06 Mar 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 16 vizitatori online

Submarinele rusesti si obiectele neidentificate submersibile

Imprimare E-mail
duminic„, 22 noiembrie 2015

 Paul Stonehill este un cunoscut ufolog american, nascut in Ucraina, bine familiarizat cu peisajul cercetarii OZN din tarile fostului URSS. Spicuim mai jos, din lucrarile sale, cateva cazuri de intalniri inexplicabile ale submarinelor sovietice cu obiecte neidentificate submersibile. V.V. Krapiva, un cercetator si scriitor care locuieste in Odesa, Ucraina, a participat, cu ani in urma, la numeroase cursuri prezentate de ofiteri veterani de pe submarinele nucleare sovietice, care au activat in extremul nord sovietic. Prelegerile lor s-au abatut uneori de la prezentarile planificate. Au fost spuse cu aceasta ocazie multe povesti fascinante, cum ar fi acelea in care operatorii sonarelor au localizat, la adancimi foarte mari, obiective ciudate care dezvoltau viteze mult mai mari decat ar fi fost capabila orice alta nava similara din lume si, aparent, urmareau submarinele marinei militare sovietice.

 Locotenent-comandorul Oleg Sokolov si-a informat confidential elevii ca in timpul serviciului, navigand cu un submarin, la inceputul anilor 1960, a observat printr-un periscop ascensiunea unui obiect straniu, iesit din adancul apei. El nu a fost capabil sa-l identifice prin sistemul optic al periscopului. Un caz interesant, de observare a unui OZN se afla in arhivele colonelul Kolchin. In 1965, echipajul unui submarin nuclear sovietic urma sa se intalneasca cu o nava, in largul Oceanului Atlantic. Ajungand la locul de intalnire cu o ora si jumatate inainte de momentul stabilit, capitanul a permis echipajului sa urce pe puntea exterioara. Nu existau nave in zona; cerul era instelat si senin. La un moment dat, a fost observat un obiect in forma de trabuc deplasandu-se fara zgomot pe cer. Desi submarinul era in apele internationale, sovieticii au presupus ca obiectul neidentificat era american, si au decis, in primul moment, sa se scufunde. Intrucat insa nu aparea nimic pe radar, capitanul s-a razgandit si au continuat sa observe aparitia. Obiectul avea aproximativ 200-250 de metri lungime si nu avea nici gondole, nici carme orizontale sau verticale. Nu putea fi deci un dirijabil; oricum, cele utilizate de catre Fortele Aeriene americane erau mult mai mici.

Obiecte sub valurile marii

 Brusc, din OZN au tasnit trei raze. Apoi obiectul a coborat incet pana la suprafata oceanului, la aproximativ 800 de metri de submarin, si, cu farurile inca aprinse, s-a scufundat sub apa. Sonarul submarinului a inregistrat, pe o durata foarte scurta, un sunet ciudat, o paraitura intensa. Toti cei care au observat OZN-au au primit ordin sa raporteze in scris detaliile observate si sa ofere desene, care au fost incluse intr-un dosar trimis la „departamentul special” (directia de informatii).

 Acum cativa ani V.V. Krapiva s-a intalnit cu profesorul Korsakov de la Universitatea din Odesa. Profesorul i-a spus de o conversatie pe care a avut-o cu un prieten de-al sau, un ofiter din marina militara sovietica de la baza Sevastopol. In anii 1950 acest ofiter a vazut un OZN, care s-a inaltat din spatele unui crucisator de lupta. Ofiterul a ramas cu impresia ca obiectul a aparut din adancurile Marii Negre. Profesorul Korsakov avea si o fotografie a obiectului.

 A.S. Kuzovkin, ufolog si cunoscut autor sovietic, a fost implicat in cercetarea OZN dupa ce a observat un astfel de obiect in 1964. Fizician prin formatie, el a investigat subiecte ecologice si fenomene anormale pentru revista foarte populara Vokrug Sveta. El a mentionat in scrierile sale ca in timp ce vizita orasul port Sevastopol, s-a intalnit cu oceanologi care au coborat cu batiscafuri in adancurile Marii Negre. Ei au observat aici, printre altele, un obiect care semana cu o roata, in pozitie verticala, mare cat o cladire de zece etaje. Obiectul a ramas imobil pentru un timp, apoi a basculat intr-o pozitie orizontala, a inceput sa se roteasca si a plecat.

 O alta observatie OZN a avut loc in luna iulie 1978, in Marea Mediterana, la 37 de grade latitudine nordica si 3 grade 40 de minute longitudine estica. In jurul orei 8 dimineata, marinarii navei sovietice Yargora au observat un obiect in forma de sfera aplatizata, de culoarea perlei albe. In partea inferioara avea trei excrescente, ca niste antene. Obiectul s-a deplasat pe cer de la est spre vest. Comandantul navei, capitanul Cerepanov, a trimis imediat o radiograma la Moscova, la Academia Sovietica de Stiinte. Nu a primit niciodata vreun raspuns.

 La 26 decembrie 2002, tabloidul rus Jizny a publicat un interviu, despre observatiile sovietice de OZN-uri, cu Evghenii Litvinov, presedintele din acel moment al Comisiei fenomenelor anormale al Societatii Geografice Ruse din Sankt Petersburg. Societatea, infiintata in 1980, a studiat zeci de mii de cazuri de OZN-uri, si a ajuns la concluzia ca OZN-urile sunt reale si nu reprezinta fenomene naturale, sau obiecte create de om.

 Litvinov, fost ofiter al marinei militare sovietice, a relatat ca initial nu credea in informatiile privind OZN-urile, care apareau in diverse publicatii. Apoi a venit iarna 1979-1980 si mai multe incidente au zguduit Flota de Nord, fortand Statul Major General sovietic sa ia in serios fenomenul.

 Intre altele, obiectele neidentificate au vizitat o baza de submarine sovietice de la Dvina de Vest (in apropiere de Riga) in fiecare saptamana, timp de sase luni. Erau niste aparitii in forma de discuri, care pluteau deasupra zonelor de pregatire a armamentelor (mine, torpile si arme nucleare). OZN-urile au zburat, de asemenea, deasupra unui oras militar sovietic ultra-secret aflat aici. In timp ce personalul militar observa cu ochiul liber, de la sol, „farfuriile zburatoare”, radarele antiaeriene nu inregistrau nimic. Capitanul Beregovoy, seful Informatiilor Navale pentru Flota de Nord, a ordonat sa fie luate fotografii ale OZN-urilor, dar pelicula nu a reusit sa capteze niciodata nimic.

 Sovieticii erau preocupati, incercand sa afle natura OZN-urilor care zburau deasupra capetelor lor. Initial au suspectat aeronave NATO, dar apoi li s-a explicat ca potentialii adversari nu au o astfel de tehnologie. Pentru a preveni panica, comandantii au spus militarilor in subordine ca OZN-urile observate erau de fapt nave fabricate de sovietici, si ca au asistat la niste teste in curs de desfasurare...

 In cursul acelei ierni, au avut loc incidente destul de grave. Echipajul unui submarin nuclear sovietic „Proiect 671” (clasa „Victor”, dupa clasificarea NATO) venea spre baza, uneori la suprafata, alteori coborand la 200 de metri adancime, pentru a nu fi detectat de satelitii de spionaj. La un moment dat, au primit un raport ca in fata lor, deasupra, era un avion. Comandantul Aleksey Korjev a fost surprins, deoarece vremea nu era deloc propice pentru zborurile aeronavelor. Dar au observat, tot echipajul, la cincizeci de metri de ei, un disc argintiu care se deplasa incet pe cer, urmarind parca submarinul, un pic in fata acesteia. Apoi OZN-ul a emis un fascicul luminos alb, stralucitor, care insa nu a atins imediat suprafata apei, ci a coborat treptat, sfidand legile fizicii. Dupa scurt timp, discul a inceput sa urce incet si a disparut in nori. Litvinov a spus ca sovieticii au speculat atunci ca OZN-ul a dorit sa scaneze submarinul care, din intamplare, avea niste arme noi la bord.

Incidente in preajma submarinelor

 Mai tarziu, Litvinov a lucrat la comisia speciala a Statului Major al Marinei Sovietice, unde a avut prilejul sa citeasca zeci de rapoarte OZN, venite pe diverse canale. De pilda, un raport descria o aterizare OZN la Zapadnaya Litsa, cea mai mare si cea mai importanta baza navala rusa pentru submarine nucleare. Baza este situata pe fiordul Litsa, in punctul cel mai vestic al peninsulei Kola, la aproximativ 45 de kilometri de granita norvegiana. Statiile radar din zona nu au inregistrat niciun OZN dintre cele observate vizual. Expertii sovietici presupuneau ca acestea erau invaluite de un nor ionizat.

 Un alt incident, mentionat de Litvinov pentru Jizny, vine din arhivele Societatii Geografice Ruse. In noiembrie 1976, un submarin diesel sovietic „Proiect 641” (clasificare „Foxtrot”, conform NATO), a intrat prin Gibraltar in Marea Mediterana, dupa care s-a ridicat la suprafata. Era ora 02:00, iar marea era perfect calma. Capitanul, ofiterul de cart, si radiotelegrafistul au urcat pe puntea submarinului pentru a verifica coordonatele navei. Dintr-o data au observat o sfera argintie radianta, in stanga lor, deasupra orizontului. Sfera s-a inaltat rapid, si cei trei au vazut, dintr-o data, chiar in fata submarinului, pe apa, o harta stralucitoare a Mediteranei, pe care era marcata pozitia submarinului. Harta a aparut exact in momentul in care navigatorul incerca sa determine pozitia submarinului, in functie de pozitia stelelor. Impresia a fost ca cineva de la bordul sferei a citit gandurile sale. Apoi sfera a zburat mai departe, si harta a disparut.

 Evghenii Litvinov a dezvoltat si o metoda complexa de stabilire a veridicitatii rapoartelor (asa cum fac si ofiterii de informatii). Scara sa de credibilitate era bazata pe 350 de criterii. A ajuns la concluzia ca, dintre toate rapoartele, circa 70 la suta pot fi explicate prin cauze tehnice, fenomene naturale, sau falsuri; dar restul de 30 de procente sunt observatii reale de OZN-uri. Si sunt prea multe ca sa le poti da pe toate la o parte, pur si simplu. Baza sa de date continea 10.000 de observatii si incidente. Litvinov a mai declarat ca cele mai multe OZN-uri sunt observate deasupra instalatiilor militare, a zonelor de dezastre ecologice, ca si a faliilor geologice.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pe urmele amazoanelor
» Paul Gr√ľninger, un erou uitat
» Oamenii de stiinta solicita studierea cazurilor
» Pui cu ciuperci si coniac
» Corp de vis
» ‚ÄěSalubrizarea‚ÄĚ orbitei terestre
» Manastirea Rogoz
» Sculptorul cu o singura mana
» ‚ÄěSfidarea‚ÄĚ apelor
» Leucemia, simptome si terapii
» Un parfum inconfundabil
» Cand cinematografia face casa buna cu istoria
» Horoscopul saptamanii: 1-7 martie 2021
» 25 februarie 2020 ‚Äď A murit Hosni Mubarak
» Tema: ‚ÄěFRATI‚ÄĚ
» Comorile Egiptului
» Armata de giganti a lui Frederic Wilhelm
» Ecouri din Canada
» Rulada de carne cu fasole verde
» Secretele tenului tanar si catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9