07 Mar 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

In Uruguay armata urmareste OZN-urile

Imprimare E-mail
miercuri, 20 august 2014

 Fenomenele aerospatiale neidentificate au fost tratate cu seriozitate de fortele aeriene ale tuturor tarilor importante, chiar daca acest fapt nu a fost recunoscut in general fata de marele public. Un exemplu graitor este si cazul uneia dintre cele mai mici tari din America de Sud, Uruguay. Aici, aparitiile de OZN-uri sunt investigate de catre Fortele Aeriene Uruguayene (FAU), ca parte a activitatilor lor de rutina, prin Comisia pentru Primirea si Investigarea Rapoartelor OZN (Cridovni), compartiment care a fost infiintat in 1979, la initiativa personala a presedintelui republicii si care opereaza de atunci neintrerupt.

 Ufologul brazilian A.J. Gevaerd a luat in 2012 un interviu colonelului Ariel Sanchez (foto), seful Cridovni, la baza militara aeriana Boiso Lanza, unde se afla sediul comisiei, la 30 km de Montevideo. Sanchez, ca si Lt. Daniel Silveira, adjunctul sau, sunt asadar ufologi profesionisti, platiti in acest scop de FAU, altfel spus, fac parte din personalul fortelor aeriene, care dedica o parte din timpul lor de lucru cercetarii evenimentelor OZN, fiind gata sa plece pe teren la orice apel, in uniforme si vehicule oficiale. Iau interviuri martorilor, colecteaza probe, colecteaza date, dupa care incep investigarea aprofundata a cazului, pe baza unor standarde metodologice stricte. Uruguay este, din acest punct de vedere, un model demn de a fi reprodus de catre fiecare tara.

 Un alt exemplu demn de a fi luat in seama este organizarea, de Cridovni, la Montevideo, in noiembrie 2010, a unui Congres International pentru Investigarea de fenomene aerospatiale si terestre. A fost aparent primul eveniment ufologic sustinut de o organizatie militara. Mai mult, pentru a-si extinde raza de actiune, Cridovni a infiintat in 2000 o sectiune civila – Centrul Regional de Investigare a Fenomenelor Aerospatiale si Terestre (Crifat), cu veleitati internationale. Asa cum spune Sanchez, „Inca nu avem niciun raspuns cu privire la fenomenul OZN, ce sunt aceste vehicule, care este originea lor, dar continuam sa cercetam, cu cea mai mare determinare. Ca oameni in serviciul statului Uruguay, trebuie sa fim impartiali, deci nu incurajam si nu descurajam niciun punct de vedere particular”.

 In ceea ce priveste Congresul organizat la Montevideo, colonelul Ariel Sanchez spunea: „Am vrut sa fie cat mai deschis posibil”. Au participat nume mari din ufologia europeana si sudamericana. Desi Cridovni adopta o abordare stiintifica fata de fenomenul OZN, membrii sai raman deschisi catre reprezentantii altor interpretari.

Observatii tot mai rare?

 Sanchez s-a alaturat Comisiei in urma cu 20 de ani, ca locotenent major. A fost invitat de catre colonelul Freddy Prieto, care era pe atunci presedintele Comisiei. La inceput a avut un rol de secretar; se ocupa de documente. A trebuit sa citeasca unul cate unul fiecare fisier si sa invete multe cazuri pe dinafara, astfel incat sa poata lucra la investigatiile acestora si sa se adreseze mass-media cu privire la anumite aspecte. Din 2008 a devenit el insusi presedintele Comisiei.

 Cridovni a primit in 30 de ani peste 2200 de rapoarte de observare, inclusiv fotografii si clipuri video; ele ajung la birou zi de zi, prin scrisori, e-mailuri si apeluri telefonice. Din toate aceste rapoarte, au fost investigate in jur de 1250. Deci un raport nu conduce intotdeauna la o investigatie, mai ales daca ofera putine informatii cu care s-ar putea continua. In acest caz, sunt inregistrate doar faptele, ce anume a fost vazut, de cine, unde si cand. Se deschide o ancheta doar daca raportul are dovezi, sau martori credibili.

 Datorita mijloacelor de comunicare, cum ar fi internetul, in ultimii ani oamenii au acces la mult mai multe informatii decat aveau inainte. Cu toate acestea, in Uruguay – spunea Sanchez – numarul de cazuri raportate a scazut. E drept, a crescut calitatea lor. Inainte, veneau cam 100 de rapoarte pe an, acum sunt 30 sau 40, dar acestea sunt mult mai elaborate si mai complete. In zilele noastre, atunci cand cineva vede ceva neidentificat, de regula a eliminat deja posibilitatea de a fi un satelit, un avion sau un fenomen atmosferic.

 Dintre cele 1250 de cazuri investigate doar 40 au fost clasificate de Cridovni drept OZN-uri, adica observatii care nu au putut fi explicate in niciun fel, prin cunostintele existente despre cele ce se pot afla in aer si in spatiu. Ele au un nivel ridicat de stranietate, care nu permite nicio concluzie. Acest numar de evenimente confirmate este usor mai mic decat media mondiala, deoarece Cridovni aplica standarde mai riguroase, pe care ufologia civila de obicei nu le aplica.

 Referitor la modul in care functioneaza o ancheta Cridovni, Ariel Sanchez a precizat ca indata ce se primeste un apel telefonic, se pune in aplicare o procedura standard. Din partea Comisiei este desemnata o echipa de investigatie, care merge sa vorbeasca cu martorii si, pe cat posibil, sa colecteze unele dovezi. Acest grup este, in mod normal, format din doua sau trei persoane. De multe ori poarta uniforme, iar uneori merg chiar cu vehicule militare. Sanchez spunea ca cineva ar putea sa-l sune la ora zece seara, pentru un caz care solicita o deplasare urgenta pe teren. Atunci va merge el insusi, cerand ca un ofiter sau chiar un civil de la Comisie sa i se alature in aceasta misiune. El este cel ce decide cine va merge in echipa de investigare. Ei se deplaseaza apoi la locul incidentului si vorbesc cu toti cei care le-ar putea oferi imagini, clipuri video etc. Apoi parcurg zona pentru a schita copaci, munti, rauri, linii electrice, aeroporturile din apropiere s.a.m.d. Fac apoi fotografii si vorbesc cu vecinii martorilor. Este o investigatie in stil politienesc. Uneori poti colecta mai multe informatii de la vecini decat de la martorii initiali.

 Daca exista cel mai mic indiciu ca ar fi avut loc o aterizare, sunt adunate mostre, pentru verificarea compozitiei chimice intr-un laborator, sau la Departamentul National de Mineralogie si Geografie. Pentru analiza imaginilor se face apel la o echipa de specialisti de la baza aeriana Boiso Lanza, care efectueaza fotografii aeriene. Dupa colectarea tuturor informatiilor urmeaza o alta faza, bine compartimentata, de analiza; in cursul ei s-ar putea ivi noi intrebari, care vor fi puse martorilor, sau nevoia de a colecta noi dovezi. In aceeasi etapa, departamentul operativ al Cridovni verifica circumstantele in care a avut loc observatia. Sunt examinate datele aeronavelor militare sau civile care ar fi putut trece peste zona respectiva in acel moment, ca si date tinand de miscarea satelitilor, de fapte astronomice, meteorologice, geologice etc. Se iau in considerare si manevrele militare din zona.

Cat de credibili sunt martorii

 O investigatie dureaza, de obicei, de la o saptamana la 10 zile. Dupa ce au fost adunate cat mai multe informatii privind un anumit caz, dar inainte de a trece la analiza si interogarea martorilor, se pun cinci intrebari de baza: Poate fi o farsa pregatita de martor? Poate fi o farsa pregatita de catre terti? Poate fi o halucinatie colectiva? Poate fi un eveniment conventional pe care martorul nu l-a identificat corect? Poate fi ceva neconventional? Se apeleaza la psihologi pentru a face profilul martorilor. Cridovni dispune, pentru analiza, si de astronomi, ingineri, piloti, controlori de zbor, meteorologi etc. Unii provin din grupurile civile de cercetare OZN. In anii 1970 exista o jumatate de duzina de organizatii civile ufologice in Uruguay. Toate au fost invitate sa participe la activitatea comuna de investigare a fenomenului OZN, in 1979, atunci cand Fortele Aeriene au creat Cridovni. Aproximativ 30 de civili au intrat si au ramas in cadrul Comisiei. Acest grup s-a redus in decursul timpului; in 2012, personalul permanent al Comisiei era format din 12 persoane: cinci oficiali militari si sapte civili. La acestia se adauga specialistii la care se poate face apel, cum sunt cei de la analiza de imagini. Ariel Sanchez considera ca cel mai important lucru pe care il are Cridovni sunt oamenii: cercetatorii si analistii. Ei sunt mult mai importanti decat tehnologia.

 Gevaerd a intrebat ce se intampla cu observatiile care nu pot fi explicate in niciun fel. Sanchez a raspuns ca acestea sunt pur si simplu arhivate si atat. El a dat un exemplu: sa zicem ca un obiect negru, de forma triunghiulara, a fost reperat, urmarit si capturat in imagini de catre un echipaj militar. Pana la acest punct, este un caz neconventional; dar peste mai multi ani s-ar putea afla ca a fost un avion experimental de la o forta aeriana prietena, care, sa zicem, s-a ratacit din cauza unor probleme de comunicare. Astfel de informatii vor forta redeschiderea cazului. Acesta este rostul pastrarii arhivelor.

 In cazul unui eveniment neconventional, este totdeauna informat comandantul Fortelor Aeriene, caruia Comisia i se subordoneaza. In cazul unui eveniment foarte important, informatiile vor fi transmise ministrului Apararii si, in mod exceptional, chiar presedintelui Republicii. Colonelul Ariel Sanchez a subliniat ca dosarele OZN ale aviatiei uruguayene nu contin secrete si orice civil poate avea acces la ele. Desigur, nu e ca la o biblioteca. Nu pot fi aratate toate cele 1200 de cazuri simultan. Nu exista personal suficient in acest scop. Dar cel interesat face o cerere si i se vor pune la dispozitie, punctual, dosarele sau statisticile cerute. In mai bine de treizeci de ani nu a existat niciun caz care sa fie clasificat. Au fost puse la dispozitia doritorilor chiar si fotografiile facute de pilotii militari, din avioanele Pucara, cu ocazia urmaririi unui OZN deasupra unui baraj.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pe urmele amazoanelor
» Paul Grüninger, un erou uitat
» Oamenii de stiinta solicita studierea cazurilor
» Pui cu ciuperci si coniac
» Corp de vis
» „Salubrizarea” orbitei terestre
» Manastirea Rogoz
» Sculptorul cu o singura mana
» „Sfidarea” apelor
» Leucemia, simptome si terapii
» Un parfum inconfundabil
» Cand cinematografia face casa buna cu istoria
» Horoscopul saptamanii: 1-7 martie 2021
» 25 februarie 2020 – A murit Hosni Mubarak
» Tema: „FRATI”
» Comorile Egiptului
» Armata de giganti a lui Frederic Wilhelm
» Ecouri din Canada
» Rulada de carne cu fasole verde
» Secretele tenului tanar si catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9