21 Apr 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Felinare thailandeze si terminologia OZN

Imprimare E-mail
duminicć, 20 aprilie 2014

 Ufologul francez Gilles Durand comenta, intr-o nota, un fenomen care incepe sa fie din ce in ce mai raspandit. El da ca exemplu o observatie facuta la Lyon, pe 28 iunie 2013 de Nove-Josserand Sébastien, locuitor din centrul orasului, in varsta de 44 de ani, care declara: „Era exact ora 22.58; este timpul marcat pe fisierul video pe care l-am inregistrat. Eram la fereastra mea si cand mi-am intors capul spre dreapta, am vazut trei puncte galben-portocalii de pe cer. S-au deplasat incet si la o altitudine joasa.” Luminile au fost rapid ascunse de cladirile din jur. „A durat doar cateva secunde. Apoi am coborat, pentru a avea o imagine mai clara. Am urcat pe o strada, dar nu mai era nimic pe cer”.

 Martorul a ezitat o zi inainte de a raporta observatia. El era curios daca au mai fost si altii care au vazut aceeasi aparitie luminoasa inexplicabila. A declarat: „Eu nu-mi pot explica acest fenomen luminos. Sa fie oare ceva ce face parte dintre celebrele «OZN»-uri, sau a fost doar lansarea unor felinare thailandeze? Ceea ce ma face sa ezit este ca cele trei puncte luminoase care formau triunghiul nu si-au schimbat distanta dintre ele. Daca ar fi fost felinare, n-ar fi putut pastra aceeasi distanta...” . In acest caz, ipoteza felinarului pare cea mai probabila, cu atat mai mult cu cat in acea seara au avut loc la Lyon niste festivitati thailandeze. Totusi nu s-a putut confirma sau infirma ca s-ar fi lansat felinare luminoase cu aceasta ocazie.

 Cazul de la Lyon nu este nici pe departe izolat. Astfel de situatii si observatii sunt, in ultimul timp, din ce in ce mai frecvante, inclusiv in Romania. „Lampioanele”, „felinarele” sau „lanternele”, thailandeze sau chinezesti, sunt baloane de hartie, cu un diametru de circa o jumatate de metru, avand agatate in partea de jos lumanari, care incalzesc aerul din balon, in acelasi mod ca in cazul aerostatelor, iar in plus lumineaza peretii de hartie, cu o culoare predominant galbena.

 Daniel Robin, presedintele asociatiei franceze de ufologie „Ovni Investigation” spune ca a intalnit, in ultimul timp, multe cazuri similare cu cel de la Lyon. Dar parerea lui este ca nu toate observatiile de felul acesta pot fi catalogate drept felinare thailandeze. Acestea au caracteristici bine precizate. Totusi sunt si cazuri in care luminile observate fac viraje bruste, in unghi de 90 de grade, pastrand o formatie compacta, in ciuda unui vant puternic. Felinarele n-ar fi in stare sa se comporte astfel. Deci, OZN sau lanterna? Deocamdata, misterul ramane nerezolvat.

Fenomene neidentificate

 Gilles Durand a avut ocazia sa discute cu un ufolog care a investigat o observatie, raportata in presa drept OZN si care s-a dovedit a fi un felinar thailandez. Cei care l-au lansat au fost identificati. S-a gasit, de asemenea, si punctul in care obiectul a cazut, nu departe de niste „cilindrii” de paie, fruct al mai multor luni de munca ai unui agricultor, stingandu-se dupa ce au ars mocnit, fara a cauza probleme. Dar situatia ar fi fost diferita daca ar fi cazut chiar pe paie. Va puteti imagina pierderea financiara pentru fermierul care, pe de alta parte, n-ar fi reusit niciodata sa afle nici cine a fost incendiatorul, nici cauza incendiului, acuzand probabil niste rauvoitori.

 Felinarele thailandeze, care provoaca atata confuzie la nivelul ufologiei, sunt deci si periculoase. Prin urmare, specialistul francez isi pune problema daca este normal ca aceste produse sa fie vandute liber, asa cum se intampla la ora actuala. „Ca de obicei” – spune Durand – „se asteapta sa se petreaca o catastrofa pentru a interzice acest tip de distractie, care n-ar trebui sa se poata face decat in conditii draconice de securitate, fara a supune pe altii la riscuri importante si chiar la un eventual prejudiciu”.

 O problema interesanta, de o cu totul alta natura, este cea pe care o prezinta Nick Pope, fost angajat al Ministerului britanic al Apararii, intr-un articol, intitulat „Ce e un nume?”, postat in octombrie 2013, pe un site specializat in ufologie. Spicuim mai jos ideile principale ale acestui articol. Oamenii au vazut lucruri ciudate pe cer inca de la inceputul timpului, dar, dincolo de referirile biblice la „carele de foc”, ori termeni de secol XX, precum: „Foo Fighters”, „rachete fantoma” sau „avioane fantoma”, povestea incepe cu adevarat – spune Pope – in 1947, cand Kenneth Arnold a observat noua obiecte ciudate zburand deasupra muntilor Cascade din statul Washington. Atunci cand a descris miscarea obiectelor (si nu forma lor, asa cum se crede de multe ori), el a spus ca saltau intr-un mod ciudat, „asa cum sare o farfurioara aruncata razant pe apa”. Mass-media au adaptat aceasta declaratie, spunand ca martorul a vazut „farfurii zburatoare”, nume care a ramas atasat de acest mister modern.

 In jurul anului 1951, seful de atunci al Proiectului Blue Book, Edward Ruppelt, a decis, ca ar fi fost nevoie de un termen mai stiintific – nu in ultimul rand deoarece „farfurie zburatoare” a devenit sinonim cu nave in forma de disc, in timp ce oamenii vedeau o mare varietate de diferite forme. Ruppelt a inventat prin urmare expresia „obiect zburator neidentificat”, care a fost prescurtat in „OZN” (in engleza „UFO”). Lumea a ramas blocata pe acest nume o lunga perioada de timp (si mai este si acum). Problema este ca, in cultura populara, termenul de „OZN” a devenit sinonim cu „nava spatiala extraterestra”, ceea ce conduce imediat la intrebari fara sens, cum ar fi: „Credeti in OZN-uri?” Atunci cand oamenii ar trebui sa spuna de fapt: „Credeti ca unele OZN-uri sunt vehicule extraterestre”?

 Pope afirma ca acest lucru a fost o problema si la Ministerul britanic al Apararii. El a vrut, de pilda, sa obtina finantare pentru un proiect strict secret, privind informatiile despre fenomenul OZN; dar era extrem de putin probabil sa se dea bani pentru un studiu privind un subiect atat de dubios. Pentru a avea o sansa, Pope a schimbat terminologia in „fenomene aeriene neidentificate” („Unidentified Aerial Phenomena”, abreviat prin „UAP”). Strategia a functionat, iar studiul (devenit in cele din urma „Condign”) a primit finantarea ceruta.

 Inchiderea proiectului OZN al Ministerului Apararii din Marea Britanie, urmata de declasificarea si punerea la dispozitia marelui public a unei imense arhive cu fisierele proiectului, a condus, involuntar, la o noua complicare a terminologiei. Oamenii continuau sa vada OZN-uri. Dar in timp ce rapoartele de la public puteau fi trecute cu vederea, in cazul in care un pilot militar vedea un OZN si-l urmarea si pe radar, lantul de comanda nu-l putea ignora. Si in cazul in care un avion comercial aproape se ciocnea cu un OZN, in mod clar, Consiliul Airprox din Marea Britanie (destinata incidentelor in care doua aeronave trec periculos de aproape una de alta) nu putea ramane indiferenta. Atata doar ca aceste cazuri erau examinate de-acuma individual, de la caz la caz, in afara oricarui program de investigatie oficial constituit. Exista totusi o problema. Intrucat sloganul guvernului, debitat oricarui jurnalist sau persoane particulare care intreaba despre acest subiect, este ca „Noi nu mai investigam OZN-uri”, pilotii folosesc mai nou, in loc de „OZN”, expresii precum: „aeronave neobisnuite”, „elicoptere neconventionale”, sau variatii pe aceeasi tema.

Aeronave neobisnuite

 Dincolo de faptul ca aceasta solutie ajuta la pastrarea integritatii acelui „Noi nu mai investigam OZN-uri”, noua terminologie are si alte avantaje. In primul rand, ea incurajeaza mai multi aviatori sa faca rapoarte, deoarece stigmatul de a raporta un „OZN” (cu teama de a fi ridiculizat, de a nu fi crezut, sau de a-i fi pus la indoiala statutul de pilot activ) nu mai este o problema. „Aeronava neobisnuita” implica subtil ca ceea ce a fost vazut a fost poate un nou avion de spionaj sau drona, ceea ce este perfect acceptabil sa vada un pilot. Un alt mare avantaj al noilor denumiri este ca ele evita raspunderea legata de legea Libertatii de Informare, intrucat oamenii au tendinta de a pune intrebari cu referire la „OZN-uri”, si nu la „aeronave neobisnuite”. Nu este clar in ce masura acest lucru a constituit o politica deliberata (intrucat o incercare deliberata de a submina libertatea de informare ar fi un act ilegal), sau a fost doar un „beneficiu colateral neintentionat”.

 Oricare ar fi adevarul – conchide Nick Pope – aceasta arata cat de importante sunt cuvintele si expresiile pe care le folosim. Orice absolvent de psihologie, studii de mass-media, politica si o serie de alte discipline stie cat de indisolubil sunt legate impreuna gandirea si limbajul. Terminologia pe care o folosim poate fi aleasa in mod deliberat pentru a provoca o reactie pozitiva sau negativa. Ceea ce pentru unii e „terorist”, pentru altii poate fi „luptator pentru libertate”. Acelasi lucru e valabil si pentru OZN-uri. Fraze de genul „farfurie zburatoare” si „omuleti verzi” puteau fi acceptabile cu zeci de ani in urma, dar la ora actuala sunt nu doar demodate, ci si capabile sa ridiculizeze subiectul. Chiar „OZN” este incarcat cu suficiente stigmate pentru a descuraja majoritatea politicienilor, ca si principalele organizatii mass-media, sa vrea sa fie asociate cu acest subiect. Unii oameni cunosc situatia si o folosesc in mod deliberat pentru a discredita subiectul OZN, ca si pe cei care-l studiaza.

 Cu toate acestea, crede Pope, comunitatea OZN ar putea profita in cele din urma din toate astea. A afla mai multe despre cuvintele si expresiile pe care pilotii si controlorii de trafic aerian le folosesc pentru a descrie OZN-urile va permite ca cererile facute in numele legii libertatii de informare sa fie mai bine directionate. Adoptarea mai multor termeni care sa sune „mai stiintific”, ar putea permite ufologilor sa-si faca activitatea mai eficienta. Si faptul ca cineva foloseste in mod deliberat o terminologie arhaica pentru a discredita subiectul ar trebui sa permita comunitatii OZN sa sesizeze mai bine momentele cand este atacata, si, prin urmare, sa fie mai in masura sa riposteze.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Ipotezele stiintifice sub lupa
» John Hawkwood, ā€˛maestrul jafului si al duplicitatiiā€¯
» Un miliardar interesat de paranormal
» Peste la gratar in sos de iaurt
» Masti antiimbatranire
» ā€˛Uzinele interstelareā€¯
» Manastirea Trivale
» Ingres si ā€˛reinventareaā€¯ corpului feminin
» Rapa Nui ā€“ insula oamenilor-pasari
» Gestionarea diabetului incepe din copilarie
» Despre literatura, dincolo de Prut
» Totul despre filmele de Oscar: ā€˛Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi fac griji si sa iubesc
» Horoscopul saptamanii: 19-25 aprilie 2021
» 15 aprilie 1912 ā€“ S-a nascut dictatorul nord-coreean Kim Il-Sung
» Tema: ā€˛DUNAREAā€¯
» Topul erorilor stiintifice (2)
» Uluitoarea poveste a ā€˛bombei gayā€¯
» O declaratie stranie din Israel
» Somon cu piure de cartofi
» Fermitatea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9