si ufologi. „Legea Accesului la Informatii a deschis pentru marele public posibilitatea de a cunoaste o mare cantitate de informatii produse de guvern. Trebuie deci creat un mijloc corespunzator de contact pentru a satisface atât cercetatorii OZN cât si societatea în ansamblu” a conchis Secretarul.

 Dupa întâlnirea cu militarii, ufologii au sarbatorit evenimentul. „Azi e o zi care va trebui comemorata în istoria ufologiei” spunea Fernando Aragão Ramalho, de la UFO Magazine. Niciodata în trecut Ministerul Apararii al unei tari nu a invitat oficial cercetatori ai fenomenului OZN, pentru a discuta cum sa desfasoare investigarea acestui fenomen, ca si utilizarea informatiilor care ar putea rezulta astfel. „Suntem optimisti, pe pragul usii care ni s-a deschis si asteptam sa avansam mai departe cu discutiile noastre” spunea Aragão.

 Gevaerd a adaugat ca si el este „foarte fericit sa anunte aceasta informatie întregii comunitati de ufologi din lume. Desecretizarea OZN din Brazilia este rezultatul direct al strategiilor noastre din ultimii ani, prin campania mentionata mai sus, iar sedinta de la Ministerul Apararii este o recunoastere a ei”.

Obiecte zburatoare misterioase

 În martie 2013, ufologul Robert Hastings a publicat un articol în care comenteaza reactiile unor importante publicatii din Statele Unite, la faptele prezentate în conferinta de presa din 27 septembrie 2010, tinuta la National Press Club din Washington D.C., privind conexiunea dintre fenomenul OZN si armele nucleare.

 Asa cum s-a precizat si în comunicatul de presa, la conferinta de presa au fost prezente persoane care au avut misiunea de a lansa rachete balistice nucleare intercontinentale sau au fost implicate în activitatile din jurul acestora si care au fost martore la incursiuni OZN în zonele de lansare a rachetelor sau de depozitare a armelor nucleare, incursiuni care au continuat sa se desfasoare, chiar si în 2010.

 El amintea de un vechi articol pe aceasta tema, aparut pe prima pagina a numarului din 19 ianuarie 1979 al prestigiosului ziar The Washington Post. Intitulat „Ce au fost acele nave misterioase?”, articolul era o analiza obiectiva, bazata pe câteva documente recent desecretizate, oferind o viziune tulburatoare asupra unor informatii mult timp tinute sub obroc, cu implicatii privind securitatea nationala. Autorii articolului scriau atunci, între altele: „În conformitate cu rapoarte ale Departamentului Apararii, timp de doua saptamâni, în 1975, un sir supersensibil de puncte de lansare a rachetelor si de baze de bombardiere au fost vizitate de obiecte misterioase, zburând la joasa înaltime”. Un martor vorbea de „vehicule rapide si luminate stralucitor, care au plutit deasupra ariilor de depozitare a armelor nucleare si au dejucat toate eforturile de urmarire a lor”.

Informatiile care au stat la baza acelui articol au fost declasificate prin intermediul legii „Freedom of Information Act”, în 1977, plecând de la numeroase fragmente de jurnal NORAD care detaliau repetate zboruri peste bazele de lansare a rachetelor de la Malmstrom, Montana, ale unei aeronave în forma de „disc”, la începutul lunii noiembrie 1975. Obiectele necunoscute au fost observate în mod independent de mai multe echipe de politie Air Force, aflate la mare distanta între ele, au fost urmarite pe radar si vânate, fara succes, de avioane de lupta trimise sa le intercepteze.

 Prin contrast, acelasi The Washington Post a publicat acum un articol zeflemitor, subliniind ca participarea la conferinta de presa a meritat datorita calitatii prajiturilor servite gratuit. Aceasta în ciuda faptului ca printre documentele înmânate reporterilor se afla inclusiv copia acelui raport al U.S. Air Force care a dat nastere articolului din 1979. Daca cazul comentat în 1979 nu pare suficent de dramatic – scrie Hastings – interviurile pe care el însusi le-a luat la peste 130 de fosti angajati ai armatei, în ultimii 40 de ani, confirma ca astfel de incidente s-au petrecut practic la toate bazele de rachete strategice din SUA, pentru a nu mai vorbi de bazele de bombardiere strategice si ariile de testare a armelor nucleare, în timpul erei Razboiului Rece, ca si dupa aceea.

 Hastings spune ca fusese convins ca aceste incidente tulburatoare, asa cum au fost ele revelate, în timpul conferintei de presa, de documente si de fostii militari care au fost martori la ele, vor uimi macar pe unii dintre reporterii din auditoriu. Din pacate, dupa ce evenimentul senzational al conferintei de presa s-a consumat, subiectul a fost rapid uitat, jurnalistii reorientându-se catre alte noutati incitante. În mod surprinzator si frustrant, nicio organizatie majora de media nu a luat dupa aceea legatura, nici cu Hastings, nici cu veteranii Air Force participanti la conferinta, pentru a-i intervieva asupra detaliilor.

 O alta publicatie invitata: The New York Times, nici nu s-a obosit sa trimita pe cineva, ignorând subiectul OZN înca din anii 1950, fidela (asa cum au demonstrat documente desecretizate mult mai târziu) recomandarii mesei rotunde Robertson din ianuarie 1953, organizata de CIA, anume de a nega si ridiculiza tot ce se leaga de fenomenul OZN.

 Hastings si-a împartasit aceste suparari jurnalistului Ralph Blumenthal, care a petrecut 45 de ani lucrând la The New York Times. Raspunsul acestuia a fost ca nu este surprins ca media nu a continuat sa urmareasca fascinanta istorie a relatiei dintre OZN-uri si armele nucleare. El spunea: „Este un mister care deranjeaza, care face oamenii sa se simta inconfortabil... Dar faptele sunt niste lucruri îndaratnice iar adevarul va gasi în cele din urma o cale sa iasa la lumina”.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9