22 Apr 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Întâlniri OZN de gradul... psihologic?

Imprimare E-mail
sâmbătă, 30 ianuarie 2016

 Christopher C. French este un psiholog britanic specializat în psihologia credintelor si experientelor paranormale, precum si în domeniile cunoasterii si emotivitatii. Este seful unitatii de cercetare în psihologia anomaliilor de la Universitatea din Londra, Colegiul Goldsmiths, si apare în mod regulat în mass-media ca expert în testarea cazurilor pretins paranormale. El a publicat, în vol. 28, din octombrie 2015, al revistei „The Psychologist” a Societatii Britanice de Psihologie, un articol intitulat „Întâlniri de gradul psihologic”, în care încearca sa explice întâlnirile OZN prin mecanisme psihice. Rezum mai jos câteva idei din articol, ca si reactiile, care nu au întârziat, din partea unor ufologi.

 Sondajele de opinie arata ca multi membri ai publicului larg cred în ipoteza extraterestra pentru fenomenul OZN. Un sondaj 2013 facut de agentia Huffington, pe 1000 de adulti din SUA, a constatat ca jumatate credeau în exista vietii pe alte planete, 38 la suta credeau ca exista viata inteligenta pe alte planete, si un sfert credeau ca extraterestrii au vizitat Pamântul. Dar astronomii, chiar daca admit ca propria noastra galaxie este plina de viata, sunt convinsi ca distantele interstelare imense interzic practic orice contact direct între oameni si extraterestri. În acest caz – crede French – trebuie sa cautam o explicatie alternativa pentru „numeroasele rapoarte de OZN-uri, contacte cu entitati extraterestre si rapiri, semnalate în ultimii 60 de ani”. El crede ca a gasit o astfel de explicatie chiar în particularitatile psihicului uman.

Perceptii gresite?

 Atât perceptia, cât si memoria sunt procese constructive, puternic afectate de influentele de tip „de sus în jos”, adica de credintele si asteptarile preexistente observatorului, spune French. OZN-urile sunt de obicei vazute în mod neasteptat, de regula în conditii mai putin de ideale, de multe ori noaptea. În astfel de conditii, pot fi percepute detalii care nu au fost de fapt prezente. Dimensiunea, distanta si viteza pe cer pot fi estimate gresit, datorita lipsei de repere. Obiecte apropiate, de mici dimensiuni, dar si stele stralucitoare si planete, meteoriti, baloane meteorologice, avioane vazute din unghiuri neobisnuite, display-uri cu laser si felinare chinezesti pot fi luate drept nave spatiale extraterestre. De altfel, chiar si sustinatorii cei mai ferventi ai ipotezei extraterestre accepta ca peste 95 la suta din toate observatiile raportate pot fi explicate astfel. Nici observatorii prin profesie, cum ar fi pilotii, astronomii, personalul militar, sau ofiterii de politie, nu sunt imuni la astfel de perceptii gresite. French crede ca în acest caz e rezonabil sa admitem ca vor exista explicatii similare pentru toate observatiile OZN...

 Unele observatii par sa fie sustinute de dovezi fizice: fotografii, observatii radar, adâncituri în sol, niveluri de radiatie ridicate s.a.m.d. Dar înca din copilaria fotografiei, s-au produs falsuri, de pilda pentru capturarea imaginilor fantomatice ale unor defuncti. La ora actuala, cu aplicatii cum ar fi Photoshop, este mai usor ca niciodata sa pacalesti credulii. Dar si multe fotografii clasice de farfurii zburatoare s-au dovedit a fi falsificate în mod deliberat. În alte cazuri, fotografii sau clipuri video, cu fenomene naturale sau provocate de om, sunt pur si simplu gresit interpretate. Si pe radar pot exista semnale fals pozitive: stoluri de pasari sau conditii atmosferice neobisnuite...

 French continua, argumentând ca afirmatii partinitoare ale martorilor sau ale anchetatorilor pot duce si ele la false dovezi ale unor vizite nepamântene. În 1952, contactatul George Adamski a sustinut ca a întâlnit o venusiana atragatoare în desertul din California... Dupa el, multi altii au facut astfel de afirmatii, cu transmiterea de mesaje importante, avertizarea omenirii asupra unor pericole cum ar fi un razboi nuclear sau poluarea. Acesti contactati nu au fost luati în serios nici macar de ufologi. Dar la scurt timp au aparut relatari despre rapiri OZN. French aminteste în acest sens cazurile Antonio Villas Boas (1957) si Betty si Barney Hill (1961).

 În acest al doilea caz, detaliile rapirii au iesit la iveala dupa numeroase sedinte de regresie hipnotica asupra ambilor martori, realizate de psihiatrul Dr. Benjamin Simon. În 1987, doua carti bestseller au continuat sensibilizarea opiniei publice: Communion de Whitley Strieber si Intruders de Budd Hopkins. În prima, autorul relata propriile experiente terifiante de rapire. Cea de a doua afirma ca cercetarile efectuate asupra unor rapiti, implicând adesea utilizarea regresiei hipnotice, sugereaza ca vizitatorii sunt angajati într-un proiect genetic sinistru, cu intentia de a produce hibrizi între oameni si nepamânteni. Spre surprinderea multora, în 1994, profesorul John Mack, un psihiatru de la Universitatea Harvard si câstigator al premiului Pulitzer, a publicat o carte în care argumenta ca rapirile extraterestre „nu sunt halucinatii, nici vise, ci experiente reale”.

 French afirma ca rapirile OZN constituie un fenomen interesant, bogat si cu multiple fatete, deci ar trebui sa fim foarte precauti în a propune explicatii universal valabile. Exista si farse sau persoane care sufera de boli psihice, dar exista si un acord general, atât în rândul sustinatorilor, cât si al adversarilor ipotezei extraterestre, ca marea majoritate a celor care spun ca au fost rapiti sunt normali, sinceri, care cred cu adevarat ca au experimentat un contact nepamântean. Dar psihologul britanic afirma ca exista si studii care arata ca astfel de persoane ar putea suferi de amintiri false si de tendinta de a raporta experiente aparent paranormale de toate tipurile.

 Multe cazuri ar putea fi explicate, crede French, prin paraliziile temporare care apar în timpul adormirii sau la trezire si dureaza de obicei cateva secunde, fenomen foarte frecvent în rândul populatiei. În cazuri mai rare, acestea includ un puternic simt al unei prezente si dificultati de respiratie, din cauza unei senzatii de presiune pe piept. Pot sa apara halucinatii, incluzând lumini sau figuri grotesti care se misca în jurul camerei, voci, pasi sau sunete mecanice, ori senzatia de a fi tras din pat. Multi care trec prin astfel de experiente cauta serviciile unui hipnoterapeut, pentru a „recupera” amintirile din restul episodului. Exista studii care sugereaza ca astfel sunt produse false amintiri.

 Evident, afirmatiile de mai sus nu puteau ramâne fara replica din partea ufologilor, inclusiv a celor care au investigat cazuri de rapire.

 Unul dintre cei care au raspuns a fost Stanton Friedman, binecunoscutul investigator al cazului Roswell si sustinator al ipotezei extraterestre. El a reamintit, între altele ca a participat pe 27 iunie 1997, împreuna cu ufologii Nick Pope si Timothy Good, la o dezbatere organizata de televiziunea ITV din Marea Britanie. Au fost invitati si trei oameni de stiinta, între care si Chris French, dar, conform lui Friedman, „niciunul dintre cei trei nu si-a facut temele de casa în mod adecvat”. Întrebarea fusese: „Viziteaza extraterestrii Pamânul?”. Din 100.000 de persoane care au sunat, 93.000 au spus „da”. Friedman e de parere ca recentul articol al lui French ilustreaza clar partinirea si ignoranta sa, întrucât calatoriile interstelare sunt posibile. Exista, probabil, 10.000 de planete pe o raza de 100 de ani-lumina în jurul nostru. Nimeni nu stie câte sunt locuite. Zeta Reticuli 1 si 2 sunt doar la o optime de an-lumina una de cealalta si la mai putin de 40 de ani-lumina departare de noi. Iar o nava care ar accelera constant cu doar un G ar putea ajunge într-un an aproape de viteza luminii.

Memorie falsa

 French nu are dreptate când spune ca si cei mai ferventi sustinatori ai ipotezei extraterestre accepta ca peste 95 la suta din toate observatiile raportate pot fi explicate. În cazurile din proiectul „Blue Book”, 21,5% dintre cazuri nu au putut fi explicate. Alte studii au dat valori similare. Si ce daca unele cazuri pot fi explicate? Conteaza celelalte observatii, care sunt foarte multe si adesea aspectul lor indica faptul ca OZN-urile sunt vehicule fabricate si folosesc tehnologii nepamântene. French mai afirma ca urmele de pe sol si radioactivitatea se datoreaza iepurilor si erorilor de masurare, ceea ce sunt prostii.

 French mentioneaza cazul rapirii Betty si Barney Hill, dar pare sa ignore carti importante în care a fost examinat cazul. El sustine în mod fals ca cei doi l-au consultat pe Dr. Benjamin Simon pentru „probleme în casnicia lor”, „motiv pentru care ar trebui sa ne îndoim de relatarile lor”. Psihologul exagereaza si rolul „sindromului de memorie falsa” ca o explicatie pentru rapiri. Pe scurt, „serveste o multime de prostii în loc sa fie un investigator serios în cautarea de fapte si date”.

 O alta luare de pozitie a fost cea a lui Kathleen Marden, profesor coordonator în diverse studii postuniversitare de educatie si cercetatoare a fenomenului OZN si a rapirilor. Ea îl critica pe French, întrebând, între altele, cum poate oare explica el OZN-urile din jurul instalatiilor nucleare, fapt pe care Air Force l-a recunoscut înca din 1952? Apoi, French sustine ca ar trebui sa abandonam toate dovezile radar, video sau fotografice, deoarece unele nu sunt valabile, ceea ce este un rationament defectuos. Kathleen Marden a scris ea însasi mai multe lucrari despre paralizia din timpul somnului, ca si despre studiile academice efectuate asupra celor ce spun ca au fost rapiti, lucrari care contrazic afirmatiile Dr. French. Psihologul nu a examinat corect nici cazul sotilor Hill, comitând intentionat omisiuni si interpretari tendentioase. Dar despre toate acestea, ca si despre o alta viziune asupra fenomenului OZN, vom vorbi în detaliu în articolul urmator.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Ipotezele stiintifice sub lupa
» John Hawkwood, „maestrul jafului si al duplicitatii”
» Un miliardar interesat de paranormal
» Peste la gratar in sos de iaurt
» Masti antiimbatranire
» „Uzinele interstelare”
» Manastirea Trivale
» Ingres si „reinventarea” corpului feminin
» Rapa Nui – insula oamenilor-pasari
» Gestionarea diabetului incepe din copilarie
» Despre literatura, dincolo de Prut
» Totul despre filmele de Oscar: „Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi fac griji si sa iubesc
» Horoscopul saptamanii: 19-25 aprilie 2021
» 15 aprilie 1912 – S-a nascut dictatorul nord-coreean Kim Il-Sung
» Tema: „DUNAREA”
» Topul erorilor stiintifice (2)
» Uluitoarea poveste a „bombei gay”
» O declaratie stranie din Israel
» Somon cu piure de cartofi
» Fermitatea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9