01 Mar 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Stanton Friedman si „balivernele”

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 Stanton Friedman este la ora actuala una dintre cele mai active si mai pitoresti figuri ale ufologiei. Specializat în fizica nucleara, naturalizat canadian, dar participant în trecut la numeroase proiecte guvernamentale din SUA, în particular pentru industria militara, el ramâne un sustinator ferm al prezentei extraterestre pe Pamânt, al realitatii unor incidente precum cel de la Roswell (fiind printre primii care l-a investigat) si al fap-tului ca agentiile guvernamentale stiu mai multe în acest sens decât sunt dispuse sa divulge marelui public.

 Pentru a întelege mai bine punctele sale de vedere, rezum mai jos principalele idei dintr-un articol al sau din noiembrie 2013. Una dintre primele prejudecati pe care le ataca este „irationalitatea celor ce neaga existenta fenomenului OZN”. De pilda – spune el – Isaac Asimov, care a scris peste 300 de carti de popularizare a stiintei si romane de anticipatie, a fost totusi în sta-re sa afirme ca: „Daca extraterestrii ar fi vizitat Pamântul, ei fie ar fi aterizat, facându-se cunoscuti, fie ar fi stat ascunsi. Daca nu au facut nici una nici alta, înseamna ca nu ne-au vizitat.” Iata, spune Friedman, oricât de extraordinar si de clasa mondiala ar fi fost acest scriitor, el nu se putea gândi si la alte scenarii, între aceste extreme.

Scenarii cu extraterestri

 Paul Kimball (numit de Friedman „nepotul meu”) a scris în august un text în care îl critica pe Friedman, spunând: „iata motivele pentru care sunt complet convins ca nu a existat niciun OZN prabusit”, aratând apoi ca daca o civilizatie are o tehnologie suficient de avansata pentru a permite calatorii interstelare, atunci, odata ce au ajuns aici (si cu atât mai mult nu o singura data...), doar o minte saracacioasa ar putea sa creada ca s-ar putea prabusi, cu niste nave spatiale ca cele din filmele SF de serie B din anii 1950.

 Friedman îi reaminteste ca în trecut au fost cohorte de oameni de stiinta care au facut „demonstratii” similare: ca zborul în atmosfera, apoi cel în spatiul cosmic, sunt imposibile s.a.m.d. Si se mira de unde stie Kimball cum arata epava de la Roswell (si de la alte presupuse prabusiri). Nimeni nu pretinde ca ceea ce s-a prabusit ar fi fost chiar navele cosmice venite dintr-un alt sistem stelar. Decolarea, propulsia, temperatura, gravitatia etc. sunt cu totul altele pentru niste vehicule zburând în atmosfera decât pentru nave care pot strabate adâncurile spatiului. Exista, între altele, multe marturii privind nave-mama uriase, din care ies si la care se întorc în zbor micile vehicule care vin în recunoastere pe Pamânt.

 Modulele Apollo care au aterizat pe Luna erau extrem de diferite de uriasele rachete Saturn V, care au fost lansate de pe Pamânt cu acele module la bord. Chiar si în marile batalii ale celui de Al Doilea Razboi Mondial au existat portavioane gigantice, transportând multimi de avioane de mici dimensiuni, destinate unor misiuni locale. Avem nenumarate forme de aeronave, pentru cele mai diverse misiuni. Totusi am pierdut, în accidente, doua navete spatiale imense si scumpe.

 Kimball mai afirma ca, si în cazul total improbabil ca vizitatorii superavansati ar pierde o nava, ei nu ar lasa cadavrele semenilor lor, nici resturile navei prabusite „pentru a fi gasite de niste fiinte pe care au venit sa-i monitorizeze deoarece – asa cum sustine Stan – ar putea deveni periculosi nu peste mult timp”. Friedman reaminteste ca, într-adevar, el a sugerat peste 20 de motive pentru care o civilizatie avansata, nepamânteana, ar avea motive sa ne monitorizeze. În primul rând noi suntem deja periculosi. În cel de Al Doilea Razboi Mondial am ucis 50 de milioane de semeni de-ai nostri, am distrus 1700 de orase, am detonat 2000 de focoase nucleare. Nu suntem periculosi?

 Friedman spune ca, dupa accidentul de la Roswell, au fost observate o serie de alte OZN-uri, care puteau fi ale nepamântenilor în cautarea camarazilor cazuti. Dar si noi, pamântenii, am lasat pe multi dintre morti în spatele nostru, spune Friedman. Asa cum scrie într-o recenta carte de William Burrows, imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, mai multe avioane au fost trimise sa „testeze” sistemele radar din Coreea de Nord, China, si Rusia. În cele care au fost în consecinta doborâte, au pierit 166 de militari americani. Nimeni nu s-a dus sa-i recupereze (ori sa declanseze un al treilea razboi mondial), iar familiilor lor nu li s-a spus ce s-a întâmplat decât cu 50 de ani mai târziu, în 2001. Nici Rusia nu a fost atacata atunci când ei l-au doborât pe Gary Powers cu avionul spion U-2.

 Kimball se mai întreaba: „Cum putem sa credem ca nepamântenii ar lasa tehnologia lor pe mâna noastra, creaturi atât de razboinice?” „Daca au capacitatea sa ajunga aici dintr-un alt sistem solar, atunci ei au cu siguranta si capacitatea de a colecta sau vaporiza epava”. Friedman se îndoieste însa ca vizitatorii ar fi fost preocupati de duplicarea tehnologiilor lor. Nici Cristofor Columb nu ar fi putut duplica un submarin nuclear sau un cip de radio sau un calculator.

 O alta obiectie a lui Kimbal se refera la pastratrea secretului, spunând: „Este o idee naiva convingerea ca guvernul Statelor Unite ar putea sa mentina o conspiratie atât de vasta, pâna azi, si sa nu rasufle nimic. Istoria ne învata ca singura situatie în care secretele sunt pastrate cu succes o perioada foarte lunga este aceea în care ele sunt limitate doar la câtiva oameni. De îndata ce începe extinderea cercului de cunostinte, barierele cad”. Friedman nu este de acord cu acest argument, mentionând ca 12000 de oameni de la Bletchley Park din Marea Britanie au lucrat în secret la interceptarea, decodarea, traducerea si distribuirea cu atentie a mesajelor comunicatiilor militare germane la începutul anilor 1940. Niciun cuvânt nu s-a spus despre acest efort decât dupa ce au trecut 25 de ani de la terminarea razboiului.

Aeronava Lockheed Stealth a fost realizata, la un cost de 10 miliarde dolari, timp de peste 10 ani, în secret, folosind mii de oameni. La un moment dat Proiectul Manhattan a implicat 60.000 de oameni lucrând în secret. Organizatia Nationala de Recunoastere a contractat cu firma Boeing un satelit spion cu o noua arhitectura si apoi anulat programul. Au fost implicati mii de oameni în secret, la un cost de 13 miliarde de dolari. Dezvoltarea cu succes a primului satelit spion american, în cadrul programului „Corona”, a fost tinut secret pentru mai mult de 30 de ani. Primul satelit (care a urmat dupa 12 esecuri scumpe) a obtinut mai multe informatii despre instalatiile militare sovietice decât toate avioanele de spionaj U-2 care l-au precedat. Si în acest caz au fost implicate mult mai multe persoane decât doar câteva.

 Friedman a fost atacat si pentru convingerea sa conform careia Pamântul putea fi vizitat de o civilizatie avansata, chiar daca aceasta folosea nave care nu depaseau viteza luminii si foloseau tehnologii pe care le cunoastem si noi. De la stelele cele mai apropiate, de pilda de la Zeta Reticuli, se putea ajunge la noi cu ajutorul unor nave cosmice propulsate cu energie nucleara într-un numar de decenii, dupa care vizitatorii se puteau instala în locuri ferite, în afara Pamântului, de unde sa ne viziteze planeta folosind un alt tip, mult mai usor de vehicule, cele pe care noi le numim uneori OZN-uri.

Convingeri fanteziste

 Întrucât, de pilda Kimball, a scris ca aceste idei ar fi „baliverne”, Friedman se vede obligat sa raspunda. Primul argument este ca „atunci când inginerii si oamenii de stiinta vor sa controleze cantitati mari de energie, se duc la energia nucleara”. El trece în revista puterea armelor atomice (de fisiune) si termonucleare (de fuziune), dintre care ultimele au ajuns la o energie echivalenta de peste 50 de milioane de tone de trotil. Mentioneaza apoi submarinele nucleare, ca si portavioanele nucleare, primele dintre acestea putând functiona timp de 18 ani fara realimentare. Au existat si trei organizatii diferite care au operat cu succes, la poligonul de teste nucleare din Nevada, rachete propulsate cu ajutorul fisiunii nucleare (Westinghouse Astronuclear Laboratory, Aerojet General si Los Alamos).

 Ultima racheta, numita Phoebus 2B, avea o putere de 4400 MW (de peste trei ori puterea centralei nucleare de la Cernavoda n.n.) si diametrul de 2,4 metri. Ar putea exista desigur si sisteme mai avansate de propulsie decât energia nucleara. Dar pentru zborurile interstelare si pentru venirea nepamântenilor la noi ele nu sunt absolut necesare. Sa nu uitam ca stelele din apropiere sunt la îndemâna tehnologiilor de care dispunem chiar si azi, cu conditia sa dorim sa alocam banii necesari. Pâna în 1938 noi nici macar nu stiam ca exista un proces precum fuziunea nucleara, iar azi stim ca peste tot în Univers exista planete dintre care multe trebuie sa fie considerabil mai vechi decât Pamântul. Acest avans în cunoastere a fost obtinut de noi într-un timp istoriceste foarte scurt.

 Friedman spune, în recentul sau articol, ca adevaratele „baliverne” sunt nesfârsitele teoretizari privind ce anume ar putea fi activitatile extraterestre si motivatia acestora, evitând în acelasi timp faptele si dovezile. În loc ca cei ce îl critica sa spuna ca „rachetele cu propulsie nucleara sunt baliverne” ori ca doar grupuri mici pot tine secrete, ar fi mai bine ca ei sa ia în considerare ca, înca din anii 1940, au fost semnalate OZN-uri deasupra multor facilitati nucleare. Exista rapoarte în acest sens de lânga Oak Ridge National Laboratory din Tennessee, de la Los Alamos National Laboratory din New Mexico, ori de la Hanford Atomic Works din estul statului Washington. Mai mult decât atât, asa cum au scos la iveala Robert Hastings si Robert Salas, au existat observatii de OZN-uri care au coincis cu blocarea unor rachete pe care erau montate arme nucleare. Iar ideea ca doar grupuri mici pot pastra un secret este dezmintita si de faptul ca în 2013 bugetul negru al SUA a fost de aproximativ cincizeci de miliarde de dolari.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pe urmele amazoanelor
» Paul GrĂĽninger, un erou uitat
» Oamenii de stiinta solicita studierea cazurilor
» Pui cu ciuperci si coniac
» Corp de vis
» „Salubrizarea” orbitei terestre
» Manastirea Rogoz
» Sculptorul cu o singura mana
» „Sfidarea” apelor
» Leucemia, simptome si terapii
» Un parfum inconfundabil
» Cand cinematografia face casa buna cu istoria
» Horoscopul saptamanii: 1-7 martie 2021
» 25 februarie 2020 – A murit Hosni Mubarak
» Tema: „FRATI”
» Comorile Egiptului
» Armata de giganti a lui Frederic Wilhelm
» Ecouri din Canada
» Rulada de carne cu fasole verde
» Secretele tenului tanar si catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9