26 Feb 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Poate deveni ufologia o stiinta?

Imprimare E-mail
joi, 01 mai 2014

 Sharon Hill, din SUA, e o jurnalista de stiinta, specializata in domenii de granita, conducand site-ul internet „Doubtful News” pe care promoveaza un „scepticism pozitiv”. Intr-un articol din 28 august 2013, din care spicuim mai jos cateva idei, ea se intreba daca poate deveni vreodata ufologia o cercetare de tip stiintific. Ufologia este un pic in criza; – scrie ea – zeci de ani de investigatii ale cazurilor OZN, de catre organizatii private si militare, au dus la rezultate dezamagitoare pentru cei care au crezut ca era ceva de descoperit acolo. Multe dintre figurile istorice ale ufologiei sunt imbatranite sau au murit. Cine face treaba acum? Si ce fac ei de fapt?

 Organizatia majora ramasa in SUA pentru investigarea OZN-urilor este MUFON (the Mutual UFO Network – reteaua mutuala OZN). Dar, dupa opinia autoarei, MUFON nu este in forma buna. Misiunea sa declarata este cercetarea stiintifica a rapoartelor OZN. Dar se pune problema daca are capacitatea sa faca aceasta. MUFON, in versiunea actuala, conform unor observatori, este axat pe orice, cu exceptia unei investigatii stiintifice a fenomenului OZN. Calitatea de membru in organizatie s-a degradat si unele grupuri MUFON locale sunt nemultumite. Au fost si dese schimbari in conducere in ultimii ani.

 Accentul in filialele MUFON cade pe discutiile privind rapiri extraterestre, teorii ale conspiratiei, hibrizi om-ET, regresie hipnotica, ori amintiri reprimate. Dupa opinia autoarei aceste subiecte trag in jos credibilitatea intregului domeniu, subminand tinta: imbunatatirea investigarii adevaratelor OZN-uri.

 Directorul executiv recent numit al MUFON, Jan Harzan, afirma ca ufologia este o stiinta si intentioneaza sa dea din nou un chip stiintific investigatiilor OZN. Un recent simpozion al retelei, tinut in Las Vegas, in iulie 2013, a avut tema: „Stiinta, OZN-urile si cautarea extraterestrilor”. Conferinta a inclus prezentari facute de mai multi actuali si fosti profesionisti din domeniul stiintific, dar, conform jurnalistei, nu a furnizat nicio informatie iesita din comun, nici nu a facut ceva deosebit pentru promovarea stiintei.

Scepticism temperat

 „Speram sa eliminam prapastia dintre stiinta si ufologie” – a declarat Jan Harzan – „Ele sunt una si aceeasi.”. Multi critici sceptici – spune jurnalista – vor contesta afirmatia ca ufologia este o stiinta, dar asta depinde de modul in care e definit conceptul de „stiinta”. O definitie generala, cum ar fi „instrument pentru colectarea sistematica de cunostinte” nu descrie foarte bine acest domeniu care contine o multime de date, dar numai cateva ipoteze constructive, capabile sa ofere un cadru.

 Un mic grup de cercetatori OZN sugereaza ca, la ora actuala, ufologia este pe un drum gresit. Punand accentul pe rapiri, conspiratii si dezvaluirea unor pretinse intelegeri secrete, miezul domeniului nu se mai refera la investigarea si identificarea a ceea ce oamenii raporteaza ca au vazut pe cer.

 Autoarea lauda in schimb orientari ca cea a lui Antonio Paris, seful grupului API (Aerial Phenomenon Investigation Team), care doreste sa intoarca cercetarea OZN la stadiul de „suruburi si piulite”, scapand-o de subiecte marginale, cum sunt conspiratiile, care domina simpozioanele si discutiile MUFON locale. Site-urile de Internet, inclusiv cele astronomice, pot ajuta la identificarea unora dintre observatiile OZN drept obiecte create de om: avioane, sateliti etc., sau ca alte obiecte ceresti stralucitoare. Paris este, de asemenea, familiarizat cu forma avioanelor militare si spune ca le poate identifica, de obicei in asociere cu bazele militare din apropiere. API a abordat aproximativ 300 cazuri, eliminand dintru inceput pe cele care pareau farse. Rapoartele OZN nu lipsesc, dar, ca sa nu fie coplesiti, este necesara o selectie initiala, care sa separe cazurile viabile de cele care nu sunt demne de investigat.

 Paris comenta ca MUFON isi antreneaza anchetatorii printr-un manual si un examen. Certificarea ca investigator este un pas util pentru standardizarea metodelor si pentru coerenta rapoartelor. Dar este frustranta lipsa schimbului de informatii atat in interiorul cat si in exteriorul MUFON, intrucat un obiect de interes poate zbura pe o arie larga. Stiinta este dependenta de schimbul de informatii, atat prin colaborare cat si prin revizuirea independenta si fara partinire a rezultatelor. Deocamdata nu exista nicio revista dedicata sau macar o locatie on-line pentru colectarea observatiilor.

 Dar pentru ufologie, decat sa ne intrebam „este ea o stiinta?”, ar fi mai importanta intrebarea daca „poate deveni ea vreodata stiintifica?”. OZN-urile sunt dificil de investigat din mai multe motive. Observatia este trecatoare; nu se poate repeta si nu poate fi reprodusa. Daca se manifesta doar in aer, nu lasa nicio dovada fizica, doar relatarea martorului. Observatia este de multe ori facuta in intuneric, in conditii in care este dificil (sau imposibil) sa se judece cu exactitate dimensiunea si distanta...

 Caile pentru a stabili daca un UFO a fost, de fapt, un IFO (obiect identificat) sunt multe si diverse. Pe langa explicatiile tipice (sateliti, avioane, rachete de semnalizare, planete etc.), avem la ora actuala pe cer mai multe lucruri facute de om decat oricand: baloane si avioane experimentale, baloane meteorologice, lampioane chinezesti, drone, dirijabile, jucarii si farse elaborate.

 La intrebarea daca fenomenul OZN va putea fi investigat stiintific, Sharon Hill isi raspunde ca daca prin „stiintific” ne referim la o observare metodica, obiectiva, luand in considerare legile naturii, logica si ratiunea, atunci raspunsul este DA. Dar schimbarea ceruta este foarte mare pentru acest domeniu si ramane de vazut daca ea poate fi infaptuita. Ca si anchetatorii unor fenomene paranormale, cercetatorii OZN au tendinta sa devieze catre credinta in realitatea fenomenului. Dar o credinta partinitoare fata de un mister, ca si fata de o nava extraterestra, este – spune autoarea – o greseala gigantica in ufologie. Primul pas, daca dorim sa intinerim domeniul si sa-i dam credibilitate, ar fi sa renuntam la credinta implicita ca extraterestri viziteaza Pamantul si sa ne intoarcem la intrebarea de baza, „Ce a vazut acest martor (daca a vazut ceva)?” Cautarea trebuie sa inceapa cu raspunsuri compatibile cu lumea reala si nu cu cautarea de „dovezi” pentru a sprijini credinta in vizitele extraterestre. Jurnalista da si un exemplu de caz pe care-l considera corect investigat, plecand de la o informatie saracacioasa, folosind instrumentele disponibile, dar producand o concluzie solida, „cu picioarele pe pamant”.

Echipe de interventie rapida

 Sharon Hill l-a intrebat si Robert Sheaffer, coleg la revista Skeptical Inquirer, cunoscut pentru atitudinea sa mai mult decat retinuta fata de problematica OZN, ce parere are despre posibilitatea investigarii stiintifice a fenomenului. Scheaffer, i-a raspuns ca „Multi au presupus ca este posibil, dar se dovedeste a fi mai dificil decat pare”. El argumenta ca s-a sperat ca prin colectarea de „rapoarte de la martori de incredere” si punerea in actiune a unei „echipe de reactie rapida” pentru a capta OZN-urile, cu tehnici de filmare profesionale, s-ar putea oferi dovezi mai bune in favoarea afirmatiei ca are loc intr-adevar ceva ce chiar merita atentia noastra. Dar echipele de interventie rapida au dezamagit, spune Sheaffer. Antonio Paris a facut parte dintr-o astfel de echipa, pentru organizatia MUFON. Proiectul a fost finantat de un milionar. Nu s-au dat publicitatii concluziile, dar Sheaffer stia din anumite surse ca nu s-au obtinut rezultatele sperate.

 In 1967, J. Allen Hynek a propus – si mai tarziu a si implementat – un numar gratuit „hotline” la nivel national, disponibil douazeci si patru de ore pe zi, pentru comunicarea observatiilor OZN. Persoane experimentate selectau apelurile, contactau politia locala si/sau anchetatorii, care se grabeau spre scena intamplarii. Hynek s-a asteptat ca aceasta metoda sa ofere dovezi excelente. Dar chiar si in colaborare cu FBI, peste cativa ani, ea nu a produs rezultatele scontate. Si The National UFO Reporting Center, condus de Peter Davenport, a avut, din 1974, o asemenea linie telefonica, la care s-a renuntat.

 In 1977, guvernul francez a creat o agentie oficiala numita GEPAN, pentru anchetarea rapoartelor OZN. Dupa cate stia Sheaffer, s-a constatat ca ea nu a produs nimic convingator, deci investigatiile oficiale OZN din Franta s-au incheiat (? n.n.) in 2004. Biroul britanic OZN a fost inchis in 2009, in ciuda unui val de rapoarte, intrucat nu s-a putut obtine nimic concret din aceste rapoarte. La sfarsitul anilor 1990, a fost organizat in Mexico City grupul Los Vigilantes, pentru a raspunde la un val de observatii OZN din zona. Au fost pregatite camere de luat vederi, gata sa raspunda rapid la orice apel. Sheaffer spune ca, dupa cate stie el, nici aici nu s-a obtinut nimic semnificativ.

 MUFON colecteaza si acum sute de cazuri pe luna si exista restante considerabile, investigarea lor fiind o sarcina dificila, pentru voluntari. Trebuie sortat graul din maldarul de neghina. Exista mijloace valide pentru a afla ceea ce, probabil, oamenii au vazut pe cer. Cele mai multe rapoarte vor avea un raspuns satisfacator daca acel caz este investigat cu daruire. Dar e dificil si chiar martorul ocular ar putea sa nu accepte.

 Autoarea este incurajata de faptul ca vechea garda de ufologi dispare si este inlocuita de o noua generatie care ar putea adopta o abordare mai solida si o gandire mai serioasa in domeniu. Dar – spune ea – drumul pana la standardele stiintifice e inca departe. Poate deveni deci ufologia o stiinta? Dupa Sharon Hill, doar printr-o schimbare profunda in ipoteze si in abordare, inlaturand fascinatia pentru conspiratii si rapiri si intorcandu-se la „suruburi si piulite”. Ne intrebam si noi – ar merita oare sacrificiul? Nu ar fi o pierdere prea mare sa aruncam atatea marturii la gunoi, doar pentru ca stiinta nu le poate aborda?

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile Egiptului
» Armata de giganti a lui Frederic Wilhelm
» Ecouri din Canada
» Rulada de carne cu fasole verde
» Secretele tenului tanar si catifelat
» Activitate vulcanica in Europa
» Catedrala Canterbury
» Max Ernst, suprarealism veridic
» O lume subpamanteana
» Reducerea riscului de cancer
» Muzeul Bibliei, un proiect unic
» Prieteni în filme, dusmani în realitate
» Horoscopul saptamanii: 22-28 februarie 2021
» 18 februarie 1294 – A murit Kublai Khan
» Tema: „MARUL”
» Intamplari la marginea vietii
» Marele furt al ceaiului
» Din nou despre Ferma Skinwalker
» Vinete cu rosii la cuptor
» Privire luminoasa
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9